Dietă pentru o piele sănătoasă, ca la carte: alimentele care te întineresc, te ajută să scapi de riduri și să pari mai odihnită

Dacă vrei să urmezi o dietă pentru o piele sănătoasă, anumite alimente bogate în nutrienți pot fi de mare ajutor.
  • Publicat:
Dietă pentru o piele sănătoasă, ca la carte: alimentele care te întineresc, te ajută să scapi de riduri și să pari mai odihnită
Dieta pentru o piele sănătoasă: alimentele care te întineresc, te ajută să scapi de riduri și să pari mai odihnită

Ceea ce mâncăm poate avea un impact direct asupra sănătății noastre și, în mod special, asupra celui mai mare organ: pielea. Vorba „ești ceea ce mănânci” nu este spusă la întâmplare. Alegerile alimentare pe care le facem pot avea atât efecte pozitive, cât și efecte negative asupra aspectului pielii. Dacă vrei să urmezi o dietă pentru o piele sănătoasă, anumite alimente bogate în nutrienți pot fi de mare ajutor.

Alimentele care conțin antioxidanți, proteine, vitamina A, vitamina E și acizi grași Omega-3 sunt ingrediente esențiale care sprijină sănătatea pielii.

Rolul nutriției pentru sănătatea pielii

Anumiți nutrienți joacă un rol esențial pentru sănătatea pielii și impactează pielea în diferite moduri.

  • Vitamina A sprijină producția celulară și repararea ei, care duce la reducerea aspectului de piele ridată.
  • Vitamina C sprijină producția de colagen, esențial în menținerea elasticității pielii și prevenirea aspectului de piele flască.
  • Vitamina E protejează pielea de radicalii liberi și reduce aspectul cicatricilor.
  • Vitamina D sprijină creșterea și repararea celulară și ajută la vindecare.
  • Proteina este esențială pentru producția de colagen, care previne pielea lăsată.
  • Antioxidanții ajută la protejarea pielii de radicalii liberi, care produc îmbătrânirea prematură și problemele de piele.
  • Acizii grași Omega-3 reduc inflamațiile și ajută la ameliorarea afecțiunilor pielii asociate inflamațiilor, precum acneea și eczemele.

Cel mai bun aliment pentru o piele sănătoasă

Multe alimente bogate în nutrienți pot face minuni pentru piele atunci când sunt integrate în dietă. Cu toate astea, un singur aliment îți poate schimba radical pielea, iar acela este somonul. Peștele bogat în acizi grași omega-3 ajută la prezervarea colagenului, luptă împotriva inflamațiilor și ajută la menținerea fermității. În plus, nu este un aliment excelent doar pentru piele, ci și pentru sănătatea inimii.

Un alt lucru pe care trebuie să-l știi despre consumul de acizi grași Omega-3 este faptul că ajută la creșterea hidratării. Există studii care confirmă acest lucru și, pentru că este o sursă excelentă și de proteine, vitamina D și vitamine B și E, pielea este protejată de radicalii liberi.

Ce să consumi într-o dietă pentru o piele sănătoasă

Somonul nu este singurul aliment bun pentru piele. Mai sunt și altele care fac o diferență substanțială.

  • Avocado: bogat în grăsimi mononesaturate alături de vitaminele A și C, păstrează ferme țesuturile și previn uscarea pielii.
  • Migdalele și laptele de migdale: studii recente arată că migdalele pot reduce formarea ridurilor.
  • Spanac și gălbenuș de ou: cele două sunt bogate în luteină, un carotenoid care protejează pielea de razele UV.
  • Roșii la conservă: roșiile la conservă sunt bogate în licopen, un antioxidant care menține pielea netedă.
  • Morcovi: morcovii conțin beta-caroten și licopen, ambele esențiale pentru protejarea pielii împotriva razelor UV.
  • Citricele: citricele sunt bogate în vitamina C, care sprijină producția de colagen, îmbunătățește textura pielii și ajută la reducerea apariției liniilor fine și ridurilor.
  • Ceaiul verde: ceaiul verde conține polifenoli, care au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, care reduc riscul deteriorării pielii produsă de radiațiile UV și uniformizează tonul pielii.
  • Iaurtul: alimentele probiotice sprijină microbiomul tractului gastrointestinal, care ajută la reducerea inflamației și menține pielea curată și sănătoasă.

Foto: shutterstock

Surse:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25195602/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân