Cum întărim sistemul imunitar al copilului la început de toamnă

Sistemul imunitar reprezintă prima linie de ofensivă în ceea ce priveşte răceala şi multe alte infecţii care apar odată cu instalarea sezonului rece. Atât adulţii cât şi copiii au nevoie în această perioadă de ajutoare care pot îmbunătăţi capacitatea imunităţii, astfel încât virozele şi alte afecţiuni respiratorii să fie ţinute la distanţă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum întărim sistemul imunitar al copilului la început de toamnă

Sistemul imunitar reprezintă prima linie de ofensivă în ceea ce priveşte răceala şi multe alte infecţii care apar odată cu instalarea sezonului rece. Atât adulţii cât şi copiii au nevoie în această perioadă de ajutoare care pot îmbunătăţi capacitatea imunităţii, astfel încât virozele şi alte afecţiuni respiratorii să fie ţinute la distanţă.

Însă copiii, în mod special, sunt mai predispuşi schimbărilor bruşte de temperatură şi, dat fiind faptul că noul an şcolar se apropie rapid iar grădiniţele îşi deschid din nou porţile pentru cei mici, părinţii trebuie să se implice mai mult în regimul alimentar al copiilor şi trebuie să îi înveţe pe aceştia care sunt regulile de igienă elementare, astfel încît să fie feriţi de eventualele probleme.

Deşi mediul în care copiii îşi desfăşoară activitatea este, de cele mai multe ori, unul curat şi lipsit de pericole, se întâmplă frecvent ca aceştia să se îmbolnăvească tocmai din lipsa cunoştinţelor privind igiena sau pentru că nu au o alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine, în sânul familiei, care să le întărească sistemul imunitar şi astfel, să fie feriţi de răceli.

De asemenea, trebuie ţinut cont şi de faptul că un copil bolnav în mijlocul unui grup mai mare va creşte riscul de boli contagioase pentru că, se ştie, majoritatea acestor afecţiuni sunt transmisibile prin atingere, iar copiii sunt foarte curioşi, se joacă împreună. Un sondaj recent realizat în Marea Britanie sugerează că peste 80% dintre copii răcesc la începutul anului şcolar, tocmai din cauza argumentului mai sus prezentat.

Un copil răceşte, în medie, de 8-10 ori pe an, poate şi de mai multe ori dacă este vorba despre un copil născut înainte de termen, însă părinţii nu ar trebui să fie îngrijoraţi de această statistică deoarece tocmai aceste răceli ajută cumva la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic.

Pentru a reduce riscul de răceală la minimum şi pentru a contribui la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic, trebuie să urmaţi câteva reguli:

Oferiţi-i celui mic cît mai multe fructe şi legume, care sunt bogate în vitamina C şi antioxidanţi, nutrienţi extrem de valoroşi pentru întărirea imunităţii. Căpşunile, papaya, grepfruit, afinele, roşiile , broccoli şi cartofii dulci sunt  exemple excelente de astfel de nutrienţi, pe care le puteţi combina în numeroase mâncăruri, astfel încât copiii să le consume cu plăcere şi, în acelaşi timp, să beneficieze de beneficiile lor incontestabile.

De asemenea, legumele care conţin carotenoizi, cum sunt morcovii, ardeii graşi, caisele, dovleacul, mango au capacitatea de a lupta cu infecţiile din corp. Includeţi în alimentaţia copilului grăsimi sănătoase precum acizii graşi Omega 3, care se găsesc în special în somon,  care sunt excelenţi pentru a asigura o sănătate de fier prin acţiunea de sporire a producţiei de celule albe caredistrug bacteriile. Şi iaurturile care conţin probiotice sunt recomandate, deoarece pot asigura o digestie eficientă şi ajută în acelaşi timp la întărirea capacităţi organismului în lupta cu virusurile şi bacteriile din mediul înconjurător, dar protejează în special de infecţiile cu rotavirus şi cele de tract urinar.

Reduceţi consumul de dulciuri şi băuturi răcoritoare cu conţinut crescut de zahăr deoarece acestea slăbesc sistemul imunitar şi pot duce la hiperactivitate, deci la dezechilibre privind programul de odihnă şi calitatea somnului, care coroborate duc la apariţia răcelilor. Nici exerciţiile fizice nu trebuie evitate. Organizaţi-vă în aşa fel timpul şi  mergeţi cu bicicleta în parc, jucaţi fotbal, tenis,volei sau alte sporturi care vă plac atât vouă, ca adulţi, cât şi celor mici.

Nu expuneţi copiii la fumul de ţigară deoarece acest gest creşte riscul de bronşită, infecţii ale urechii, astm sau alte probleme respiratorii. Ţineţi cont şi de faptul că un copil respiră mai rapid şi astfel inhalează mult mai multe toxine decât un adult, deci dacă aveţi totuşi acest viciu, retrageţi-vă în aer liber sau cât mai departe de copii.

Imunizarea prin vaccin este un alt aspect important pe care trebuie să îl luaţi în seamă pentru a vă proteja copilul de probleme de săătate. Consultaţi medicul pediatru care va recomanda vaccinul potrivit în funcţie de vârstă şi frecvenţa îmbolnăvirilor.

Ultimele, dar nu cele din urmă, sfaturi sunt să îl învăţaţi pe cel mic să folosească şerveţelul de cîte ori strănută sau tuşeşte, să se spele pe mâini regulat şi să dezinfectaţi periodic produsele cu care intră în contact copilul, cum ar fi pixurile sau creioanele, deoarece există tendinţa de a le băga în gură şi astfel creşte riscul de devoltare a bacteriilor şi de îmbolnăvire.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”