Kalette, leguma delicioasă de care foarte puțini români au auzit. Merge de minune cu un pic de usturoi!

Această legumă a devenit populară și în România!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Kalette, leguma delicioasă de care foarte puțini români au auzit. Merge de minune cu un pic de usturoi!
Cum se prepară Kalettes/ sursa foto: Shutterstock

Kalette este o legumă destul de gustoasă și extrem de apreciată și la noi în țară, dar puțini știu de unde provine, de fapt, dar și cum poate fi consumată! Aceasta este o încrucişare între varza de Bruxelles şi varza kale. Ea merge preparată în diverse combinații! 

Ce este kalette și de unde provine

Kalette este o legumă care se aseamănă foarte bine la gust cu varza de Bruxelles și varza kale, dar cu o aromă mai blândă. Întreaga legumă este comestibilă, inclusiv frunzele și cotorul. Ea poate fi consumată în stare crudă sau gătită.

Această legumă a fost introdusă prima dată pe piața din Marea Britanie, în 2010, urmând ca mai apoi să fie lansată și în SUA, sub numele de Lollipops. Specialiștii precizează că această Kalette este, de fapt, un hibrid de varză de Bruxelles și varză kale. A fost creat special pentru a combina aromele dulci ale verzei de Bruxelles cu textura amăruie ale frunzelor de varză kale.

Leguma se aseamănă cu varza de Bruxelles și kale

În ultimii ani, acest tip de legumă a devenit preferată în precum Germania, Anglia, dar și România, fiind apreciată pentru proprietăţile ei nutritive.

Acest tip de hribid se regăsește și în curtea unui buzoian. Daniel Toma, producător de broccolini și sparanghel din Balta Albă, județul Buzău, a decis să aibă în grădina lui și legume exotice, așa că a plantat și un lot de kalette. Se întâmpla în 2022.

„Am plantat în martie, în alveole, am transplantat în aprilie în câmp şi, din aprilie până în noiembrie – decembrie am avut grijă de plantă, care fructifică pe o perioadă foarte lungă de timp. Anul acesta, am reluat ciclul. Am plantat-o în primăvară, prin aprilie am pus-o în pământ, și o să țină până în decembrie, chiar ianuarie”, spune Daniel Toma.

Citește și: Care este, de fapt, cel mai nesănătos ingredient din shaorma? „De aici vine boala!”

Un buzoian cultivă leguma exotică

Nu s-a apucat să planteze la întâmplare noua cultură, ci s-a documentat înainte, citind diferite studii din străinătate.

A aflat că sunt trei tipuri de kaletts care se plantează în sezoane diferite. Inflorescențele acestora, asemănătoare florilor, se deschid la aproximativ 50 de milimetri.

„Frunzele mici se consumă, cele pe care le recoltăm de la baza tulpinii; cele mari fiind deja mai tari. Anul trecut a fost experimental, am pus un pic mai mult, dar cererea deocamdată este scăzută iar acum, în 2023, am pus mai mult pentru noi și pentru promovare. Avem răbdare cu această plantă, așa cum am avut și cu sparanghelul. Așteptăm ca domnii chefi să pună în valoare și această legumă, pentru că este foarte sănătoasă și gustoasă”, declară Daniel Toma.

Atunci când sunt perioade mai secetoase, această legumă necesită o fertilizare atentă și irigare regulată.

Frunzele de kalette au gust dulce-acrișor

„Planta are nevoie de aproximativ opt luni pentru a ajunge la maturitate. Românii nu îi cunosc beneficiile, trebuie să avem răbdare, de aceea am oferit-o câtorva restaurante pro bono, ca să o gătească, să o promoveze. Noi o promovăm cât putem, dar promovarea mare pleacă de la bucătari”, spune Daniel Toma.

De regulă, frunzele de kalette au dimensiuni reduse, asemănătoare cu cele ale verzei de Bruxelles, dar au frunzele ondulate, la fel ca cele de kale. Gustul lor este unul dulce-acrișor, combinat cu un gust de nucă.

„Sunt ceva rețete pe internet pe care le-am preparat și noi. Trebuie un pic opărite, pentru că au textură destul de tare, apoi combinate cu usturoi, ulei de măsline. Se trag un pic la tigaie. Am vorbit cu un cunoscător de aici și spunea că are gust de rapiță. Numai că eu nu am gustat niciodată rapiță. E un pic tare dacă o mănânci crudă, dar e mai bună decât varza de Bruxelles”, a mai adăugat fermierul din Buzău.

Citește și: 12 rețete de post cu linte: înlocuiești carnea, nu mori de foame și mai și slăbești

Cum se pot prepara

Frunzele de kalette pot fi preparate în diverse moduri. Cei mai mulți preferă să le introducă în salate, dar merg de minune și prăjite. Dacă le vreți crocante, stropiți frunzele cu ulei de măsline, așezați-le pe o foaie de copt și dați-le la cuptor pentru 10 minute, la o temperatură de 250ºC. Important este să le spălați bine înainte, pentru a îndepărta excesul de murdărie de pe ele!

Dacă nu le doriți prăjite, le puteți fierbe la aburi, fiindcă astfel se păstrează absolut toate beneficiile. Pentru un plus de aromă, se adaugă la final o linguriță de unt și un cățel de usturoi mărunțit. Vor ieși delicioase!

Sursa: lecoindemel.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân