Alăptarea la sân: sfaturi utile pentru mămici

Alaptatul la san este cel mai indicat lucru pentru nou-nascut si asta pentru ca laptele matern este bogat in toate substantele de care nou-nascutul are nevoie. Descopera cateva dintre beneficiile alaptatului si tine cont de sfaturile privind alimentatia in aceasta perioada.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Alăptarea la sân: sfaturi utile pentru mămici

Laptele matern este primul şi cel mai de preţ dar pe care îl puteţi oferi copilului dumneavoastră şi asta deoarece laptele matern asigură hrana perfectă şi este singurul aliment care satisface toate nevoile de creştere şi de dezvoltare ale copilului în primele 5-6 luni de viaţă.

Alimentaţia naturală reprezintă alimentaţia ideală a copilului nou-născut şi a sugarului. Iată câteva dintre beneficiile pe care le oferă alăptarea la sân:

  • Asigură protecţia împotriva infecţiilor şi a alergiilor
  • Favorizează dezvoltarea fizică optimă şi contribuie la formarea potenţialului intelectual al copilului
  • Ameliorează starea de sănătate a mamei şi reduce riscul hemoragiilor uterine după naştere, a cancerului ovarian, a canceului mamar şi a anemiilor

De asemenea, trebuie ţinut cont de câteva sfaturi pentru îmbunătăţirea şi păstrarea lactaţiei, cum ar fi: alimentaţia corectă (consum zilnic de lactate – brânză de vaci, iaurt, caşcaval, lapte – , carne, fructe, legume, cereale şi grăsimi plus minimum 2 litri de lichide), evitarea consumului de cafea, ceai negru şi verde, alimente sărate, prăjite, condimentate, eliminarea fumatului şi a alcoolului, administrarea nejustificată de medicamente trebuie întreruptă deoarece poate influenţa lactaţia.

De asemenea, multe mame cred că dacă mănâncă mai mult lapte îşi îmbunătăţesc lactaţia, însă acest lucru este total greşit. Mama nu trebuie să bea mai mult lapte decât tolerează organismul ei.

Lactaţia depinde în primul rând de starea psihoemoţională a mamei, de poziţia adecvată a copilului la sând şi de frecvenţa alipirii copilului la sân (cu cât mai des îl alăptaţi cu atât lactaţia creşte mai mult).

Un sfat la fel de important este să alăptaţi bebeluşul de cel puţin 8 ori în 24 de ore, dar cel mai indicat este să o faceţi la orice oră din zi sau din noapte, atunci când copilul se trezeşte, când plânge, este neliniştit sau îşi suge degeţelele.

Până la vârsta de 5-6 luni nu administraţi copilului altfel de hrană sau lichide în afară de lapte matern, deoarece acesta satisface necesităţile atât de alimente cât şi de lichide (conţine apă în proporţie de 87%).

O altă problemă frecvent semnalată de mame este cum îşi dau seama că bebeluşul primeşte suficient lapte. Iar aici există mai mulţi indicatori, cum ar fi: copilul este vioi, ochii îi sunt strălucitori, tonusul muscular este bun, copilul ia constant în greutate (125-250gr pe săptămână), se schimbă 5-6 scutece pe zi, fără a i se da lichide suplimentare.

În nici un caz, nu daţi copilului lapte de vacă sau de capră în primele 6 luni de viaţă, deoarece acesta nu face bine digestiei copilului şi îi poate provoca anemie, rahitism sau chiar alergii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”