Dieta care face reversibil diabetul, chiar și după 10 ani de la debutul bolii

Pacienții cu diabet ar putea slăbi până la 15 kilograme și să câștige lupta cu diabetul dacă urmează această dietă, spun cercetătorii.
  • Publicat:
Dieta care face reversibil diabetul, chiar și după 10 ani de la debutul bolii
Foto: shutterstock

Pacienții cu diabet ar putea slăbi până la 15 kilograme și să câștige lupta cu diabetul dacă urmează această dietă, spun cercetătorii.

Diabetul de tip 2 poate fi reversibil în 10 ani dacă pacienții optează pentru o dietă redusă în calorii și nu se confruntă, din nou, cu kilogramele în plus după ce au slăbit. Diabeticii, în doar șapte zile de la diagnostic, au observat cum sensibilitatea la insulină a revenit la normal după ce au redus cantitatea de grăsime din ficat.

După opt săptămâni în care grăsimea pancreatică a fost redusă, secreția de insulină și glucoză a revenit la valori normale.

Profesorul Roy Taylor, care a studiat afecțiunea mai bine de 40 de ani, a prezentat aceste descoperiri la Asociația Europeană de Studiul al Diabetului.

Atunci când mănânci prea mult produci grăsime în exces în ficat, iar acesta reacționează prost la insulină și produce multă glucoză, adică zahăr în sânge. Orice exces de glucoză este depozitat în mușchi sau ca lipide în celulele adipoase, cunoscute și ca țesut gras. Grăsimea excesivă din ficat ajunge în pancreas care, ulterior, nu mai produce insulină.

Din fericire, acest lucru poate fi reversibil cu ajutorul dietei potrivite care să te ajute să slăbești câte 1 gram de grăsime din pancreas, dar și să readuci la normal producția de insulină. Diabetul poate fi combătut cu ajutorul unei diete reduse caloric, chiar și după 10 ani de la debutul bolii.

„Vestea bună este că pacienții cu diabet de tip 2 pe care îi urmărim, care se confruntă cu boala de 10 ani, pot face ca aceasta să fie reversibilă prin eliminarea grăsimii din pancreas. În prezent, acest lucru poate fi făcut doar prin procesul de slăbire substanțial”, a spus profesorul Taylor.

Un studiu sugerează că metabolismul poate reveni la normal după procesul de slăbire, câtă vreme pacienții cu diabet reușesc să-și mențină greutatea.

„Această abordare folosită în studiu a fost definită de un program împărțit în două faze. Faza 1 este perioada de slăbire, care se face prin restricție calorică fără exerciții fizice, iar mai apoi se face tranziția către faza 2, care presupune menținerea pe termen lung a greutății prin restricția calorică cu activitate fizică zilnică”, a spus autorul studiului.

Pacienții cu diabet care urmează această abordare pot slăbi în jur de 15 kilograme și pot aduce nivelul glucozei la normal pentru mulți ani.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân