Cu ce să înlocuiești untul să reduci riscul de deces prematur. Cei care consumă unt tind să se apuce de fumat

Dacă înlocuiești untul cu următoarele alimente, acest lucru ar putea reduce riscul de deces prematur.
  • Publicat:
Cu ce să înlocuiești untul să reduci riscul de deces prematur. Cei care consumă unt tind să se apuce de fumat
Cum să păstrezi untul proaspăt mai mult timp! Locul ideal unde să îl așezi în frigider

Cercetătorii au urmărit 221.000 de adulți, care au fost monitorizați timp de 30 până la 50 de ani, și au constatat că persoanele care foloseau untul în dietă aveau un risc mai mare de deces prematur. De-a lungul timpului, au fost documentate aproximativ 50.932 de decese în cadrul grupului, dintre care 12.241 din cauza cancerului și 11.240 din cauza bolilor de inimă.

După ajustarea altor factori, persoanele din grupul care consuma cel mai mult unt aveau un risc cu 15% mai mare de a muri din orice cauză, comparativ cu cei cu un consum mai scăzut. În comparație, cel mai mare consum de uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de porumb, măsline și rapiță, a fost asociat cu un risc mai mic cu 16% de deces, comparativ cu persoanele cu cel mai scăzut consum.

Persoanele care includ untul în dietă, mai predispuse să devină fumători

Totuși, unii cercetători susțin că este imposibil să se ajusteze toți factorii care ar putea influența sănătatea, subliniind că persoanele care consumau unt erau mult mai predispuse să fumeze.

Acest studiu arată că persoanele care aleg să consume unt nu trăiesc la fel de mult ca cei care aleg să consume uleiuri vegetale. Untul este bogat în grăsimi saturate, conține unii acizi grași trans, dar este foarte sărac în grăsimi polinesaturate. În schimb, uleiurile de porumb, rapiță și măsline nesaturate sunt sărace în acizi grași saturați, dar bogate în grăsimi nesaturate.

Cercetarea, publicată în jurnalul JAMA Internal Medicine, a afirmat că fiecare creștere de 10g pe zi a consumului de uleiuri vegetale a fost asociată cu un risc mai mic de 11% de deces produs de cancer și cu un risc mai mic de 6% de a muri din cauza bolilor de inimă. De asemenea, s-a descoperit că un consum mai mare de unt a fost asociat cu un risc mai mare de 12% de deces din cauza cancerului.

Cercetătorii de la Harvard Medical School din SUA au calculat că substituirea a 10g pe zi de unt cu o cantitate echivalentă de uleiuri vegetale a fost asociată cu o reducere estimată de 17% a riscului de deces din orice cauză și o reducere de 17% a riscului de deces din cauza cancerului.

Autorii au concluzionat că „un consum mai mare de unt a fost asociat cu o rată mai mare de mortalitate, în timp ce un consum mai mare de uleiuri vegetale a fost asociat cu o rată mai mică de mortalitate. Substituirea untului cu uleiuri vegetale poate aduce beneficii substanțiale pentru prevenirea deceselor premature”.

Potrivit Mirror, George Davey Smith, profesor de epidemiologie clinică la Universitatea din Bristol, a declarată că „aceste studii arată din nou cum consumul de unt este însoțit de diferențe mari în alte expuneri dăunătoare pentru sănătate. De exemplu, rata fumatului este de două ori mai mare în cel mai mare, ceea ce este asociat cu rezultate mai rele pentru sănătate”.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult