Dieta pentru procedurile de remodelare corporală

Dieta pentru procedurile de remodelare corporală

Doctorul Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice, de la clinica Smart Nutrition, ne-a explicat de ce este indicat să urmăm o dietă atunci când facem tratamente de remodelare corporală și ce ar trebui să mâncam, respectiv să evităm, în această dietă.

Procedurile de remodelare corporală au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani în rândul persoanelor de toate vârstele. Tot mai mulți oameni doresc să își corecteze defectele, imperfecțiunile sau semnele timpului, iar intervențiile chirurgicale estetice sunt niște proceduri invazive, costisitoare și radicale, al căror eventual eșec ar putea fi corectat doar printr-o altă intervenție sau ar putea lasă urme permanente.

De reținut despre procedurile de remodelare corporală

Procedurile de remodelare corporală non-invazive sau minim-invazive sunt mult mai ușor de efectuat, oferă rezultate în timp și sunt mult mai accesibile, fiind astfel preferate și accesate de un număr din ce în ce mai mare de oameni.

Există mai multe tipuri de remodelare corporală, însă cel mai corect ar fi că aceasta să fie aleasă după un consult cu un specialist estetician sau dermatolog. Chiar dacă sunt non-invazive sau minim-invazive, acestea pot avea efecte neplăcute dacă nu sunt aplicate la momentul potrivit, sau dacă nu este folosită tehnica cea mai bună pentru rezultatele urmărite.

De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că nu sunt total lipsite de efecte secundare, leziunile la nivelul pielii sau scăderile inegale de țesut adipos în zone simetrice fiind ocazional întâlnite.

Majoritatea procedurilor au ca scop eliminarea sau minimizarea țestului adipos, reducând astfel depozitele inestetice de grăsime. O altă cerință frecventă pentru acestea este estomparea efectului de „coajă de portocală” (impropriu numit celulită) care apare la nivelul șoldurilor, coapselor și picioarelor.

Consider că este foarte important ca aceste proceduri să fie utilizate ca un adjuvant al unui stil de viață sănătos. Pacienții care își doresc să slăbească ar trebui în primul rând să își corecteze regimul alimentar, să crească nivelul de activitate fizica și abia atunci când se apropie de o greutate mai bună sau când nu mai au rezultate să apeleze la aceste proceduri.

De asemenea, pentru un aspect tonifiat nu este suficient doar ca excesul de grăsime să dispară. Mușchii trebuiesc antrenați pentru a obține rezultate frumoase, astfel că sportul ar trebui să devină o constantă indiferent de obiectivul fizic propus. Din păcate, foarte mulți caută “calea ușoară”și preferă se rezume doar la efectuarea procedurilor de remodelare, rezultatele fiind în această situație modeste și neconforme cu așteptările.

Printre cele mai populare proceduri de remodelare corporală se numără: tratamentul anticelulitic, criolipoliza, mezoterapia, presoterapia, împachetările la cald și rece, lipoliza cu laser, cavitația, radiofrecvența corporală, drenajul limfatic și electrostimularea. Indicațiile acestora variază în funcție de obiectivul fiecărui pacient, majoritatea dorindu-și să obțină o tonifiere a mușchilor și a pielii, reducerea grăsimii inestetice, îmbunătățirea circulației sangvine, îmbunătățirea elasticității pielii sau scăderea în greutate.

Dieta pentru procedurile de remodelare corporală

După cum am precizat, procedurile de remodelare corporală sunt cu adevărat eficiente doar dacă însoțesc o îmbunatățire semnificativă a stilului de viață.

Pacienții care apelează la aceste tehnici trebuie să fie conștienți că ele pot doar să perfecționeze sau să accelereze ușor ceea ce putem să obținem prin“metoda clasică”, reprezentată de dietă și mișcare.

În primul rând, ar trebui ca fiecare să își seteze un obiectiv: scăderea în greutate, menținerea și tonifierea sau creșterea în masa musculară. Aceste obiective pot fi rapid stabilite în urma determinării compoziției corporale cu ajutorul unui cântar cu bioimpedanta și a unui consult cu un medic nutriționist.

Astfel, cei care vor să scadă în greutate ar trebui să aibă o dietă ce presupune un ușor deficit caloric față de necesarul energetic zilnic, cei care doresc tonifiere un număr de calorii echivalent cu arderile zilnice, iar cei care vor să crească în masă musculară un exces caloric.

De asemenea, este foarte importantă creșterea nivelului zilnic de activitate fizică, altfel mușchii nu se vor tonifia eficient sau chiar vor diminua în cazul unui deficit caloric, iar corpul nu își vă putea păstra sau nu vă dobândi aspectul armonios, în ciuda procedurilor de remodelare aplicate.

Pe lângă adaptarea numărului de calorii consumat la obiectivul fiecăruia, este foarte important că dieta să fie alcătuită preponderent din alimente cu efect anti-inflamator, bogate în proteine, vitamine, minerale, grăsimi nesaturate, carbohidrați complecși și fibre, astfel încât organismul să asimileze cât mai mulți nutrienți și să se poată reface cât mai repede.

Alimentele care ar trebui evitate pentru un stil de viață sănătos și mai ales în perioada efectuării procedurilor corporale pot fi subiectul unei lungi liste, și implică majoritatea mâncărurilor “moderne”, apărute în ultimii 40-50 de ani, care conțin fie foarte multe zaharuri, fie grăsimi saturate sau trans, fie sunt pregătite într-un mod nesănătos.

Principalele alimente cu efect pro-inflamator care trebuie evitate

Am încercat să sintetizez în lista următoarele principalele alimente cu efect pro-inflamator, care ar trebui evitate în special în perioada efectuării procedurilor coprorale, însă și ulterior, pentru a putea menține rezultate și pentru a evita bolile metabolice:

  • Alimentele prăjite în orice tip de grăsime (ulei, unt, untura etc), fie că sunt de origine animală sau vegetală; preferăm orice alt mod de preparare (fiert, pe grătar, la cuptor, la abur etc), care să nu presupună utilizarea grăsimilor încinse.
  • Alimentele bogate în zahăr: bomboane, jeleuri, napolitane, ciocolată, merdenele, cozonac, turtă dulce, chec, pandișpan etc. Se pot înlocui în funcție de obiectivele fiecăruia cu dulciurile făcute în casă, din fructe / fulgi de ovăz / ouă / miere, care conțin preponderent produse naturale. Există numeroase rețete rapide cu ajutorul cărora ne putem prepara “un dulce” satisfăcător și nutritiv.
  • Făinoasele albe sau rafinate: pâine albă, pateuri, sărățele, merdenele, orez alb, paste albe, clătite, covrigei, covrigi, pufuleți, pufarine, scovergi, fursecuri, grisine etc. În locul lor recomand produsele făinoase integrale, acestea având cantități crescute de fibre, însă nu în exces, și ele fiind bogate în carbohidrați.
  • Carnea grasă sau grăsimea animală – șoriciul, slănină, ceafa de porc etc. Este recomandat să consumăm carnea slabă, fără grăsime sau cu grăsimea și / sau pielita curățate.
  • Carnea procesată – mezeluri, crenvurști, parizer, cârnați, carne tocată etc. Recomand consumul cărnii slabe fierte și răcite (piept curcan, mușchiuleț de porc etc), sau ocazional mezelurile simple, cât mai puțin procesate (mușchi file, mușchiuleț crud-uscat etc).
  • Produse de tip fast-food și junk-food – pizza, shaorma, burgeri, cartofi prăjiți, tacos etc. În funcție de obiectivele fiecăruia, pot fi pregătite în casă din ingrediente integrale și sănătoase.
  • Produse procesate sau semi-preparate – supa la plic, lasagna “gata făcută”, pizza preambalată, foietaje semipreparate etc. Pot fi preparate după rețetele clasice, din ingrediente integrale și proaspete, în funcție de obiectivele fiecăruia.
  • Brânzeturile grase – brânză integrală de oaie / bivoliță, smântână > 20%, lapte integral etc. Recomand înlocuirea lor cu brânzeturi și lactate semidegresate. Brânzeturile integrale conțin în general mai multe grăsimi decât carnea și sunt aterogene (se depun pe vasele de sânge).
  • Băuturile îndulcite cu zahar – sucuri dulci, acidulate sau neacidulate, siropuri etc. Recomand apa simplă sau carbogazoasă, ceaiurile, apa infuzată cu fructe; orice produs lichid care conține peste 2 g de zaharuri / 100 ml ar trebui evitat.
  • Băuturi îndulcite cu îndulcitori artificiali – chiar dacă nu au calorii, îndulcitorii artificiali în exces pot altera flora intestinală și pot duce la apariția sindromului de colon iritabil și la tulburări de absorbție și de digestie. De asemenea, coloranții și conservanții din acestea sunt nesănătoși și nu este recomandat consumul lor frecvent.
  • Tutunul și țigările electronice – fumul de țigară este unul din principalii “responsabili” pentru îmbătrânirea pielii și a tenului, atât prin efectul direct asupra epidermei, cât și prin diminuarea oxigenării țesuturilor. Este foarte importantă renunțarea la fumat măcar pe perioada efectuării procedurilor pentru a permite refacerea mai rapidă a pielii.

Alimentația sănătoasă ar trebui să reprezinte o preocupare pentru toată lumea, indiferent de greutate, stare de sănătate sau vârstă. Mai ales atunci când dorim să ne îmbunătățim forma fizică este bine să acordăm o atenție deosebită nutriției, concentrandu-ne pe alimentele cu efect anti-inflamator, porționate în funcție de obiectivul pe care îl avem (scădere în greutate / tonifiere / creștere în masa musculară etc).

Principalele alimente cu efect antiinflamator benefice pentru sănătate

  • Legumele – Toate legumele au proprietăți benefice asupra organsimului și recomand consumarea lor la fiecare masă unde este posibil, evitând bineînțeles prăjirea acestora în ulei. Conform multor studii, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, spanacul, roșiile, ardeii, morcovii și ceapa au cele mai bune proprietăți antiinflamatorii, însă nici celealte nu sunt de neglijat. Este bine să puneți în farfurie cât mai multe culori, astfel încât să luați cât mai multe tipuri de nutrienți din alimentație, folosind “principiul curcubeului” atunci când alegeți legumele.
  • Fructele – La fel că în cazul legumelor, toate fructele au proprietăți benefice asupra organsimului. Recomand consumul fructelor proaspete sau congelate, ca atare. Evitați pe cât posibil prepararea lor sub forma de sucuri, shake-uri sau piureuri, întrucât vor pierde fibre și se vor absorbi mult mai repede. Totuși, între a consuma un dulce nesănătos din comerț sau o tartă cu fructe făcută în casa este de preferat a doua variantă, așa că le puteți utiliza pentru a pregăti dulciuri mai sănătoase. Fructele de pădure, merele, căpșunii și cireșele au efecte antiinflamatorii deosebite, însă orice fruct poate fi inclus în dietă, indiferent de obiectivul setat.
  • Avocado – este considerat a fi unul din cele mai nutritive și versatile alimente, cu un puternic efect antioxidant. Poate fi pregătit într-o mulțime de moduri, incorporat în salate sau în deserturi sănătoase.
  • Fructele oleaginoase și semințele: caju, nuci, migdale, fistic, alune, semințe de dovleac, Floarea-Soarelui, în, chia, cânepă etc sunt bogate în acizi grași esențiali care păstrează sănătatea vaselor de sânge, ajută la reglarea colesterolului și scad riscul cardiovascular. Având un conținut caloric ridicat însă, porția zilnică nu ar trebui să depășească 30-40 g, în special în cazul celor care vor să scadă în greutate.
  • Făinoasele integrale: dacă cele albe nu sunt recomandate, produsele făinoase integrale au un efect benefic asupra tubului digestiv, fiind bogate în fibre și vitamine. Acestea ajută la reglarea digestiei și conferă sațietate. Cerealele integrale, orezul brun, paștele din grau întreg sau pâinea integrală pot fi consumate, însă nu în cantități mari întrucât conținutul caloric și glucidic rămâne crescut.
  • Ouăle – oul este cel mai complex aliment, având toate vitaminele și mineralele precum și cea mai calitativă proteină, ovalbumina, care are rol structural și un potențial corectiv asupra proteinelor incomplete din surse vegetale. De asemenea, grăsimile din ou au efecte benefice asupra vaselor de sânge conform multor studii, care demitizează ideea că acest produs este nociv pentru inimă
  • Peștele – atât peștii slabi (ton, doradă, salău, biban, novac etc), cât și cei grași (somn, somon, păstrăv, macrou, hering etc) sunt benefici, având efect antiinflamator și fiind bogați în acizi grași nesaturați și proteine. Recomand pregătirea acestuia pe grătar, la cuptor sau la abur, evitând prăjirea în ulei.
  • Ceaiul verde și negru – ceaiurile conțin polifenoli care ajută la scăderea inflamației și la vindecarea mai rapidă după efectuarea procedurilor corporale.
  • Turmericul și ghimbirul – sunt condimente cu puternic efect antiinflamator

Majoritatea alimentelor enumerate au, pe lângă efectul antiinflamator, și un efect benefic asupra pielii, imbunatatindu-i aspectul. Morcovii, roșiile, avocado, broccoli, peștele gras, fructele oleaginoase, fructele de pădure, ardeiul gras conțin nutrienți care ajută la îmbunătățirea aspectului pielii.

Principii de urmat în perioada efectuării propriu-zise a procedurilor corporale

  • Hidratarea este esențială pentru a avea cele mai bune rezultate. Se recomandă consumul a 30-40 ml apă / kg corp, iar cu 2-3 zile înainte și 2-3 zile după oprirea băuturilor alcoolice sau a celor care conțin cofeină, pentru a preveni deshidratarea.
  • Cu 1-2 zile înainte și 2-3 zile după anumite proceduri (cavitație, criolipoliza etc) se poate menține un regim mai intens hipocaloric sau un regim de tip post-intermitent pentru a “forța” utilizarea prin ardere a grăsimilor
  • Se recomandă renunțarea măcar temporară la fumat, cu câteva zile înainte și câteva zile după efectuarea procedurilor, pentru a asigura o foarte bună oxigenare a țesuturilor
  • După efectuarea procedurilor se recomandă limitarea consumului de sare pentru a preveni edematierea zonelor tratate; nu adăugați sare în mâncare și evitați produsele sărate în mod natural (mezelurile, murăturile în saramură etc).
  • Recomand adoptarea unei diete cât mai diversificate. O dietă monotonă nu poate asigura tot necesarul de vitamine și minerale, așa că este bine să avem macar 3-4 variante diferite pentru fiecare masă, pe care să le alternăm periodic.

Suplimente cu efect antiinflamator:

  • Magneziu – citratul de magneziu reprezintă forma cea mai biodisponibila, însă în urma unui consult de specialitate se poate stabili mai precis tipul optim.
  • Vitamina D – se recomandă suplimentarea cu 2000 UI/zi în sezonul rece, sau pe durata întregului an în caz de deficit; Vitamina D este sintetizată în special prin expunerea pielii direct la Soare, iar în sezonul rece lungimea de undă a ultravioletelor nu este potrivită pentru a sintetiza această vitamină. De asemenea, expunerea la Soare prin geam sau cu loțiune cu factor de protecție aplicată nu este eficientă, astfel suplimentarea fiind foarte importantă.
  • Vitamina E – încetinește procesul de îmbătrânire celulară, inclusiv la nivelul pielii
  • Vitamina A – pe lângă efectele benefice asupra vederii, această vitamină ajută la regenerarea celulară, inclusiv în zona cutanată
  • Vitamina C – are un puternic efect antiinflamator și antioxidant
  • Zinc
  • Seleniu

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Alexandru Popa - Medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Dr. Alexandru Popa este medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Clinicii Smart Nutrition. Ambițios și totodată empatic, dr. Alexandru Popa găsește soluții pentru toate programele sau problemele zilnice ale pacienților, cât și pentru toate preferințele culinare.  Educație ...
citește mai mult
Mihaela Arsene - Medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân