Afla totul despre alaptare!

Hranirea bebelusului cu lapte de la san este cea mai ieftina si buna metoda de a-i asigura acestuia nutrientii de care are nevoie in primele luni de viata.
  • Publicat:
Afla totul despre alaptare!
Afla totul despre alaptare!

Hranirea bebelusului cu lapte de la san este cea mai ieftina si buna metoda de a-i asigura acestuia nutrientii de care are nevoie in primele luni de viata. Medicii sfatuiesc femeile sanatoase sa isi alapteze pruncii, cel putin in primele sase luni dupa nastere.

Beneficiile alaptarii sunt complexe, atat pentru mama, cat si pentru copil. Cu cat hranirea de la san dureaza mai mult, cu atat efectele pozitive ale procesului cresc. Iata care sunt ele, in ceea ce priveste copilul:

* laptele de mama contine un complex echilibrat de nutrienti, asigurand cresterea corespunzatoare a micutului;

* copiii alaptati de la san, precum si cei hraniti cu lapte matern se imbolnavesc mai greu, spre deosebire de cei care primesc lapte praf;

* o parte dintre elementele care se gasesc in laptele matern, protejeaza copilul de unele afectiuni specifice varstei fragede, dintre care amintim: diaree, otita si infectii pulmonare;

* cercetarile de ultima ora in neonatologie au scos la iveala faptul ca laptele matern contine acizi grasi, cu rol vital in dezvoltarea creierului. Doi dintre acestia sunt responsabili de cresterea capacitatilor cognitive ale micutilor. In acest moment, exista si pe piata formule de lapte praf pe baza de acesti acizi grasi. Copiii nascuti prematur beneficiaza deja de ele, inca din primele zi de viata.

Beneficiile alaptatului pentru mama:

* efectul alaptarii asupra organismului femeii se regaseste in reactia acestuia de a elibera hormoni, care determina o serie de contractii scurte ale uterului; procesul are ca rezultat micsorarea acestuia.

* prin alaptare, se creaza o legatura puternica intre mama si bebelus, legatura care se traduce prin confort fizic si psihologic atat pentru ea, cat si pentru copil.

* mamele care alapteaza sufera mai putine episoade de depresie post-partum, spre deosebire de cele care aleg sa isi hraneasca micutii cu lapte praf.

* mamele care isi hranesc copiii la san sunt mai putin expuse riscului de cancer (mamar, uterin sau ovarian).

Nu toate femeile reusesc…
Desi alaptarea este un proces natural, nu toate mamicile reusesc sa-l duca la buna sfarsit. De aceea, femeile insarcinate trebuie sa primeasca asistenta din cadrelor medicale pentru a afla cum isi pot stimula lactatia. De multe ori, nu depinde doar de ele, fiind necesara administrarea unor pilule in acest sens.

Exista si produse naturiste care incurajeaza secretia de lapte, insa eficacitatea lor nu a fost inca dovedita din punct de vedere stiintific. Femeile care asteapta sosirea pe lume a unui bebelus, trebuie sa se informeze cu privire la toate procesele fiziologice pe care organismul lor le va suferi, si sa stie exact la ce sa se astepte. Daca decid ca isi vor alapta copilul la san, este foarte important sa invete cum sa o faca, si ce presupune aceasta modalitate de hranire in sine.

… si nu toate au voie sa alapteze
In anumite cazuri, medicul poate interzice mamei sa isi alapteze pruncul. Iata cateva astfel de situatii:

* daca femeia este infectata cu HIV sau virusul hepatitei C sau are tuberculoza, ea nu trebuie sa hraneasca micutul de la san, iar asta pentru ca exista riscul de a-i transmite acestuia virusurile;

* mamele care folosesc halucinogene, sau care fumeaza sunt sfatuite sa nu alapteze;

* medicamentele prescrise pentru a combate depresiile sau durerile de cap pot afecta sanatatea copilului. De aceea, daca mama este sub un tratament de acest fel, nu trebuie sa alapteze;

* daca sufera de diabet, proaspata mamica trebuie sa se consulte cu medicul inainte de a decide sa alapteze, deoarece, ca urmare a procesului, ii poate scadea dramatic nivelul glucozei din sange.

Unele femei experimenteaza o intreaga suita de simptome, care uneori se dovedesc a fi dureroase. De pilda, nu sunt putine cele care resimt umflaturi la nivelul sanilorsau abcese locale. De cele mai multe ori, tocmai alaptarea este cheia inlaturarii disconfortului. Astfel, pe masura ce sanii se golesc de secretia lactica, mama nu mai simte niciun disconfort.

Daca se hotaraste sa opreasca alaptarea, mama trebuie sa asigure copilului o formula de lapte praf bogata in fier, pana la varsta de un an. Specialistii spun ca micutii nu trebuie hraniti cu lapte de vaca, decat dupa ce implinesc varsta de un an.

Daca suferi de vreo boala, iei medicamente sau suplimente alimentare, consulta medicul inainte de a incepe sa alaptezi copilul de la san! El este singurul in masura sa iti ofere solutia cea mai indicata atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Fumatul cauzeaza cataracta
Fumatul cauzeaza cataracta
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”