Care este, de fapt, cel mai nesănătos ingredient din shaorma? „De aici vine boala!”

  • Publicat:
Care este, de fapt, cel mai nesănătos ingredient din shaorma?
sursa foto: Shutterstock

Chiar dacă mulți susțin că shaorma ar fi una din cele mai sănătoase alegeri, deoarece carnea este friptă, conține salată verde, varză și roșii, există, totuși, un ingredient, nerecomandat de medici, care o face dăunătoare organismului.

Diana și Sorin Gadola, fondatorul Untold, au vorbit, în emisiunea iThink de la Antena 3 și despre binecunoscuta și îndrăgita de români shaorma cu de toate.

„Să ne gândim, de exemplu, la shaorma. Vorbim despre lipie… dacă lipia este făcută clasic merge, însă de obicei sunt din acelea cumpărate, cu vreo 15 ingrediente. Trebuie să aibă doar vreo trei patru ingrediente, nu 15! Iar carnea din comerț, nu mai este un secret să vorbim despre hormoni, furaje…”, a explicat Diana.

„Dacă o facem acasă, sau dacă facem pizza sau transformăm șnițelele clasice la cuptor, cu carne sănătoasă, dacă transformăm toată această mâncare în ceva homemade, fără prăjeală, făcut la cuptor, cu o lipie, o pâinică, este o variantă mult mai sănătoasă. Și îți satisfaci o poftă”, a completat ea.

Și cartofii prăjiți reprezintă un pericol pentru sănătate. Sunt scufundați și gătiți în ulei rafinat, toxic, refolosit.

Sosul din shaorma, cel mai mare inamic?!

”Sosurile sunt cea mai mare problemă atât la fast food cât și la majoritatea restaurantelor. Cu toții știm că o salată fără sos, un kebab sau o shaorma fără sos, nu are niciun gust. De ce? Pentru că se pune amidon modificat, potențiator de arome, foarte mult ulei rafinat ca să dea impresia de grăsime, de consistență, și uleiul acela rafinat este foarte nociv. Cum îi spunem noi, ulei de candelă… Sosurile sunt și adictive și duc la un produs foarte adictiv, de acolo și multitudinea de probleme.

Ketchupul, de exemplu, are foarte mult porumb sau sirop de porumb, zahăr, nu foarte multe roșii, și potențiator de arome. Pentru combinația asta care conține zahăr, creierul percepe că este bun și mai vrei. Și devii client fidel. Prin sare rafinată, prin grăsimi, prin uleiul rafinat și prin zahărul rafinat, prin astea trei elemente îmi fac clienți fideli. Nu ar fi o problemă dacă toate aceste lucruri nu ar duce la boală”, a declarat și Sorin Gadola în emisiunea iThink.

Câte calorii are o shaorma mică, de 300 de grame

O shaorma de 300 de grame are în medie 714 calorii. De ce? Ea conține deseori cartofi prăjiți, multe sosuri și carne grasă.

Astfel, cele 714 calorii conținute de o shaorma mică reprezintă deja o parte importantă din necesarul zilnic de aproximativ 2000 de calorii.

O variantă mai sănătoasă conține și:

24,6 grame de proteine
43,2 grame de lipide
56,7 grame de carbohidrați
5,1 grame de fibre

Dacă vrei o variantă mai sănătoasă, poți să folosești o carne slabă (pui sau curcan), amestec de legume (roșii, castraveți proaspeți/murați, ceapă, porumb sau ardei) și un ketchup fără calorii. De asemenea, totul trebuie învelit corespunzător cu o lipie cu semințe sau foi de orez.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: