Dieta Natman (dieta stewardeselor), demontată de un nutriționist român: „Este o dietă de înfometare cap-coadă”

Dieta Natman, cunoscută și sub numele „dieta stewardeselor” este o dietă din ce în ce mai populară, iar asta pentru că promite să slăbești 4 kilograme în 4 zile.
Dieta Natman (dieta stewardeselor), demontată de un nutriționist român: „Este o dietă de înfometare cap-coadă”
Foto: shutterstock

Poți să slăbești în doar 4 zile? Da! Este sănătos? NU! Dieta Natman, cunoscută și sub numele „dieta stewardeselor” este o dietă din ce în ce mai populară, iar asta pentru că promite să slăbești 4 kilograme în 4 zile. Multe femei sunt tentate să apeleze la diete drastice pentru a obține rapid rezultatele pe care și le doresc, dar asta nu înseamnă că procesul de slăbire este unul sănătos. Cori Grămescu, Nutriționist, Fitness trainer & Antreprenor, ne-a vorbit despre riscurile cu care vine la pachet dieta Natman (dieta stewardeselor).

Ce este dieta Natman (dieta stewardeselor)?

Să începem cu începutul. Pentru a înțelege cum funcționează această dietă avem nevoie de câteva noțiuni de bază. Așadar, dieta Natman (dieta stewardeselor) este un program de slăbire bazat pe eliminarea tuturor grăsimilor, atât cele bune, cât și cele rele, a zahărului și a produselor care conțin amidon. De asemenea, carbohidrații și produsele lactate sunt și ele interzise, la fel și condimentele pe care obișnuiești să le folosești la prepararea mâncării, precum sarea, piperul și uleiul. Cu alte cuvinte, tot ce trebuie să consumi sunt fibre și proteine.

Legat de meniul pe care trebuie să-l urmezi în dieta Natman, Cori Grămescu a spus pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” că „Totul e greșit la el. Nu are nici destule fibre, nici destule grăsimi sănătoase, nici glucide care să țină nivelul de energie sus. Conține practic doar proteine slabe și alea în cantitate foarte redusă. Este o dietă de înfometare cu mai puțin de 600 de kcal pe zi și nu ar trebui urmat de nimeni, în nicio instanță”.

Știm că o dietă sănătoasă trebuie să conțină macronutrienții esențiali, adică proteine, grăsimi și carbohidrați. Dieta Natman le exclude pe cele din urmă și presupune consumul de proteine și fibre, ceea ce ne face să ne gândim că putem vorbi și de avantaje. Adevărul este că „Nu sunt, pentru că deși sunt ingrediente sănătoase- salată, carne, ouă- cantitatea lor este atât de redusă încât nu putem vorbi de beneficii. Este o dietă de înfometare cap-coadă, fără niciun beneficiu pentru sănătate”, ne-a spus Cori Grămescu.

Crezi că slăbești, dar realitatea „virează înspre tulburări alimentare mai serioase”

Orice plan alimentar vine la pachet cu riscuri și complicații, mai ales dacă este un plan alimentar restrictiv. Este valabil și pentru dieta Natman care poate declanșa probleme de sănătate.

„În 4 zile nu se pot întâmpla prea multe lucruri tragice, cel mult poate da constipație și deshidratarea. Însă problema principală cu astfel de diete este că femeile care le urmează fac din asta un obicei și se înscriu pe o pantă ascendentă a fluctuațiilor de greutate care contribuie la instalarea obezității, inflamației crescute în corp și fixează o relație tulbure cu mâncarea, care de multe ori virează înspre tulburări alimentare mai serioase”, ne-a explicat Cori Grămescu.

Dieta stewardeselor promite pierderea în greutate a 4 kilograme, în mai puţin de o săptămână. Dacă te întrebi cât de sănătos este pentru organism să slăbești atât de rapid și cât ar fi normal și sănătos să slăbim într-o săptămână, Cori Grămescu ne-a spus că „Este un program nutrițional complet destabilizat, care produce o fluctuație semnificativă de apă și conținut intestinal în cele 4 zile de program. În orice dietă, slăbirea semnificativă din stratul de grăsime începe abia după 7-10 zile de deficit caloric, deci ce vedem la acest „program” este doar o fluctuație pe cântar dată de lipsa aproape completă a mâncării și deshidratare dată de consumul mai crescut de proteine”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Cori Grămescu - Nutriționist, Fitness trainer & Antreprenor
Pasiunea mea pentru alimentație sănătoasă a început la finalul adolescentei, ani în care mi-am început propriul proces de slăbire și schimbare a stilului de viață. Îmi căutam echilibrul și asta m-a condus către tot ceea ce sunt în prezent. Un specialist în stil de viață și nutriție ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân