Primele semne si simptome de sarcina

Sarcina este o stare deosebita, caracterizata de peroada in care femeia poarta in organismul sau produsul de conceptie, viitorul bebelus
  • Publicat:
  • Actualizat:
Primele semne si simptome de sarcina

Sarcina este o stare deosebita, caracterizata de peroada in care femeia poarta in organismul sau produsul de conceptie, viitorul bebelus.

Odata cu sarcina in intreg organismul si in fiecare organ aparte au loc anumite schimbari, ele fiind pur fiziologice, si sunt cauzate de maturizarea fatului. Aceste schimbari sunt menite sa pregateasca organismul pentru crearea si sustinerea unei noi vieti.

Nivelul crescut de hormoni de sarcina (estrogen, progesteron) asigura o buna functionare a unui sistem foarte special, care controleaza adaptarea organismului  in scopul de a deveni un mediu ideal pentru dezvoltarea copilului.

Cand apar primele simptome de sarcina? Existe semne mai timpurii care pot semnala prezenta sarcinii, iar cand acestea se cumuleaza atunci cel mai indicat este realizarea unui test de sarcina.

Posibile semne de sarcina sunt:

  • Aparitia senzatiei de greata, voma, dimineata in primele 2-8 saptamani dupa concepere. Aceste probleme pot fi cauzate de schimbarile hormonale in timpul sarcinii sau de prezenta tensiunii arteriale ridicate, intoxicatiei alimentare sau altei boli.
  • Pierderea poftei de mancare sau dimpotriva, pofta excesiva pentru diferite alimente– apare mai des in primul trimestru (ele se pot datora, totusi, unei diete necorespunzatoare, stresului sau menstruatiei).
  • Modificari de gust, intoleranta (nesuportarea) fata de anumite mirosuri. Deasemenea ele pot aparea si in cazul unor maladii a sistemului digestiv.
  • Depresie, irascibilatate, somnolenta sau insomnie. Aceste senzatii pot aparea si la femeile ce sufera de boli ale stomacului (gastrite, ulcere senzatii se datoreaza schimbarilor fiziologice, hormonale, ce au loc in organism in aceasta perioada. Totusi, ele pot fi confundate cu acealeasi senzatii aparute ca rezultat a maladiilor sistemului nervos central, stresuri.
  • Urinarea frecventa incepe de obicei dupa 6 – 8 saptamani dupa concepere. Ea se datoreaza presiunii crescute a uterului marit asupra vezicii urinare. Dar aceasta poate fi cauzata si de afectarea tractului urinar (boli ale rinichilor), diabet sau alte maldii.
  • In primul trimestru apar si niste dungi de culoare vinetie si roz sub pielea sanilor si a abdomenului. Inchiderea la culoare a liniei dintre ombilic si pubis apare in cea de-a patra sau a cincea luna, dar poate avea drept cauza si dezechilibrul hormonal sau o sarcina anterioara.

Semne de sarcina cu probabilitate ridicata sunt:

  • Aparitia unei mici sangerari vaginale sau a unei secretii vaginale de culoare maronie, care desi este in cantitate mica se confunda frecvent cu menstruatia. Aceasta sangerare ce apare uneori chiar la inceputul sarcinii are loc deoarece ovului fecundat s-a prins de mucoasa uterina.
  • Unul din aceste semne este lipsa menstruatiei. Dar nu trebuie uitat ca uneori ea poate fi cauzata de oboseala, stres, teama fata de sarcina, dezechilibrul hormonal, renuntarea la anticonceptionale sau la alaptare.
  • Sensibilitatea crescuta a sanilor, cresterea lor in volum, ca si mancarimile pot sa apara la numai cateva zile dupa concepere. Dezvoltarea sanilor este cea mai evidenta modificare a sarcinii si se datoreaza pregatirilor pentru alaptarea copilului dupa nastere. In timpul trimestrului al II de sarcina, sanii cresc mult in dimensiuni, ca urmare a dezvoltarii glandelor care secreta lapte. Totusi, toate acestea se pot datora si administrarii anticonceptionalelor.

Foto: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”