Vinul după bere („e plăcere”) sau berea după vin („e un chin”)?! Experții au deslușit misterul: ce trebuie să bei prima dată

  • Publicat:
Vinul după bere (

Vești proaste pentru cei care cred că „vinul după bere e plăcere” și pot fenta mahmureala. Oamenii de știință germani au demontat această ipoteză populară, dovedind că durerea de cap provocată de alcool este aceeași, indiferent în ce ordine consumi băuturile.

Un studiu publicat în 2019 demontează toate miturile despre alcool

„Descoperirile noastre demontează miturile tradiționale”, au scris cercetătorii în studiul lor, publicat în 2019 în American Journal Of Clinical Nutrition

Dintotdeauna, toți cei cărora le place să bea s-au „agățat” de aceste adevărate mantre legate de alcool, pentru a-și justifica excesele bahice. Dincolo de cantitățile prea mari de alcool consumate, miza aici era și mahmureala de a doua zi, care, conform petrecăreților, putea fi evitată dacă licorile erau consumate într-o anumită ordine. Spre exemplu, „vinul după bere e plăcere” sau „berea după vin e un chin”. Deși, din lipsă de fonduri și de timp echipa de cercetare nu a putut să le testeze pe toate, a reușit totuși să investigheze „influența combinației și a ordinii consumului de bere și vin asupra intensității mahmurelii”.

Pentru a vedea dacă aceste credințe populare legate de alcool au vreo valoare, echipa a recrutat 90 de studenți cu vârste cuprinse între 19 și 40 de ani de la o universitate germană și i-a împărțit în trei grupuri, potrivit nypost.com.

În prima zi, primul grup a băut bere până când nivelul alcoolului din sânge a atins 0,05%. Apoi, au schimbat și au băut vin până când alcoolemia a ajuns la 0,11%. O săptămână mai târziu, grupurile și-au schimbat rolurile: participanții care au băut inițial bere au început cu vin de data aceasta, în timp ce grupul de la vin a început cu bere.

Între timp, grupul de control care a băut exclusiv bere a schimbat cu vin și viceversa.

Ce a dezvăluit studiul despre ordinea în care se consumă alcoolul

După ce au adunat scorurile, cercetătorii au descoperit că ordinea de băut nu a avut un efect major asupra severității mahmurelii, care a fost influențată mai mult de modul în care organismul lor procesează alcoolul.

„Un singur pahar de alcool este suficient pentru a declanșa o mahmureală pentru unele persoane, în timp ce altele pot bea în mod excesiv și scapă de mahmureală în întregime”, a spus Sandra Arévalo, purtător de cuvânt pentru Academy of Nutrition and Dietetics, care nu a fost afiliată studiului.

Al doilea grup a avut aceeași experiență, dar în ordine inversă, în timp ce un al treilea grup „de control” a băut doar bere sau vin.

După fiecare sesiune de băut, participanții au fost întrebați despre starea lor de bine și nivelul perceput de beție. Apoi, în dimineața următoare, participanții și-au evaluat intensitatea mahmurelii pe o scară de la 0 la 7 în funcție de cât de intensă era senzația de greață și cât se simțeau de însetați, obosiți și amețiți. 

În general, experții sunt de acord că intensitatea mahmurelii este determinată mai mult de volumul de alcool consumat și de viteza cu care este consumat.

„Ceea ce contează cu adevărat este cantitatea de alcool pe care o consumi”, a spus Arévalo. „Dacă bem prea mult sau prea repede, vom simți asta pentru că nu îi dăm ficatului suficient timp să elimine alcoolul din sângele nostru.”

Alți factori care pot intensifica mahmureala includ să nu consumăm suficientă apă în timp ce bem în exces și să bem pe stomacul gol. Având în vedere acest lucru, anumite tipuri de alcool cresc probabilitatea de a suferi a doua zi de dimineață, iar spirtoasele mai întunecate, cum ar fi whiskey-ul, în general provoacă mahmureli mai puternice decât băuturile mai deschise la culoare, precum vodca. 

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân