Rețeta de nota 10 pentru cei mai buni ardei umpluți cu varză pentru iarnă

  • Publicat:
Rețeta de nota 10 pentru cei mai buni ardei umpluți cu varză pentru iarnă
Foto: Shutterstock

Dacă nu ai apucat încă să pui ardei umpluți cu varză pentru iarnă, nu e prea târziu. Într-o lună și un pic, până la mesele îmbelșugate de Crăciun și Revelion, sunt numai bine făcuți și gata de pus pe farfurie, alături de o friptură delicioasă de porc.

În continuare îți dezvăluim care sunt condimentele obligatorii de adăugat în borcanul cu murături, astfel încât ardeii să se mențină crocanți și să nu se înmoaie excesiv. 

Ardei umpluți cu varză pentru iarnă: ingrediente

În funcție de câți ardei umpluți vrei să obții, pune pe listă ingredientele de mai jos sau adaptează după preferințe (înjumătățește sau dublează cantitățile):

  • 20 de bucăți ardei gras de diferite culori
  • 2 kg varză albă sau roșie, după preferințe
  • 2 morcovi
  • 150 grame sare grunjoasă de murături, neiodată
  • 150 ml oțet din vin alb
  • 3-4 tulpini de țelină cu tot cu frunze
  • câteva bețe de mărar uscat
  • 2-3 rămurele de vișin
  • 2-3 rămurele din viță-de-vie
  • 1 lingură boabe de piper
  • 5 litri de apă

Cum se fac ardeii umpluți cu varză

Mai întâi ne ocupăm de varză: îi tăiem cotorul, apoi o secționăm pe jumătate și îndepărtăm eventualele frunze pătate sau uscate.

Tăiem varza fideluță cu ajutorul unui cuțit ascuțit și o punem într-un castron încăpător.

Dăm morcovul pe răzătoare și îl turnăm peste varza din castron. Tocăm mărunt câteva frunze de țelină și le adăugăm și pe acestea în castron – vor da un gust special, dar au și alt rol important, respectiv de a preveni dezvoltarea bacteriilor.

Peste legumele tocate din castron adăugăm o linguriță de sare și câteva boabe de piper, amestecăm și frământăm ușor cu mâinile ca să se înmoaie varza. Lăsăm deoparte castronul pentru aproximativ o oră.

Între timp pregătim marinada – punem 5 litri de apă într-o oală, adăugăm 5 linguri mari de sare și aducem la fierbere. La final adăugăm oțetul, amestecăm și oprim focul. Important – marinada se toarnă peste ardei abia după ce se răcește, altfel legumele se vor înmuia prea tare și își perd textura crocantă.

Ne ocupăm de ardei – îi spălăm și le tăiem căpăcele în jurul codiței, având grijă să scoatem semințele și nervurile, apoi îi umplem cu amestecul de varză.

Într-un borcan de 10 litri curat, punem boabe de piper, frunze și tulpini de țelină, bețe de mărar uscat. Opțional, mai pot fi adăugate în borcan fâșii de hrean, semințe de muștar, frunze de dafin.

Așezăm ardeii umpluți „soldățește” în borcan, cu gura în sus. Printre ei putem strecura câțiva ardei iuți sau buchețele de conopidă.

După ce terminăm de așezat în straturi ardeii, punem deasupra câteva frunze și tulpini de țelină, rămurele de vișin și bețe de mărar uscat și presăm ușor.

La final turnăm peste ardeii umpluți din borcan marinada răcită. Acoperim borcanul cu capac și îl lăsăm în cămară. În 1-2 luni, vom avea parte de cei mai buni ardei umpluți cu varză pentru iarnă. Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân