Alăptarea: soluţii pentru cele mai frecvente 10 probleme

Alăptarea este un proces natural şi ar trebui să fie uşor pentru toată lumea, nu-i aşa? Iata cele mai frecvente zece probleme cu care se poate confrunta o proaspătă mamică atunci când alăptează şi soluţiile pentru rezolvarea acestora.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Alăptarea: soluţii pentru cele mai frecvente 10 probleme

Alăptarea este un proces natural şi ar trebui să fie uşor pentru toată lumea, nu-i aşa? Însă, ca în cazul deprinderii mersului pe bicicletă, trebuie să înveţi să alăptezi.

În cele ce urmează vom descrie cele mai frecvente zece probleme cu care se poate confrunta o proaspătă mamică atunci când alăptează şi soluţiile pentru rezolvarea acestora.
 

Problema 1: durere în timpul alăptării

Este normal ca mamelonul să doară când o mamă alăptează, mai ales la primele încercări. Dar dacă durerea persistă mai mult de un minut după terminarea alăptării verifică poziţia.

Soluţia: Utilizează o poziţie în care gura bebeluşului acoperă mai mult zona inferioară a areolei decât pe cea superioară. Pentru a reaşeza copilul, introdu degetul arătător în gura acestuia pentru a-l îndepărta de la sân. Gâdilă-i bărbia sau aşteaptă ca el să caşte astfel încât să aibă gura larg deschisă şi profită de ocazie.

Când bebeluşul este poziţionat corect bărbia şi nasul lui ating sânul, iar buzele acoperă o suprafaţă mai mare şi nu mai poţi vedea mamelonul şi zona inferioară a areolei.

Dacă durerea persistă este posibil ca pielea sânilor să fie uscată. Alege haine largi şi evită spălatul cu săpun. Cremele pe bază de lanolină sunt potrivite pentru a fi aplicate între alăptări.

Problema 2: mameloane fisurate

Fisurile mameloanelor pot avea cauze multiple: candidoză, piele uscată, pompare necorespunzătoare sau, cea mai frecventă, probleme de alăptare. În cursul primei săptămâni de alăptare pot apărea sângerări când bebeluşul învaţă să sugă sau eşti la început cu pomparea. Puţin sânge, deşi este neplăcut, nu va afecta copilul.

Soluţia: verifică poziţia copilului; zona inferioară a areolei  de sub mamelon trebuie să fie în gura bebeluşului. De asemenea, poţi încerca să îl alăptezi mai des. Cu cât este mai putin înfometat, cu atât va fi mai blând cu mamelonul tău.
Nu aplica medicamente, creme sau alcool pe mamelon. Apa curată este suficientă. Poţi încerca să laşi puţin lapte pe mamelon după alăptare. Dacă problema persistă poţi utiliza o cremă pe bază de lanolină achiziţionată de la farmacie şi mameloane tari din plastic pe sub sutien.

Problema 3: canale mamare înfundate

Această situaţie apare când laptele nu este drenat complet. Durerile şi senzaţia de căldură sunt semne de infecţie şi trebuie să mergi urgent la medic. Nu lăsa să treacă prea mult timp între alăptări. De asemenea, un sutien de alăptat prea strâmt poate provoca înfundarea canalelor mamare. Şi stresul poate afecta lactaţia.

Soluţia: Odihneşte-te corespunzător şi încearcă să aplici comprese calde pe sâni. Poţi masa uşor sânii pentru a stimula deplasarea laptelui.
Canalele mamare înfundate nu reprezintă un pericol pentru copil deoarece laptele uman conţine antibiotice naturale.

Problema 4: Angorjarea sânilor/cantitate mare de lapte

Angorjarea sânilor sau furia laptelui poate îngreuna alăptarea la sân a bebeluşului.

Soluţia: Încearcă să mulgi uşor sânul cu mâna înaintea alăptării pentru a ajuta laptele să curgă şi pentru a înmuia sânul. Bebeluşului îi va fi, astfel, mai uşor să se hrănească. Cu cât alăptezi mai des, cu atât şansele de angorjare a sânilor scad.

Problema 5: Mastita

Masita este o infecţie bacteriană a sânilor care se manifestă prin simptome precum febra şi durerile de sâni. Este des întâlnită în primele săptămâni după naştere  şi este cauzată de pielea fisurată, canalele mamare înfundate sau angorjarea sânilor.

Soluţia: singurele metode eficiente de rezolvare a acestei probleme sunt antibioticele, compresele fierbinţi şi, cel mai important, golirea frecventă a sânilor. Utilizează o pompă manuală asigurându-te că s-au înmuiat toate zonele ferme ale sânilor. În cazul mastitei se recomandă continuarea alăptării.

Problema 6: Candidoza

Candidoza este o infecţie produsă de o ciupercă din gura bebeluşului care se poate extinde pe sâni. Aceasta provoacă mâncărimi, usturime şi uneori iritaţii.

Soluţia: Doctorul îşi va recomada medicaţie antifungică pentru sâni şi pentru gura bebeluşului, tratament care trebuie administrat simultan mamei şi copilului. În caz contrar, infecţia va reapărea.

Problema 7: rezervă scăzută de lapte

Alăptatul este un proces ce are la bază cererea şi oferta. Dacă medicul tău este îngrijorat cu privire la luarea în greutate a bebeluşului tău atunci aveţi o problemă.

Soluţia: Alăptatul frecvent şi pomparea manuală pot ajuta la creşterea cantităţii de lapte.

Problema 8: Bebeluşul adoarme la sân

Copilul este somnoros în primele două luni după naştere aşa că este normal să adoarmă în timp ce se hrăneşte. Legătura strânsă dintre mamă şi bebeluş îl ajută pe acesta să se relaxeze.

Soluţia: Când observi că bebeluşul încetineşte suptul iar ochii i se închid îndepărtează-l de la sân şi ajută-l să regurgiteze, gâdilă-i picioruşele sau vorbeşte-i în timp ce-l mângâi pe spate, iar apoi mută-l la celălalt sân. Pe măsură ce copilul creşte acesta va fi capabil să rămână treaz mai mult timp.

Problema 9:  Mameloane ombilicate/plate

Poţi afla simplu dacă ai mameloane ombilicate sau plate: strânge uşor mamelonul între degetul mare şi degetul arătător – dacă mamelonul se retrage în loc să devină proeminent, ai o problemă. De fapt nu, nu ai nicio problemă, doar că alăptatul va fi puţin mai dificil.

Soluţia: Utilizează o pompă pentru a face laptele să curgă înainte de a pune copilul la sân şi mameloane de plastic între alăptări. Dacă bebeluşul continuă să întâmpine probleme la hrănire, încearcă să foloseşti mameloane din silicon.

Problema 10: Reflex de respingere accentuat/dureros

Sânii tăi sunt ca o maşină – când elimină lapte toate motoarele care produc lapte îl deplasează în afara sânului. Uneori funcţionarea acestor piese poate fi dureroasă, mai ales când este accentuată. Unele mămici simt o uşoară senzaţie de înţepătură, altele simt durere.

Soluţia: Dacă senzaţia de înţepătură se transformă într-o durere severă trebuie să consulţi medicul. Este posibil să ai o infecţie. Uneori această durere apare mai frecvent când cantitatea de lapte este sporită. Încearcă să hrăneşti copilul mai mult timp la un sân şi să treci la celălalt numai dacă este nevoie. Indiferent cât de neplăcut este pentru tine, bebeluşul poate fi alăptat în continuare fără probleme.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”