Dieta care încetinește deteriorarea vederii cu până la 34%, după vârsta de 40 de ani

  • Publicat:
Dieta care încetinește deteriorarea vederii cu până la 34%, după vârsta de 40 de ani

Indiferent de vârsta pe care o ai acum, un lucru este sigur: după 45 de ani, majoritatea oamenilor încep să observe modificări ale vederii. Vestea bună? Poți preveni sau încetini deteriorarea acesteia printr-un obicei simplu – alimentația corectă.

Ai început să-ți mijesti ochii când citești meniul sau să ai dificultăți în a vedea indicatoarele rutiere? Este un semn comun al unei afecțiuni numite degenerescență maculară (DM), care afectează milioane de oameni la nivel global. Conform estimărilor, peste 196 de milioane de persoane trăiesc deja cu această afecțiune, care poate apărea chiar după vârsta de 40 de ani.

Ce este degenerescența maculară?

Degenerescența maculară apare atunci când macula – o zonă esențială din retină responsabilă pentru vederea clară – se deteriorează. Nu duce la orbire completă, dar provoacă vedere încețoșată și dificultăți în activități precum cititul, condusul sau recunoașterea fețelor.

Vârsta și genetica joacă un rol important, dar și stilul de viață contează enorm – în special din cauza inflamației și a stresului oxidativ din organism.

Dieta care îți protejează ochii: dieta mediteraneană

Potrivit unui studiu publicat de mindbodygreen, dieta mediteraneană poate reduce riscul de progresie a bolii cu până la 34%. Această dietă, recunoscută pentru beneficiile ei în sănătatea inimii, are și un efect puternic protector asupra ochilor.

Ce presupune această dietă?

  • Fructe și legume proaspete, colorate
  • Cereale integrale
  • Leguminoase (năut, linte, fasole)
  • Pește gras (somon, sardine, macrou)
  • Nuci și semințe
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Proteine de calitate (ouă, lactate, carne slabă)

Citește și: Dieta Mediteraneană, votată cea mai bună dietă din lume, al cincilea an consecutiv

Nutrienții-cheie pentru sănătatea ochilor:

  • Omega-3 – protejează retina și susține sănătatea fotoreceptorilor
  • Vitaminele C și E – antioxidanți care combat stresul oxidativ
  • Luteina și zeaxantina – pigmenți esențiali concentrați în maculă

Se găsesc în: spanac, kale, avocado, ardei grași, porumb, portocale.

Când sunt consumați constant, acești antioxidanți se acumulează în maculă și ajută la protejarea vederii în timp.

Dacă nu îți iei toți nutrienții din alimentație…

Poți completa prin suplimente pentru sănătatea oculară care conțin:

  • Luteină și zeaxantină
  • Vitaminele C și E
  • Zinc și cupru

Acestea pot menține concentrația optimă de pigmenți maculari și pot reduce semnificativ riscul de degenerescență maculară.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult