Sfaturi de dietă și nutriție – Este pepenele roșu dăunător persoanelor cu diabet?

Descoperă cum să te bucuri de gustul proaspăt și dulce al acestui fruct și cele mai bune modalități de a consuma pepenele roșu în cazul diabetului de tip 2.
  • Publicat:
Sfaturi de dietă și nutriție - Este pepenele roșu dăunător persoanelor cu diabet?
Sfaturi de dietă și nutriție - Este pepenele roșu dăunător persoanelor cu diabet? Sursa foto: Shutterstock

Persoanele care trăiesc cu diabet trebuie să fie atente în alegerea alimentelor pentru a menține nivelurile stabile ale zahărului din sânge și pentru a evita complicațiile. O dietă bogată în fructe și legume poate sprijini gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, deoarece fructele conțin și zaharuri și carbohidrați naturali, este important să se determine cantitatea potrivită de fructe recomandate spre consum.

Asociația Americană de Diabet subliniază că nu există o cantitate potrivită a macronutrienților, care includ grăsimi, proteine ​​și carbohidrați, care să funcționeze pentru toată lumea. În schimb, echipele de îngrijire medicală și dieteticienii trebuie să creeze planuri individualizate care să ia în considerare obiectivele și starea generală de sănătate a fiecărei persoane.

Iată beneficiile nutriționale ale pepenelui roșu și descoperă aspectele pe care persoanele cu diabet ar trebui să le ia în considerare înainte de a include acest fruct în regimul lor alimentar.

Pepenele roșu și diabetul

Indexul glicemic joacă un rol important în determinarea timpului în care alimentele influențează nivelurile de glucoză din sânge.

IG măsoară cât de repede zahărul din alimente intră în fluxul sanguin – cu cât acest proces este mai rapid, cu atât este mai probabil ca nivelul de zahăr din sânge să crească brusc.

Sistemul IG atribuie fiecărui aliment un scor între 0 și 100. Cu cât este mai mare numărul, cu atât mai rapid zahărul intră în fluxul sanguin.

Pepenele roșu are un IG de aproximativ 72. Orice aliment cu un IG de 70 sau mai mare are un IG ridicat.

Cu toate acestea, Fundația Defeat Diabetes subliniază că datorită procentului ridicat de apă din fruct, pepenele roșu are o sarcină glicemică redusă. Și deși organizația susține consumul de pepene roșu proaspăt, recomandă evitarea sucului de pepene roșu datorită sarcinii glicemice mult mai ridicate.

Persoanele cu diabet pot combina pepenele roșu cu alimente bogate în grăsimi sănătoase, fibre și proteine, cum ar fi nucile sau semințele. Această combinație de nutrienți poate ajuta o persoană să se simtă sătulă pentru o perioadă mai lungă și să încetinească absorbția zahărului în fluxul sanguin.

Pepene roșu – Beneficii

Pepenele roșu conține multe vitamine și minerale, inclusiv:

  • vitamina A
  • vitaminele B1 și B6
  • vitamina C
  • potasiu
  • magneziu
  • fibre
  • fier
  • calciu
  • licopen

Vitamina A

Vitamina A ajută la menținerea funcției inimii, rinichilor și plămânilor. De asemenea, susține sănătatea ochilor.

Departamentul de Agricultură din SUA susține că o felie de pepene roșu cu o greutate aproximativă de 286 g susține aportul de vitamina A. O felie de pepene roșu poate contribui cu puțin peste 10% din doza zilnică recomandată de vitamina A pentru o persoană.

Vitamina C

Vitamina C este un antioxidant care poate susține un sistem imunitar sănătos. Un sistem imunitar puternic poate reduce frecvența bolilor și infecțiilor și poate contribui la prevenirea anumitor tipuri de cancer.

Specialiștii recomandă, de asemenea, ca bărbații să consume 105,2 miligrame (mg) pe zi, iar femeile să atingă un aport zilnic de 83,6 mg. O felie de pepene roșu furnizează 23,2 mg de vitamina C, ceea ce înseamnă că asigură aproximativ 30,7% din doza zilnică recomandată de vitamina C pentru femei și 25,6% din aportul pentru bărbați.

Potasiu

O bucată de pepene roșu oferă aproximativ 320 mg de potasiu, care poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale.

Aminoacizi

În cele din urmă, pepenele roșu conține și un aminoacid neesențial numit citrulină, despre care un studiu din 2018 sugerează că poate ajuta la îmbunătățirea tensiunii arteriale și a sănătății metabolice.

Cât zahăr este în pepenele roșu?

Pepenele roșu conține 17,7 g de zahăr într-o felie de dimensiune medie de aproximativ 286 g.

Cantitatea de zahăr pe care o persoană o consumă din pepenele roșu va varia în funcție de mărimea porției.

Cele mai bune moduri de a consuma pepene roșu în cazul diabetului de tip 2

Dacă o persoană dorește să consume pepene roșu la masa, ar trebui să-l combine și cu grăsimi nutritive și proteine. Grăsimile și proteinele contribuie la încetinirea absorbției zahărului în sânge. Acest lucru poate fi util pentru persoanele care trăiesc cu diabet de tip 2 și își controlează nivelurile de zahăr din sânge prin alimentație.

La fel ca și în cazul altor fructe, în general este mai bine să consumați pepene roșu fără adaos de zahăr și în forma sa întreagă și minim procesată.

Cu toate acestea, atunci când consumați pepene roșu, ar trebui să evitați să-l combinați cu alte alimente cu indice glicemic ridicat. În schimb, ar trebui să îl combinați cu nuci, semințe și alte surse de grăsimi nutritive și proteine.

Fundația Defeat Diabetes sugerează să evitați consumul de suc de pepene roșu deoarece acesta poate avea o încărcătură glicemică mai mare decât pepenele roșu proaspăt și solid.

Surse: medicalnewstoday.com, healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân