Ce sunt electroliții și de ce ai nevoie de ei?

  • Publicat:
Ce sunt electroliții și de ce ai nevoie de ei?

Se pare că, de când Gatorade și-a lansat băuturile neon în 1965, sportivii și pasionații de fitness au fost obsedați de ideea de a avea suficienți electroliți în timp ce se antrenează. Astăzi, băuturile sportive sunt doar una dintre numeroasele modalități de a-ți lua doza de electroliți. Rafturile cu suplimente sunt pline cu tablete de hidratare, gume masticabile, geluri și chiar pastile.

Ce sunt, mai exact, electroliții?

Electroliții, care se găsesc în produsele de nutriție sportivă, dar și în unele alimente, cum ar fi bananele și cartofii dulci, sunt minerale care au o încărcătură electrică. Odată ajunși în corpul tău, au două sarcini principale: echilibrează cantitatea de apă din corp pentru a ajuta celulele să funcționeze corect și declanșează impulsuri nervoase. Aceste impulsuri permit contracția mușchilor, ceea ce menține inima bătând și corpul în mișcare.

De asemenea, ne ajută să rămânem hidratați. Când transpirăm, pierdem apă împreună cu electroliți precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor și clor. Fără cantități suficiente din aceste minerale în corpul tău, nu vei putea reține apa pe care o bei în timp ce te antrenezi sau într-o zi caldă, ceea ce ar putea duce la deshidratare.

Semne că ai putea avea nevoie de mai mulți electroliți

Dacă ești deshidratat, probabil că ai un nivel scăzut de electroliți. Așadar, fii atent la semnalele care indică faptul că trebuie să consumi mai multă apă și alimente bogate în electroliți. Urina de culoare închisă sau urinarea mai rară sunt două semne clare. Durerea de cap, oboseala și bătăile rapide ale inimii pot fi, de asemenea, simptome ale deshidratării.

Dacă vrei să îți dai seama dacă trebuie să îți refaci electroliții după un antrenament, urcă-te pe cântar înainte și după exerciții. Dacă ai pierdut 2% sau mai mult din greutatea corpului tău, există șanse mari să fii deshidratat și să ai nevoie de apă și electroliți.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: 5 alimente bogate în electroliți. Reechilibrează pH-ul și te hidratează rapid!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc