Indiferent de vârsta pe care o ai acum, un lucru este sigur: după 45 de ani, majoritatea oamenilor încep să observe modificări ale vederii. Vestea bună? Poți preveni sau încetini deteriorarea acesteia printr-un obicei simplu – alimentația corectă.
Ai început să-ți mijesti ochii când citești meniul sau să ai dificultăți în a vedea indicatoarele rutiere? Este un semn comun al unei afecțiuni numite degenerescență maculară (DM), care afectează milioane de oameni la nivel global. Conform estimărilor, peste 196 de milioane de persoane trăiesc deja cu această afecțiune, care poate apărea chiar după vârsta de 40 de ani.
Degenerescența maculară apare atunci când macula – o zonă esențială din retină responsabilă pentru vederea clară – se deteriorează. Nu duce la orbire completă, dar provoacă vedere încețoșată și dificultăți în activități precum cititul, condusul sau recunoașterea fețelor.
Vârsta și genetica joacă un rol important, dar și stilul de viață contează enorm – în special din cauza inflamației și a stresului oxidativ din organism.
Potrivit unui studiu publicat de mindbodygreen, dieta mediteraneană poate reduce riscul de progresie a bolii cu până la 34%. Această dietă, recunoscută pentru beneficiile ei în sănătatea inimii, are și un efect puternic protector asupra ochilor.
Citește și: Dieta Mediteraneană, votată cea mai bună dietă din lume, al cincilea an consecutiv
Se găsesc în: spanac, kale, avocado, ardei grași, porumb, portocale.
Când sunt consumați constant, acești antioxidanți se acumulează în maculă și ajută la protejarea vederii în timp.
Poți completa prin suplimente pentru sănătatea oculară care conțin:
Acestea pot menține concentrația optimă de pigmenți maculari și pot reduce semnificativ riscul de degenerescență maculară.
FOTO: Shutterstock