Cu hormonii nu e de joaca! Aflati la ce ne expunem din cauza alimentiei nesanatoase si a contraceptivelor!

Fapul ca o copila are o constitutie “masiva” nu se datoreaza grijei parintilor, ci este pricinuita de alimentatia de tip junk-food cu care acestia din urma isi indoapa odraslele inca din primii ani de viata.
  • Publicat:
Cu hormonii nu e de joaca! Aflati la ce ne expunem din cauza alimentiei nesanatoase si a contraceptivelor!
Cu hormonii nu e de joaca! Aflati la ce ne expunem din cauza alimentiei nesanatoase si a contraceptivelor!

Daca pana mai ieri pubertatea se instala la fete in jurul varstei de 12-13 ani, astazi lucrurile s-au schimbat, iar tinerele devin femei in toata firea la varsta la care ar trebui sa mai copilareasca inca.

Din pacate, acesta nu este semnul unei „alimentatii sanatoase”, cum ar fi tentati parintii lor sa creada, ci al unei tulburari hormonale, din ce in ce mai des intalnite in zilele noastre. Fapul ca o copila are o constitutie „masiva” nu se datoreaza grijei parintilor, ci este pricinuita de alimentatia de tip junk-food cu care acestia din urma isi indoapa odraslele inca din primii ani de viata.

Potrivit oamenilor de stiinta israelieni, aceast fapt poate degenera in hiperostoza frontala interna (HFI) sau Sindrom Morgagni, o boala cu care, in vremurile in care echilibrul hormonal nu ne era perturbat intr-o mare masura, erau diagnosticate doar femeile aflate la menopauza.

Aceasta presupune dezvoltarea unor osteoame pe suprafata interna a osului frontal, insotita de migrene, exces ponderal, disfunctii tiroidiene. Potrivit specialistilor, expunerea la un nivel inalt de estrogen in primii ani de viata duce la instalarea HFI.

Si daca in secolele al XIX-lea si al XX-lea, doar 11% dintre femei sufereau de aceasta afectiune, astazi un procent de 40% dintre femei primeste acest diagnostic.

Pe langa alimentatia nesanatoasa, mai exista si alti factori care ne afecteaza: maternitatea tarzie, scurtarea perioadei de alaptare – cu 100 de ani in urma, copiii erau alaptati pana la 3 sau 4 ani!, excesul de contraceptive – cele mai multe tinere isi incep viata sexuala devreme si iau anticonceptionale pe perioade lungi.

Citeste mai multe in editia tta a revistei Ce se intampla, Doctore?

Citeste si: Contraceptivele de noua generatie nu sunt mai periculoase pentru functia hepatica decat cele vechi


Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”