Cum trebuie sa te alimentezi daca ai calculi renali

Pentru a impiedica cresterea in diametru a calculilor sau formarea altora noi, alimentatia are un rol primordial.
  • Publicat:
Cum trebuie sa te alimentezi daca ai calculi renali
Cum trebuie sa te alimentezi daca ai calculi renali

Pietrele la rinichi sunt extrem de suparatoare si pot provoca dureri insuportabile atunci cand sunt eliminate. Pentru a impiedica cresterea in diametru sau formarea altora noi, alimentatia are un rol primordial. Asa ca, haide sa vedem ce ai si ce nu ai voie sa mananci.

Apa – indispensabila pentru bolnavii de calculi renali
Se recomanda sa fie consumata in cantitati mari, intre 2 si 3 litri pe zi. In timpul colicii renale insa (eliminarea propriu zisa a pietrelor) consumul de apa trebuie suprimat complet.

Fresh-ul de portocale si limonada sunt foarte bune, insa cu moderatie si trebuie evitate sucurile de grepfrut, alcoolul, cafeaua, ceaiul de menta, ceaiul negru, apa puternic mineralizata. Totodata, trebuie sa eviti sa bei apa seara, altfel senzatia de urinare te va trezi in timpul noptii.

Mai putine proteine
Proteinele, in special cele animale, sunt de vina pentru cristalizarea sarurilor din urina si scaderea cantitatii de citrat, substanta care protejeaza rinichii de formarea pietrei. Asa ca este mai bine sa nu consumi carne mai mult de o data pe zi si sa elimini din alimentatie carnea grasa, pizza, lasagna, prajelile si mezelurile.

Mai multe fructe si legume
Consumul acestora sporeste concentratia de citrat din urina, care inhiba cristalizarea sarurilor din caile urinare. Cele prea acide, cum este grepfrutul sunt de evitat, la fel ca si sparanghelul si spanacul. Nu in ultimul rand, evita suplimentele de vitamina C.

Consum mai mic de alimente bogate in oxalat
Adica mai putina cacao, mai putina ciocolata, nuci, arahide si alune. Ca tot am mentionat de dulciuri, trebuie sa stii ca acestia favorizeaza formarea calculilor renali, asa ca trebuie consumate cu moderatie.

Sarea de bucatarie
Sodiul continut in sarea de bucatarie favorizeaza eliminarea calciului din urina si influenteaza direct formarea cristalelor. Asa ca trebuie consumat in cantitati mai mici decat normalul de 6 grame pe zi, fara a fi insa eliminat complet din alimentatie.

Atentie mare la mancarurile semi-preparate si la cele de tip fast-food care sunt foarte sarate.

La ce mai trebuie sa renunti:
Daca fumezi, este momentul sa te lasi, daca esti o persoana gurmanda ai mare grija la supra-alimentatie si nu mai rontai intre mese. Las-o mai moale si cu lactatele, mai ales daca ai pietre de natura calcaroasa si nu mai bea bauturi carbogazoase!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”