De ce să înmoi fasolea înainte să o gătești

Iată ce beneficii are acest obicei, cum să înmoi fasolea corect și sfaturi utile pentru a încorpora aceste leguminoase versatile în dieta ta.
  • Publicat:
De ce să înmoi fasolea înainte să o gătești
De ce să înmoi fasolea înainte să o gătești

Fasolea, mazărea și lintea sunt toate leguminoase, un grup de alimente de origine vegetală care cresc în păstăi. Potrivit Departamentului Agriculturii din Statele Unite (USDA), leguminoasele sunt un subgrup de legume bogate în nutrienți. Leguminoasele oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate la un preț accesibil, de la acid folic și potasiu la fier și zinc. Leguminoasele te fac să te simți sătul mai mult timp datorită conținutului lor de proteine și fibre. Fibrele susțin, de asemenea, sănătatea intestinelor. În plus, carbohidrații lor complecși oferă energie sustenabilă. Leguminoasele pot chiar ajuta la reglarea zahărului și a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, există mai multe avantaje ale acestor bombe nutriționale. Înmuierea fasolei, o practică comună, oferă beneficii suplimentare dincolo de reducerea timpului de gătire. Iată ce beneficii are acest obicei, cum să înmoi fasolea corect și sfaturi utile pentru a încorpora aceste leguminoase versatile în dieta ta.

Trebuie să înmoi fasolea înainte de a o găti?

Potrivit USDA, fasolea uscată și năutul trebuie curățate și înmuiate înainte de a fi gătite. Din cauza dimensiunilor lor mici, mazărea uscată și lintea nu necesită de obicei înmuiere. Cu toate acestea, poate doriți să le înmuiați pentru a obține beneficii suplimentare pentru sănătate. Fasolea, mazărea și lintea la conservă nu necesită înmuiere, deoarece au fost gătite în timpul procesului de conservare.

Înmuierea fasolei înainte de gătit ajută la absorbția apei și la gătirea uniformă și reduce timpul de gătire.

De ce e bine să înmoi fasolea înainte

Dincolo de reducerea timpului de gătire, înmuierea fasolei oferă beneficii suplimentare.

Reducerea problemelor digestive

Fasolea conține oligozaharide, o clasă de carbohidrați care pot fi dificil de digerat pentru organism. Acest lucru poate duce la disconfort digestiv, cum ar fi gaze, balonare, dureri abdominale, distensie și diaree. Înmuierea fasolei poate ajuta la reducerea acestor efecte secundare prin eliberarea unor oligozaharide în apă.

Reducerea antinutrienților

Leguminoasele conțin compuși cunoscuți sub numele de antinutrienți care împiedică absorbția nutrienților. Exemple sunt lectinele, care pot provoca probleme digestive dacă fasolea nu este gătită corect; acidul fitic, care poate lega fierul, calciul și zincul, făcându-le mai greu de utilizat de către organism; și taninurile, care pot face mai dificilă digestia proteinelor și absorbția vitaminelor și mineralelor de către organism.

Înmuierea sau gătirea fasolei poate îmbunătăți digestibilitatea și poate crește calitatea nutrițională prin reducerea antinutrienților. Reducerea variază în funcție de tipul de leguminoasă și de timpul de înmuiere.

Îmbunătățește textura și o înmoaie

Înmuierea fasolei le permite să-și păstreze forma în timp ce îmbunătățește textura și moliciunea lor. Textura mai moale este deosebit de dorită în preparatele unde este esențială o consistență cremoasă. Imaginați-vă un hummus neted, piureuri de fasole catifelate sau supe de fasole cremoase.

Foto: envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc