Rețetă tiramisu cu lămâie. Cum se prepară crema de lămâie (lemon curd)

  • Publicat:
Rețetă tiramisu cu lămâie. Cum se prepară crema de lămâie (lemon curd)
Foto: Shutterstock

Dacă te-ai plictisit de rețeta clasică de tiramisu, îți propunem o reinventare: încearcă tiramisu cu lămâie! O altă variantă excelentă pentru mesele festive este tiramisu matcha, cu pișcoturi de șampanie înmuiate în ceai verde în loc de cafea.

Astăzi îți vom spune însă cum se prepară tiramisu cu lemon curd – o cremă de lămâie acrișoară, catifelată și delicioasă care temperează de minune dulceața dată de frișcă și crema de mascarpone. De data aceasta pișcoturile de șampanie din tiramisu nu se înmoaie în cafea, ci într-un sirop parfumat de lămâie.

Iată rețeta de tiramisu cu lămâie pe care merită să o încerci!

Tiramisu cu lămâie: ingrediente

Pentru a prepara un tiramisu cu lămâie excelent, ai nevoie de un pachet de pișcoturi de șampanie (300 de grame), câteva felii subțiri de lămâie, coacăze roșii, semințe de rodie și flori comestibile pentru decor (violete, petale de trandafir, lavandă, mentă etc.) și de următoarele ingrediente.

Ingrediente pentru crema de lămâie (lemon curd)

  • 4 ouă întregi
  • 4 gălbenușuri
  • 250 grame zahăr alb tos
  • 115 grame unt nesărat
  • un praf de sare
  • coaja de la 2 lămâi bio dată pe răzătoare
  • sucul de la 2-3 lămâi

Din aceste ingrediente vei obține aproximativ 700 de grame de cremă de lămâie. Jumătate din cantitate va fi folosită în compoziția cremei, iar cealaltă jumătate va fi pusă deasupra prăjiturii, ca topping.

Ingrediente pentru sirop de lămâie

  • 150 mililitri apă
  • 70 grame zahăr
  • sucul de la o lămâie
  • coaja de la o lămâie tăiată bucăți
  • câteva frunze de busuioc proaspăt și 60 mililitri limoncello (opțional)

Ingrediente pentru crema de tiramisu cu lămâie

  • 450 grame cremă mascarpone (la temperatura camerei)
  • 350 grame cremă de lămâie
  • 350 grame smântână de frișcă (rece, abia scoasă de la frigider)
rețetă lemon curd
Foto: Shutterstock

Rețetă tiramisu cu cremă de lămâie: preparare

Cum se face crema de lămâie (lemon curd)

  1. Pune ingredientele (mai puțin untul) într-o cratiță emailată, amestecă bine cu un tel și pornește focul mediu.
  2. Lasă amestecul pe foc până obții o cremă groasă – ai grijă să amesteci constant, să nu se lipească de fundul și pereții vasului.
  3. Strecoară crema printr-un tifon curat pentru a elimina coaja de lămâie.
  4. Transferă crema într-un bol ceramic sau de sticlă și adaugă untul. Amestecă până se topește integral.
  5. Pune o folie transparentă peste crema de lămâie din vas și las-o la frigider.

Cum se face siropul de lămâie

  1. Pune ingredientele într-o cratiță emailată (mai puțin limoncello – dacă folosești).
  2. Adu amestecul la fierbere, apoi oprește focul și strecoară lichidul pentru a elimina coaja de lămâie și frunzele de busuioc.
  3. Dacă folosești limoncello, adaugă-l acum în amestec.
  4. Lasă siropul de lămâie să se răcească complet.

Cum se face crema de tiramisu

  1. Pune smântâna rece într-un castron mare și mixează până obții o frișcă tare, care nu curge.
  2. Într-un alt castron, pune jumătate din cantitatea de cremă de lămâie obținută și crema mascarpone. Amestecă ușor până se omogenizează compoziția.
  3. Toarnă frișca peste amestecul de cremă de lămâie cu mascarpone. Amestecă ușor cu o lingură sau o spatulă.

Asamblarea prăjturii tiramisu cu lămâie

  1. Înmoaie rapid jumătate din pișcoturile de șampanie în siropul de lămâie. Așază-le ordonat pe fundul și pereții unui recipient de sticlă.
  2. Toarnă peste pișcoturi jumătate din crema de tiramisu și întinde-o uniform pe întreaga suprafață.
  3. Înmoaie restul pișcoturilor în sirop, apoi pune-le ordonat pe deasupra cremei.
  4. Toarnă restul de cremă peste pișcoturi și întinde-o uniform, acoperind inclusiv marginile prăjiturii.
  5. Acoperă vasul cu o folie transparentă și lasă prăjitura tiramisu la frigider pentru cel puțin 8 ore sau peste noapte.
  6. Înainte de servire, toarnă peste prăjitură restul de cremă de lămâie și întinde-o bine cu o spatulă pe întreaga suprafață.
  7. Pentru decor poți folosi felii subțiri de lămâie, câteva flori comestibile, coacăze roșii sau semințe de rodie.
  8. Tiramisu cu lămâie rezistă foarte bine la frigider până la 4 zile.
tiramisu cu lemon curd crema de lamaie
Foto: Shutterstock

Sursă rețetă: flouringkitchen.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc