Produse cosmetice pentru dermatita atopică, ce reduc impactul notabil al afecțiunii în viața de zi cu zi

  • Publicat:
Produse cosmetice pentru dermatita atopică, ce reduc impactul notabil al afecțiunii în viața de zi cu zi

Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie cronică din ce în ce mai frecventă în ziua de azi. Este numită și eczemă atopică și afectează fața și corpul. Uneori dispare progresiv spontan, alteori persistă și pot să apară recidive la vârsta adultă. Boala se manifestă printr-o dermatită eczemoasă tipică ce apare îndeosebi pe față, decolteu, gât, mâini, antebraț, scalp.

Datele statistice arată că dermatita atopică afectează 223 de milioane de oameni pe glob, din care 43 de milioane sunt copii cu vârsta cuprinsă între 1-4 ani. Prevalența bolii a fost de 5,1 % la adulții cu vârsta cuprinsă între 18-74 de ani și de 12,3 % la copiii cu vârsta mai mică de 17 ani (arată un studiu de pe NCBI).

Manifestările ei sunt clare, apar: eczeme, edem, inflamație, mâncărimi, leziuni ale pielii, infecții și iritații cutanate. Din păcate, această afecțiune poate produce disconfort și în timpul somnului (ea dă o mâncărime persistentă ca principală tulburare), poate afecta calitatea vieții, produce suferință psihologică la oameni (induce dificultăți relaționale) indiferent dacă este moderată sau severă. Mulți oameni cu dermatită atopică au spus că sunt nevoiți să evite sălile de sport și piscinele, pentru că se simt incomod din cauza privirilor celor din jur.

Când ai dermatită atopică, bariera naturală de protecție a pielii este perturbată, iar asta face ca țesutul cutanat să reacționeze la diferiți iritanți sau factori de mediu. Pentru a nu agrava simptomele, produsele cosmetice trebuie alese cu atenție pentru ca să nu exacerbeze eczemele.

Sfaturi pentru îngrijirea pielii predispusă la dermatită atopică

Potrivit medicilor dermatologi, din rutina zilnică nu trebuie să lipsească tratamentul de hidratare care poate ajuta în vindecarea dermatitei. Hidratarea ajută la protejarea barierei naturale a pielii și la ameliorarea simptomelor de mâncărime și uscăciune cutanată.

O modalitate optimă de a trata dermatita atopică este cu ajutorul corticosteroizilor prescriși de medici. Aceștia reduc inflamațiile și susțin tratamentul pentru dermatită atopică la adulți și copii. Astfel de medicamente sunt indicate în cazuri severe.

O serie de studii ale cercetătorilor au arătat că inflamația cutanată apare mereu în dermatita atopică (ea este produsă de contactul cu germeni, stimuli chimici și fizici) și că afecțiunea nu este contagioasă. Oamenii cu dermatită atopică trebuie să facă față acesteia, să aleagă cele mai bune opțiuni de tratament, respectiv pentru ameliorarea simptomelor. Ei trebuie să evite și factorii psihologici care pot duce la apariția acestei afecțiuni, cum ar fi stresul.

S-a constatat că femeile stresate emoțional au simptome de dermatită atopică mai grave, în special mâncărime nocturnă. Pielea în general este uscată, inflamată, cu zone roșii, îngroșată, are noduli și pustule. La copii și adolescenți simptomele apar și la nivelul articulațiilor, la încheieturi și mâini. Eczemele se pot agrava prin scărpinarea exagerată a pielii, pentru că acele zone se pot infecta. Mâncărimea se poate ameliora semnificativ prin folosirea de produse cosmetice special create pentru dermatita atopică și alte afecțiuni cutanate.

Machiajul este folosit de multe femei pentru a-și ascunde imperfecțiunile cutante și a se simți mai încrezătoare în propria piele. Totuși când este vorba despre dermatită atopică sau de o altă afecțiune cronică a pielii, machiajul nu este suficient, ar trebui folosite și produse cosmetice care pot reduce simptomele de dermatită atopică. Acestea pot include creme solare special create pentru copii cu dermatită atopică, dar și produse pentru adulți ce au efect benefic asupra acestei afecțiuni, cum ar fi:

  • Balsam pentru refacerea lipidelor împotriva iritațiilor și mâncărimilor
  • Gel spumant hrănitor pentru pielea foarte sensibilă sau cu dermatită atopică
  • Ulei de curățare relipidic alcalin împotriva iritației
  • Gel cremos pentru curățare împotriva iritațiilor și mâncărimilor
  • Ser pentru hidratarea pielii și altele.

Astfel de produse de brand sunt de calitate înaltă, nu produc iritații, nu agravează boala și pot ameliora rapid simptomele. Și cremele ce au cortizon ajută în fazele acute ale bolii, ele pot fi indicate de medicii dermatologi. Ca tratament de bază pentru dermatită atopică se folosesc cremele ce au ingrediente cu efect hidratant, de reducere a mâncărimii și a inflamațiilor, care au capacitatea de a reda umiditatea pielii și de a reface bariera de protecție a acesteia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan
Recomandări: