Ce se întâmplă în organismul tău dacă începi să mănânci ghimbir zilnic

Originar din India şi China, ghimbirul este unul din cele mai vechi şi populare condimente, dar este foarte apreciat şi datorită propietăţilor sale terapeutice.
  • Publicat:

Originar din India şi China, ghimbirul este unul din cele mai vechi şi populare condimente, dar este foarte apreciat şi datorită propietăţilor sale terapeutice. Ghimbirul este unul dintre cele mai versatile condimente, cu o aromă înţepătoare şi iute, cu note citrice. Poate fi folosit în ceaiuri, gemuri, prăjituri şi nenumărate feluri de mâncare. Pe lângă utilizările culinare, ghimbirul este recunoscut ca fiind un tratament minune pentru diverse afecţiuni.

1. Previne cancerul ovarian şi de colon

Potrivit studiilor realizate de doctorii de la Universitatea din Michigan, ghimbirul poate fi benefic în tratarea cancerului de colon şi al celui ovarian. Ghimbirul s-a dovedit eficient în distrugerea celulelor canceroase decât chimiotererapia în cazul pacienţilor care au fost diagnosticaţi cu această afecţiune. Mai mult, studiile arată că un consum regulat de ghimbir reduce riscul de apariţie a sindromului de colon iritabil. Se analizează eficienţa ghimbirului şi în tratarea cancerului de colon şi a celui de prostată.

2. Are propietăţi antiinflamatorii

Substanţa activă din componenţa ghimbirului – gingerol – are rol antiinflamator şi poate preveni afecţiuni cauzate de inflamaţiile din organism. Astfel, ghimbirul poate fi de ajutor persoanelor care suferă de artrită sau dureri muscalare, deoarece calmează reacţiile inflamatorii, reduce durererile musculare sau articulare şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. Alte afecţiuni cauzate de inflamaţiile din organism asupra cărora ghimbirul are beneficii sunt: obezitatea, diabetul şi boala Alzheimer. 

3. Previne hiperaciditatea gastrică

Ghimbirul calmează arsurile stomacului prin faptul că neutralizează excesul de acid gastric. Potrivit rezultatelor unui studiu publicat în revista Molecular Research and Food Nutrition, compuşii din ghimbir sunt de până la şase ori mai eficienţi decât medicamentaţia administrată pentru a corecta hiperaciditatea. Acest tip de medicamente potavea efecte secundare destul de grave. 

Consumaţi ghimbir în băuturi, salate şi alte preparate delicioase!

4. Calmează stările de greaţă

Ghimbirul acţionează împotriva stărilor de greaţă şi de vomă. Poate fi folosit cu încredere şi de femeile însărcinate care se confruntă cu aceste simptome. Totuşi, se recomandă un consult medical înainte de a folosi ghimbirul sau alte suplimente pe bază de ghimbir, mai ales în cazul femeilor însărcinate. 

5. Tratează tusea şi durerile de gât

Răcelile şi dureri de gât pot fi tratate cu remedii pe bază de ghimbir, care ajută la eliminarea toxinelor din organism. Un consum regulat de ghimbir curaţă sistemul limfatic şi previne apariţia diverselor infecţii, în special a celor care afectează sistemul respirator. Dacă sunteţi răcit sau aveţi probleme cu tusea, fierbeţi 100 grame de ghimbir în 500 ml de apă, adăugaţi suc de lamâie şi o linguriţă de miere de albine pentru a calma inflamaţiile gâtului, răguşeala sau febra.

6.  Stimulează digestia

Ghimbirul creşte absorbţia nutrienţilor la nivel digestiv şi favorizează eliberarea unor enzime importante în procesul de digestie. Ghimbirul este unul dintre cele mai eficiente remedii naturale împotriva indigestiei. Mai mult, poate reduce simptomele de balonare. Beţi o cană de ceai de ghimbir înainte de a merge la culcare, pentru a calma problemele digestive pe durata nopţii. 

Ceai de ghimbir – propietăţi digestive şi antistres dovedite!

7. Poate calma durerile de cap

Puteţi calma cu uşurinţă durerile de cap sau migrenele dacă beţi un amestec de ghimbir, piper de cayenne şi mentă. Adăugaţi un praf de piper caynne şi o lingură de menta uscată în apă fierbinte, apoi adăugaţi felii de ghimbir şi lăsaţi amestecul să fiarbă 5 minute (pentru a obţine un ceai concentrat). Îndulciţi băutura cu miere de albine sau stevia. Ceaiul de ghimbir poate îmbunătăţi şi capacitatea de concentrare.

8.  Medicament pentru durerile de dinţi

Ghimbirul, cunoscut pentru propietăţile sale antiinflamatorii, poate calma şi durerile de dinţi. Nevralgiile dentare pot fi ameliorate cu tinctură de ghimbir sau gargară cu ceai de ghimbir.

9. Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui

Ghimbirul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi energizează organismul. Contribuie la o bună circulaţie a sângelui, datorită unui complex minerale si aminoacizi, fiind eficient şi în prevenirea bolile cardiovasculare.

10.  Menţine sub control glicemia

Menţine sub control glicemia şi este extrem de util în curele de slăbit. Ghimbirul încurajează şi accelerează arderea grăsimilor şi induce senzaţia de saţietate. Un pahar de apă cu ghimbir dimineaţa, pe stomacul gol, are efect benefic în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet, deoarece controlează nivelul glicemiei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”