Tot ce trebuie să știi despre dieta antiinflamatoare

Inflamația stă la baza multor alte afecțiuni, unele alimente părând să o agraveze. Reducerea consumului de alimente procesate, și adăugarea în dietă a alimentelor proaspete precum legumele și fructele pot ajuta la gestionarea inflamației.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Tot ce trebuie să știi despre dieta antiinflamatoare

Dieta antiinflamatoare este frecvent recomandată în medicina complementară pentru a ajuta la gestionarea simptomelor diferitelor boli cronice. Specialiștii susține că dieta antiinflamatoare este un plan alimentar sănătos pentru oricine, de orice vârstă.

Ce este dieta antiinflamatoare?

După cum sugerează și numele acesteia, o dietă antiinflamatoare se concentrează pe alimente care ajută la prevenirea și reducerea inflamației din organism. Inflamația este rezultatul răspunsului imun al organismului care se activează pentru a ne ajuta corpul să se vindece și să ne protejeze de probleme ulterioare – ca de exemplu, edeme durere, tuse, febră.

Cum sunt conectate cele două: nutriția și inflamația?

Teoria din spatele dietei antiinflamatorii este că, prin evitarea anumitor alimente care declanșează inflamația – alimente procesate, alimente bogate în zahăr, alimente prăjite, carne roșie procesată și grăsimi saturate, reducem inflamația cronică și, prin urmare, reducem riscul de a dezvolta aceste probleme sau de a le agrava pe cele pe care le avem deja. Alimentele pe care avem voie să le consumăm în dietă (fructe, legume, acizi grași omega-3, în special cei care se găsesc în pește, nuci și ulei de măsline) — sunt alimente pe care le vedem mereu  ca fiind asociate cu mai puține probleme de sănătate și, în general, cu o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Alimentele pe care le putem consuma în dieta antiinflamatoare

Unele dintre alimentele recomandate sunt: roșiile, uleiul de măsline, legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul sau varza kale, nucile precum migdalele, peștele gras precum somonul, macroul, tonul și sardinele, fructele precum căpșuni, afine, cireșe și portocale, avocado, ciocolată neagră și cartofi dulci.

Alimente de evitat în dieta antiinflamatoare

Acestea sunt: alimente prea procesate, carbohidrați rafinați și zahăr, carne roșie procesată, grăsimi nesaturate, uleiuri de semințe rafinate – cum ar fi soia, porumb, floarea soarelui, lactate – unele sunt în regulă, dar nu exagerați. Lactatele fermentate precum iaurtul și chefirul sunt mai bune.

Pentru cine este bună această dietă?

Absolut toată lumea poate beneficia de consumul de alimente considerate a fi antiinflamatoare. Dar la persoanele cu anumite tulburări autoimune, în care inflamația cronică poate declanșa crize sau poate agrava simptomele – cum ar fi boala Crohn, artrita reumatoidă, psoriazis și lupus, ajustarea dietei lor pentru a include alimente antiinflamatoare poate ajuta.

În final, dieta antiinflamatoare este, în general, o abordare sănătoasă și flexibilă a alimentației pentru majoritatea oamenilor.

Surse:

https://www.today.com/health/diet-fitness/anti-inflammatory-diet-rcna65262

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320233

https://www.today.com/health/best-worst-foods-your-immune-system-t182053

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paraskevopoulos Ioana-Bianca - Web-editor
Numele meu este Paraskevopoulos Ioana-Bianca și sunt studentă în anul II la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, la specializarea Comunicare și Relații Publice. Mereu mi-a plăcut să citesc, să scriu și să mă informez în legătură cu anumite subiecte care mi s-au pus în ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân