Microbi vs. conservanti: ce e mai sigur vara?

In timpul verii, toate microorganismele infloresc. Problema este ca pot invada frigiderul si toate mancarurile. Iar de aici la toxiinfectie alimentara sau la infectii care pot pune inclusiv viata in pericol poate fi un pas mic.
  • Publicat:
Microbi vs. conservanti: ce e mai sigur vara?
Microbi vs. conservanti: ce e mai sigur vara?

In timpul verii, toate microorganismele infloresc. Problema este ca pot invada frigiderul si toate mancarurile. Iar de aici la toxiinfectie alimentara sau la infectii care pot pune inclusiv viata in pericol poate fi un pas mic. Cu alte cuvinte, vara ce alegem: alimente pline de conservanti sau fructe si legume proaspete, de preferinta din culturile bio?

Mediatizarea recenta a castravetilor a atras atentia asupra microorga­nismelor care ne pot popula alimentele. Primul scandal in privinta bacteriei E-coli modificate dateaza din 1993, cand o tulpina cu totul deosebita, O 157 H7, a facut victime. Aceasta era in carnea de vita care a ajuns la consumatori prin hamburgeri.

Interiorul acestor produ­se nu se trateaza termic cu mai mult de 70 de grade, si astfel bacteria nu a fost distrusa prin caldura. Unii dintre cei care au mancat acele produse au ajuns la colibaciloza enterohemoragica, afectiune care distruge rinichii, inima si creierul, cu potential fatal. In prezent, Europa se teme de o noua tulpina de E-coli modificata, numita O 140, aflata pe legume.

Bio e sigur?

In contextul scandalului, specialistii ne asigura ca legumele si fructele ecologice nu pot fi contaminate cu E-coli despre care s-a spus ca ar proveni din balegar, singurul ingrasamant care se permite in agricultura eco. Motivul? Acesta nu se foloseste crud pentru plante, pentru ca le-ar arde, ci se lasa la compostat timp indelungat.

„Temperatura din ingrasamantul organic depaseste in timpul procesului de autodistrugere temperatura de 70 de grade, la care bacteria ucigasa moare”, spune prof. dr. Gh. Mencinicopschi de la Institutul de Cercetari Alimentare. Cu alte cuvinte, vegetalele bio sunt sigure. Daca insa legumele din agricultura traditionala au fost tratate cu balegar, dar necompos­tat, pericolul exista.

Aflati insa ca aceste bacterii pot sta doar pe coaja fructelor si legumelor. Ele nu patrund in interior. Asa ca, daca va cumparati legume sau fructe bio sau dintr-o sursa necunoscuta, un simplu jet puternic de apa curata este de ajuns ca sa inlaturati bacteriile periculoase. Pe de alta parte, E coli se transmite prin contaminare incrucisata.

De exemplu, in momentul in care mane­vrati cu acelasi cutit carnea de vita conta­mi­nata si legumele proaspete. Prin fier­bere, bacteria se distruge, deci carnea e buna de consumat. Insa legumele proas­pete devin un pericol, o data atinse cu mainile sau cutitul si consumate imediat.

Citeste mai multe in editia tiparita a revistei Ce se intampla, Doctore?

Vezi si video: Pentru sanatatea voastra, consumati alimente cu termen de valabilitate scurt!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Top metode de protectie a pielii la plaja
Top metode de protectie a pielii la plaja
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân