Testul de sarcină: tot ce trebuie să ştii!

Sunt sigură că fiecare femeie şi-a făcut măcar o dată un astfel de test, dar cu toate acestea există multe întrebări la care prospectul produsului nu răspunde sau care nu sunt suficient de clare.
  • Publicat:
Testul de sarcină: tot ce trebuie să ştii!

Un test de sarcină ar trebui să te anunţe, într-un fel sau altul, dacă eşti sau nu însărcinată. Acest test mai poate să fie făcut şi atunci când vrei să afli diagnosticul în cazul unor simptome precum nivelurile ridicate ale HCG sau pentru a urmări dezvoltarea sarcinii în primele două luni.

Sunt sigură că fiecare femeie şi-a făcut măcar o dată un astfel de test, dar cu toate acestea există multe întrebări la care prospectul produsului nu răspunde sau care nu sunt suficient de clare.

Iată, deci, tot ce trebuie să ştii despre testele de sarcină!

Ce este un test de sarcină?

Un test de sarcină măsoară cantitatea hormonului – gonadotropină corionică umană (HCG) – care circulă în corpul unei femei în timpul sarcinii.

Hormonul HCG poate fi prezent în sânge şi urină în aproximativ 10-14 zile de la concepţie şi rezistă în corp între 8 şi 12 săptămâni de gestaţie.

HCG este cunoscut şi sub numele de „hormonul sarcinii” deoarece este produs de celulele care formează placenta şi care furnizează hrană embrionului.

Un rezultat HCG nevativ este un nivel mai mic de 5mlU/ml, în timp ce un rezultat pozitiv duce nivelul HCG mai mare sau egal cu 35mlU/ml.

Cum se face un test de sarcină?

Testul de sarcină poate fi realizat în două moduri: prin testarea urinei sau a sângelui.

Atunci când vrei să faci un test acasa sau oriunde altundeva decât la spital, vei alege un test de urină, pe care îl poţi cumpăra din orice farmacie. Cum funcţionează? Urina plasată pe banda chimică sau capătul tesului produce un rezultat chimic în aproximativ 1-2 minute, deşi timpul necesar rezultatului concret poate varia în funcţie de tipul testului şi de brandul care îl produce.

Aceste teste pot fi efectuate prin colectarea urinei într-un recipient steril şi înmuiarea băţului de testare în urină sau prin plasarea urinei direct pe test, cu ajutorul unei pipete.

Fiecare marcă de test are propria sa metodă de a da rezultate, de aceea este important să citeşti cu atenţie prospectul produsului înainte de a-l folosi. Unele teste îşi schimbă culoarea, altele au schimbări de linie sau oferă un simbol, cum ar fi plus, minus, etc. Alte teste, cum ar fi cele digitale, pot oferi un răspuns simplu pe micul ecran, de exemplu cuvintele „însărcinată” sau „neînsărcinată”.

Şi atunci când vine vorba de testele de sarcină prin analiza de sânge, există două forme de testare: cantitative şi calitative HCG. Un test de sânge cantitativ este utilizat pentru a măsura cantitatea de HCG prezentă în sânge, în timp ce testul calitativ îţi spune, pur şi simplu, dacă hormonii HCG sunt prezenţi în sânge.

Deşi există mai multe avantaje în cazul testului de sânge, cum ar fi detectarea începutului de sarcină şi capacitatea de a măsura concentraţia de HCG, există şi dezavantaje, cum ar fi costul ridicat, timpul de aşteptare lung al rezultatului şi faptul că poate fi realizat numai la un cabinet medical.

Când ar trebui să faci testul de sarcină şi ce reprezintă rezultatul?

Atunci când suspectezi faptul că ai fi însărcinată şi vrei să faci un test de urină, aşteaptă până când apare o întârziere a ciclului menstrual. Cu toate acestea, cea mai scurtă perioadă de a face un test de sarcină cu un rezultat concludent este la 14 zile de la posibila concepţie.

În prezent, există pe piaţă unele teste care pot fi realizate mai repede, dar şi în aceste cazuri rezultatul depinde foarte mult de tipul organismului tău. Citeşte prospectul pentru a determina cel mai potrivit şi cel mai scurt timp pentru a face testul şi pentru a obţine un rezultat real.

Cel mai bun moment al zilei pentru a face un test de sarcină este dimineaţa.

Atunci când vorbim de analiza de urină, un test pozitiv de sarcină înseamnă că hormonii HCG se află în sânge, în timp ce un test negativ poate să aibă două variante: lipsa hormonilor HCG, ceea ce înseamnă că nu eşti însărcinată, sau pur şi simplu faptul că ai făcut testul prea devreme sau nu l-ai realizat corect.

Cât de precise sunt testele de sarcină?

Când sunt realizate la timpul potrivit şi în mod corect testele de urină (pe care le cumperi de la farmacie) au o acurateţe de aproximativ 97%. Cu toate acestea, utilizarea incorectă la testului poate să ducă la un rezultat fals.

Dacă după realizarea unui astfel de test rezultatul este negativ, dar ai simptome de sarcină, este recomandat să repeţi restul peste o săptămână sau să vorbeşti cu un medic ginecolog pentru a-ţi face un test de sarcină prin analiza sângelui.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Hepatita - 10 lucruri importante de stiut
Hepatita - 10 lucruri importante de stiut
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”