Crize de colecist? Atenţie la abuzul de grăsimi!

Este obligatoriu să consumăm grăsimi în fiecare zi, deoarece organismul are nevoie de acestea. Însă atenţie la cantităţi! Acizii biliari produşi în condiţiile abuzurilor alimentare ajung în colon, unde devin extrem de toxici.
  • Publicat:
Crize de colecist? Atenţie la abuzul de grăsimi!

Consumul de grăsimi în exces – iată un obicei care poate deregla activitatea veziculei biliare. Dar lucrurile nu se opresc aici. Acizii biliari produşi în condiţiile abuzurilor alimentare ajung în colon, unde devin extrem de toxici.

Ficatul secretă în permanenţă bilă sau, popular, fierea. Aceasta se adună în vezicula biliară sau colecist.

”Fierea are două scopuri: să descarce ficatul de anumite sarcini inutile care se elimină prin materiile fecale şi are un rol în digestia în primul rând a grăsimilor”, spune prof. dr. Mircea Diculescu, şef secţie gastroenterologie.

Este obligatoriu să consumăm grăsimi în fiecare zi, deoarece organismul are nevoie de acestea. Însă atenţie la cantităţi!

“Trebuie să înţelegem că noi nu trebuie să nu mâncăm grăsimi deloc, ci să mâncăm grăsimi cumpătat, astfel încât vezicula biliară să facă faţă”, spune prof. dr. Mircea Diculescu.

Într-o salată, puneţi doar o lingură de ulei. Vă ajută să beneficiaţi de substanţele nutritive din legume. Consumaţi şi seminţe crude, dar nu mai mult de 10 grame pe zi, adică o lingură de miez. Iar un peşte gras de 200 de grame e suficient în meniul zlinic.

Uleiurile vegetale neprăjite pot să facă şi ele rău în această situaţie prin faptul că declanşează contracţia veziculei biliare”, spune dr. Paul Dragomir, medic specialist gastroenterolog.

În privinţa brânzeturilor se consideră că 30 de grame pe zi e suficient. Aceasta înseamnă un cub mic de brânză sau caşcaval. Cele mai periculoase brânzeturi sunt cele afumate, cu multă grăsime şi sare. Iar în privinţa cărnii roşii, limitaţi-vă la o porţie de cel mult 150 de grame o dată pe săptămână.

”Din carnea roşie, carnea de vită este recomandată. Carnea de porc, chiar muşchiul de porc este considerată o carne grasă”, spune dr. Paul Dragomir.

Cea mai frecventă afecţiune a veziculei biliare o reprezintă formarea calculilor, aşa-numitele pietre.

“Colica bilară înseamnă atunci când apare o durere în general violentă, apărută în partea dreaptă, unde noi ştim că e ficatul, şi cea mai mare gălăgie o face, de fapt, bila, după ce am mâncat o alimentaţie bogată în grăsimi”, spune prof. dr. Mircea Diculescu.

Operaţia elimină atât pietrele, cât şi vezicula biliară. În lipsa acesteia, poate apărea frecvent refluxul gastro-esofagian.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”