Dieta pensionarilor | Cele 3 alimente pe care trebuie să le mâncați zilnic

  • Publicat:
Dieta pensionarilor | Cele 3 alimente pe care trebuie să le mâncați zilnic

Fibrele, lactatele și vitamina D par a fi fundamentale pentru a urma o dietă sănătoasă în această etapă a vieții, care are nevoi nutriționale specifice, conform specialiștilor.

Metabolismul este diferit și corpul dezvoltă nevoi specifice în fiecare deceniu al vieții. Este important să acorzi atenție necesarului nutrițional specific fiecărei vârste, urmând o dietă adecvată știind clar ce alimente să incluzi pentru a fi cât mai sănătos posibil și pentru a preveni unele boli.

Cum ar trebui să fie dieta după vârsta de 70 de ani?

Odată cu înaintarea în vârstă, trebuie să reducem caloriile și să acordăm o atenție mai mare nutrienților precum fibrele, apa, vitaminele și calciul. Deși totul depinde de circumstanțele personale ale fiecăruia, iată câteva recomandări pentru persoanele în vârstă.

Consumă mai multe fibre

La nivel intestinal, peristaltismul (mișcarea intestinală) poate scădea odată cu înaintarea în vârstă, cauzând perioade de constipație. De aceea, un consum adecvat de fibre este vital pentru o sănătate digestivă corectă. Fibrele ajută la îmbunătățirea digestiei, favorizează mișcările intestinale sănătoase și încetinesc absorbția zahărului pentru a stabiliza nivelurile acestuia în sânge și astfel a menține o greutate sănătoasă. Fibrele se obțin din legume, fructe, cereale integrale, leguminoase și nuci.

Asigură-te că ai suficient calciu în dietă

Osteoporoza (scăderea densității osoase) afectează persoanele în vârstă. Pentru a încetini dezvoltarea acesteia, este recomandat un consum adecvat de calciu (lactate, legume cu frunze verzi, leguminoase și alimente fortificate), precum și vitamina D și o expunere solară adecvată.

Hidratează-te adecvat

Deshidratarea este o altă problemă comună după vârsta de 70 de ani. Acest lucru se datorează faptului că din cauza deteriorării creierului provocată de înaintarea vârstă, semnalul de sete nu mai este trimis la fel de des, deci, bătrânii uită să bea apă. Este foarte important să se includă în dietă supele, ciorbele, piureurile și ceaiurile. 

De asemenea, trebuie luată în considerare și medicația. Un procent mare de persoane în vârstă sunt sub tratament cu mai multe medicamente. Prin urmare, va trebui stabilit dacă acea medicație poate interfera în absorbția nutrienților. Sau dimpotrivă, dacă alimentația poate interfera cu absorbția corectă a medicamentelor.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân