Bebelusul creste, parintii observa: atentie maxima la miscarile lui!

Daca pana la 4 luni, in conditiile in care e si ajutat, nu isi controleaza capul, devine o urgenta vizita la medicul neurolog.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Bebelusul creste, parintii observa: atentie maxima la miscarile lui!
Bebelusul creste, parintii observa: atentie maxima la miscarile bebelusului!

Dezvoltarea neuromotorie in primul an de viata se poate observa usor dupa realizarile bebelusului la 3 luni, apoi la 6 sau la 9 luni. Specialistul le poate monitoriza asa ca nu ratati vizita lunara la pediatru. In plus, participati activ la dezvoltarea micutului!

La 3 luni, bebe se afla la o varsta critica! „In acest moment, daca nu isi tine capul singur, trebuie sa inceapa obligatoriu un program de recuperare prin kinetoterapie”, spune medicul primar pediatru dr. Elena Dan. Ca sa il ajutati, e utila pozitia pe burtica.

Cu alte cuvinte, puneti bebelusul sa stea pe burta, chiar daca nu ii place si plange. „In felul acesta, ii stimulati toata musculatura mare, atat a pieptului, a abdomenului si a spatelui.” Insa, atentie! „Daca un copil nu si-a consolidat controlul capului pana la 3 luni, il ajutam cu programe speciale pentru bebelusi.

Mai trebuie sa stiti ca, daca pana la 4 luni, in conditiile in care e si ajutat, nu isi controleaza capul, devine o urgenta vizita la medicul neurolog”, completeaza kinetoterapeutul Ion Constantin. La 3 luni este utila orice fel de miscare activa sau pasiva a bebelusului.

Spre exemplu, daca ii plasati o jucarie in fata, il obligati practic sa gandeasca si sa incerce sa se intinda dupa jucarie. In acest moment, bebelusul este pregatit sa faca si sport! In cadrul programelor destinate bebelusilor, acesta e capabil sa invete miscari si pozitii noi care il ajuta sa exploreze mediul inconjurator.

„Prin miscare, acumuleaza informatii noi cu o viteza fantastica si invata implicit sa faca fata usor unor situatii noi pe care le va intalni in activitatile lui zilnice din familie sau aparute conjunctural”, spune kinetoterapeutul Constantin Ion de la centrul Kinetobebe.

Dupa 5 luni, asezati-l in fundulet!

Dupa prima incercare de la 3 luni, puneti-l pe burtica cel putin cateva minute pe zi, deoarece urmeaza un alt test pentru creierul bebelusului. Acesta trebuie sa se intoarca de pe o parte pe alta, iar la 4 luni si jumatate e obligatoriu sa isi aduca manutele in fata, pe rand, si chiar sa prinda un obiect.

La 5 luni si jumatate, bebe poate sa stea in fundulet, dar doar sustinut, adica spatele copilului sta lipit de abdomenul parintelui. „Cand vedeti ca oboseste, il asezati pe spate, adica ii schimbati pozitia, si apoi il sprijiniti iar de abdomenul vostru, pentru inca un exercitiu care ii pune creierul la munca”, spune kinetoterapeutul Ion Constantin.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”