Sărbători „ușoare” pentru siluetă! Sfaturi de la nutriționist pentru evitarea îngrășării și problemelor digestive

Sărbători „ușoare” pentru siluetă! Sfaturi de la nutriționist pentru evitarea îngrășării și problemelor digestive

Sărbătorile de iarnă sunt cea mai frumoasă perioadă din an la care ne gândim întotdeauna cu bucurie. Pacea interioară, împreună cu bucuria de a dărui și de a primi cadouri, se îmbină cu plăcerea de a savura mâncăruri specifice acestei perioade, alături de familie și de prieteni.

Cu siguranță cele mai gustoase preparate sunt cele tradiționale, care ne duc cu gândul la copilărie, umplându-ne sufletul de fericire și de magia Crăciunului. Aceste sărbători dau un farmec aparte anotimpului rece, impregnându-l cu veselie, mister și trăiri spirituale.

Sărbătorile de Crăciun și Revelion se asociază, de obicei, cu mese îmbelșugate, care cuprind aperitive, feluri principale, deserturi și băuturi. Astfel unele persoane pot să ajungă să consume la o singură masă aproximativ 1500-2000 de calorii, ceea ce înseamnă suprasolicitarea organismului. O persoană sănătoasă nu ar trebui să consume mai mult de 500-700 de calorii la o masă. Bineînțeles, acest necesar caloric trebuie raportat la vârstă, înălțime, greutate și alți factori.

Cum facem trecerea de la alimentația de post la mesele îmbelșugate de sărbători

Dincolo de greutatea corporală, este important să avem mereu grijă și la funcționarea corectă a organismului, fără să uităm faptul că o dietă cu un conținut crescut de calorii nu este potrivită, putând să ducă la apariția sindromului metabolic în cazul persoanelor fără afecțiuni medicale sau să altereze bunăstarea pacienților deja diagnosticați cu diferite patologii.

Persoanele care au ținut post ar fi bine să introducă treptat în alimentație preparatele de origine animală, în cantități mici, pentru a nu întâmpina probleme de sănătate cum ar fi dispepsia, toxiinfecția alimentară, pancreatita acută (care are la bază consumul excesiv de alcool) etc.

Nu este potrivit ca după o perioadă lungă de post să mâncați toate preparatele de sărbătoare la o singură masă sau într-o singură zi.

Se poate face trecerea de la alimentația de post la cea de sărbătoare în mod tradițional, cu o friptură gătită la cuptor, cu ierburi aromatice și însoțită de o salată de crudități.

Porția corectă nu ar trebui să depășească palma și nu se va combina cu garnituri grele pe bază de cartofi, maioneză și pâine.

Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina în perioada sărbătorilor

Știu că nu vă doriți să ieșiți din spiritul sărbătorilor, așadar puteți opta la micul dejun pentru o felie de cozonac sau o bucățică de prăjitură făcută acasă cu un ceai neîndulcit sau îndulcit cu stevia.

La gustare puteți savura o cafea cu o bucățică de ciocolată neagră, alături de musafiri.

Prânzul poate să fie însoțit de o porție de carne, gătită corespunzător la cuptor, fără ulei, în niciun caz prăjită, alături de o salată de crudități sau puteți să optați pentru niște sarmale reinventate din carne de curcan.

La cină, o ciorbă de legume sau o porție de pește ar putea fi opțiuni minunate.

Recomandări utile pentru sărbătorile de iarnă

1. Nu combinați mai mult de două feluri de alimente la o masă.

2. Pentru a prepara o friptură gustoasă, fără a fi gătită prin prăjire, se recomandă să se țină carnea timp de patru ore înainte de preparare într-un bol cu apă, cimbru, busuioc, oregano, frunze de dafin, piper, puțină sare și ulei.

3. Se recomandă evitarea prăjelilor.

4. Hidratați-vă bine cu apă și evitați alcoolul.

5. Atenție la murături, deoarece conțin multă sare care duce la creșterea retenției de apă în organism.

6. În noaptea dintre ani se recomandă evitarea statului la masă. Sfatul meu este să dansați, să vă simțiți bine, intrând astfel în noul an mult mai „ușori’’ și cu multă bună dispoziție.

7. După o masă bogată în proteine puteți mânca bucățele de ananas crud sau papaya deoarece conțin enzime naturale și ajută digestia.

8. Cu o jumătate de oră înainte de masă puteți mânca 200 de grame de grepfrut roz pentru că stimulează secreția de bilă, ajutând la arderea grăsimilor.

9. Întotdeauna la felul principal să adăugați o salată de legume care să conțină pătrunjel din belșug.

10. În această perioadă pot apărea probleme ale tranzitului intestinal și ar fi recomandat să consumați mai multe fibre, cum ar fi psyllium și semințele de in.

11. Dacă doriți ca apa să aibă proprietăți terapeutice pentru digestie, glicemie și slăbire, adăugați în apă bucăți de ghimbir, scorțișoară sau cătină.

12. Folosiți la prepararea mâncărurilor chimion, mărar și anason, plante care combat aerofagia și balonările abdominale.

13. Nu neglijați ceaiurile care ajută digestia: ceai de anghinare, meramieh, păpădie sau ghimbir.

În concluzie, pentru a vă bucura în liniște de sărbători, trebuie să dați dovadă de cumpătare, să evitați risipa alimentară și să nu uitați faptul că emoția Crăciunului nu se referă la excese alimentare, ci la bucuria de a fi împreună cu cei dragi. Așa că oferiți-le cel mai de preț cadou: timp de calitate petrecut împreună.

Sărbători cu bine!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Oana Bogdana Greblă - Nutriționist-Dietetician
Dr. Oana Bogdana Greblă este pregătită să te asculte fără să te judece, să îți ofere o opinie obiectivă cu privire la situația ta, să te ajute să-ți descoperi potențialul maxim, să ai un stil de viață mai sănătos și să slăbești corect fără suplimente alimentare, fără înfometare ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
5 alimente dăunătoare pentru plămâni
5 alimente dăunătoare pentru plămâni
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân