Importanța activităților în aer liber pentru sănătate

Au fost sugerate mai multe ipoteze pentru a explica relația dintre natură, sănătate și starea de bine. Iată care sunt acestea.
Importanța activităților în aer liber pentru sănătate
Importanța activităților în aer liber pentru sănătate

Ideea că spațiile verzi sunt benefice pentru sănătatea populației a devenit un principiu general acceptat încă din anii 1800, când diverse organizații cu sediul la Londra, inclusiv Commons Preservation Society și National Health Society au cerut conservarea, crearea și accesibilitatea spațiilor deschise, spații și parcuri din zonele rezidențiale aglomerate, referindu-se la ele drept „plămânii” orașului sau orașului. Recomandările mai recente pentru un oraș sănătos, de la OMS, susțin acest punct de vedere, definind un oraș sănătos ca „unul care își creează și își îmbunătățește continuu mediile fizice și sociale și extinde resursele comunității care le permit oamenilor să se sprijine reciproc în îndeplinirea tuturor funcțiilor vieții și dezvoltându-se la potențialul lor maxim” (Organizația Mondială a Sănătății, 2016a). Cu toate acestea, creșterea urbanismului și a stilurilor de viață moderne pot însemna că oportunitățile contactului uman cu natura devin mai puțin frecvente.

Au fost sugerate mai multe ipoteze pentru a explica relația dintre natură, sănătate și starea de bine:

  • Prima, este că zonele naturale și verzi aduc beneficii în ceea ce privește sănătatea datorită oportunităților de activitate fizică pe care le prezintă. Beneficiile activității fizice pentru sănătate le știm cu toții.
  • În al doilea rând, spațiile verzi publice au fost asociate cu interacțiunea socială, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea stării de bine.
  • În al treilea rând, expunerea la lumina soarelui, poate contracara tulburările afective sezoniere  și este o sursă de vitamina D.
  • A patra este ipoteza că spațiul verde crește expunerea la o serie de microorganisme, inclusiv bacterii, protozoare și helminți, care sunt din abundență în natură și pot fi importante pentru dezvoltarea sistemului imunitar și pentru reglarea răspunsurilor inflamatorii.

Beneficiile activităților în aer liber, pentru minte și corp

Activitatea fizică într-un mediu natural, în aer liber, a fost asociată cu reducerea emoțiilor negative și a oboselii, creșterea energiei, o atenție îmbunătățită, precum și o mai mare satisfacție, plăcere și intenția de a repeta.

Sănătatea poate fi descrisă și drept capacitatea oamenilor de a se adapta, de a răspunde sau de a controla provocările și schimbările vieții. Pe de altă parte, starea de bine se obține prin  relații satisfăcătoare între oameni, o ocupație semnificativă, ocazii de contact cu mediul natural, contribuție pozitivă în societate etc.

Persoanele care petrec mult timp  în aer au, în general, diete sănătoase, desfășoară activități fizice zilnice, au diminuat distragerile sau stresul din viața de zi cu zi și, mai apoi, oferă corpului lor șansa de a se curăța și vindeca.

A fi activ în aer liber necesită efort fizic (de exemplu, mersul pe suprafețe neuniforme sau transportul unui rucsac, sacoșe etc).   Cerințele fizice constante ale mediului necesită un nivel moderat de activitate fizică, ceea ce s-a dovedit a fi  cea mai eficientă abordare pentru atingerea și menținerea sănătății fizice.  Nivelurile moderate de activitate pe parcursul zilei s-au dovedit a fi mai eficiente pentru sănătatea general și starea de bine, decât dozele unice de activitate viguroasă.

Promovarea unei „doze de natură” clarifică expunerea minimă pe care oamenii ar trebui să o aibă în natură și încearcă să evidențieze ce beneficii uimitoare poate oferi acest produs natural și gratuit. Profesioniștii din sănătate au căzut de acord cu privire la nivelurile de activitate fizică – cel puțin 30 de minute de exerciții fizice de nivel moderat până la viguros, zilnic. Contactul cu natura poate fi semnificativ în numeroase moduri având în vedere că natura oferă o valoare adăugată beneficiilor cunoscute ale activității fizice. Practic, simpla petrecere a timpului în aer liber aduce beneficia suplimentare pentru sănătate.

Studii recente au descoperit că stresul poate fi atenuat sau redus la copii prin simpla petrecere a timpului  în natură.

În zilele noastre copiii petrec mult mai puțin timp în aer liber decât înainte, iar aceasta lipsă de timp petrecut afară, la aer, poate fi dăunătoare pentru starea de bine a copilului

Copiii care se joacă în mod regulat în natură sunt mai sănătoși, mai fericiți și au rezultate școlare mai bune. Studiile indică faptul că expunerea directă la natură poate ameliora simptomele tulburărilor de deficit de atenție, poate îmbunătăți rezistența la stres și depresie, poate crește stima de sine, poate stimula dezvoltarea cognitivă și creativitatea, poate reduce miopia și scade obezitatea copiilor. Petrecerea timpului în aer liber îi încurajează și pe copii să se joace activ, mai degrabă decât să-și petreacă timpul concentrați pe dispozitive electronice, televiziune și jocuri video. De asemenea, explorarea naturii este o modalitate excelentă pentru o familie de a petrece timp împreună și de a se bucura de activități sănătoase, de la drumeții, plimbări, camping, cățăratul in copaci, pescuit până la joacă pe plajă, navigarea pe apă etc. sunt doar câteva dintre multiplele posibilități de a ne bucura de natură.

Deși poate fi o provocare pentru părinți să-și convingă copiii că petrecerea timpului în aer liber poate fi la fel de distractiv ca și jocul video și uitarea la televizor, este important să încercăm să facem din timpul în aer liber o prioritate.

Ce pot învăța copiii din activitățile din aer liber?

Copiii pot învăța multe abilități în timp ce se joacă în aer liber. De exemplu:

  • Abilități fizice – jocul în aer liber le permite copiilor să deprindă abilități fizice care pot fi dificil de exersat acasă. Aceasta ar putea include sărituri, alpinism, ciclism, patinaj sau sporturi de echipă.
  • Autonomie – în jocurile în aer liber copiii își pot conduce propriile activități, ceea ce încurajează independența și luarea deciziilor.
  • Creativitate – în medii mai puțin familiare decât acasă sau la școală, copiii trebuie să gândească creativ la joacă. De exemplu, atunci când folosesc echipamente de joacă noi sau se cățără într-un copac, trebuie să se gândească la cum să-l folosească. Își pot folosi imaginația pentru a inventa jocuri care folosesc spațiul.
  • Cooperare – când se joacă cu alții, copiii pot învăța și cooperarea, spre exemplu, ar putea fi nevoiți să lucreze împreună pentru a decide ce jocuri să joace sau cum să împartă spațiul.
  • Cunoștințe – simplu fapt de a fi într-un cadru natural îi poate învăța pe copii mai multe despre lume.
  • Managementul riscurilor – deși majoritatea părinților doresc să-și protejeze copiii de toate riscurile, este important ca aceștia să învețe cum să facă față riscurilor minore, deoarece acest lucru îi învață cum să facă față diferitelor situații și le crește încrederea.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alin Popescu - Medic primar – medicină sportivă
Medic primar – medicina sportiva incepand cu 01.01.2012, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de primariat, in centrul universitar Bucuresti, in sesiunea iunie 2011; Medic specialist medicina sportiva incepand cu 01.01.2007, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de specialitate, ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc