Camera bebeluşului, ultimul stres. Nu o amenajaţi înainte de naştere!

Mai e puţin şi apare pe lume o mică prinţesă sau un mic prinţ? Pe lista priorităţilor nu ar trebui să stea amenajarea ca la carte a unei camere pentru bebeluş. Puteţi să o aranjaţi liniştiţi în următoarele 6 luni, când sugarul va fi impresionat de mediu. Şi totuşi…
  • Publicat:
  • Actualizat:
Camera bebeluşului, ultimul stres. Nu o amenajaţi înainte de naştere!

Mai e puţin şi apare pe lume o mică prinţesă sau un mic prinţ? Pe lista priorităţilor nu ar trebui să stea amenajarea ca la carte a unei camere pentru bebeluş. Puteţi să o aranjaţi liniştiţi în următoarele 6 luni, când sugarul va fi impresionat de mediu. Şi totuşi…

Nevoile reale ale bebeluşului în primele luni de viaţă sunt mai mult decât limitate. Aşadar, nu vă osteniţi cu puţin timp înainte de venirea pe lume a celui mic să îi amenajaţi o cameră ca în poveşti. Motivul? Vă pierdeţi din energia atât de necesară după naşterea copilului, când veţi fi oricum privaţi de orele normale de somn.

În plus, pentru viitoarele mămici, un efort fizic mare în luna a şaptea, a opta se poate solda inclusiv cu naşterea prematură pe care nu şi-o doreşte nimeni. Cu alte cuvinte, amenajarea camerei bebeluşului înaintea naşterii este o poveste frumoasă în filme, dar nu are legătură cu realitatea. Să explicăm motivele!

Imediat după naştere, copilul are nevoie de un pătuţ personal, singurul loc unde poate dormi fără risc. Nu îl luaţi în pat lângă voi. Camerele de gardă care oferă servicii nou născuţilor se confruntă în permanenţă cu situaţii critice rezultate din cauza faptului că micuţul a dormit lângă părinţi şi a fost aproape sufocat (la propriu de către aceştia).

În afară de pătuţ, bebe are nevoie de cât mai multe body-uri, de o păturică, de trusa de toaletă şi de scutece de unică folosinţă în număr impresionant. Atât! Este necesarul pentru primele 4 luni, în care nici măcar nu va reuşi să se întoarcă stânga-dreapta în pătuţ.

Cu alte cuvinte, veţi avea un omuleţ pe care îl puneţi în pătuţ într-un loc şi îl găsiţi, când se trezeşte, în acelaşi loc. Dacă doarme mai multă vreme, e necesar să-l întoarceţi ca să nu amorţească. Abia la 2 luni, îi puteţi plimba un creion roşu prin faţă, ca să vedeţi dacă simţurile pe care le posedă sunt corecte.

După vârsta de 4 luni, bebeluşul începe să capete o oarece lejeritate în mişcare şi abia acum e timpul să vă gândiţi la o cameră destinată acestuia. E momentul să îi mobilaţi locul cu obiecte colorate, care să îi stimuleze simţurile.

Dacă vorbim de un băieţel, nu vă limitaţi la albastru şi bej, ci alegeţi, ca şi în cazul unei fetiţe, culori variate care îi stimulează creierul. Ortopezii vă recomandă ca, la vârsta la care începe să se ridice în picioare, să îi oferiţi un pătuţ cu zăbrele din lemn, de care să se apuce când face încercări pentru mersul biped. În felul acesta, îi stimulaţi inclusiv creierul.

Un alt element pentru stimularea intelectuală îl reprezintă jucăriile care se rotesc. Şi covorul trebuie să îi ofere o activitate intelectuală, ca de altfel orice jucărie mare pe care o puneţi în cameră. Până la 3 ani, în camera copilului, vor sta doar jucării de dimensiuni mari, care nu pot fi înghiţite. În plus, alegeţi doar perdele scurte, la care nu poate să ajungă. Ideal ar fi ca dulapurile să fie suspendate, nu plasate la sol, tot din motive de siguranţă.

Înainte de amenajarea camerei, securizaţi prizele şi tocurile uşii. La fiecare colţ din cameră se pun materiale special create din burete sau din plastic care nu pot fi desprinse. Şi covorul se lipeşte de podea cu bandă adezivă. Iar pătuţul nu va sta niciodată lângă perdea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Capcanele din alimentaţia şcolarului
Capcanele din alimentaţia şcolarului
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”