Cele mai periculoase alimente pentru rinichi. Îi încarcă, îi face să cedeze și produc boli renale

Iată care sunt cele mai periculoase alimente pentru rinichi care, în timp, pot produce probleme serioase.
  • Publicat:
Cele mai periculoase alimente pentru rinichi. Îi încarcă, îi face să cedeze și produc boli renale
Foto: shutterstock

Realitatea este că nu există un singur aliment care să-ți afecteze serios rinichii, dar este nevoie de o dietă echilibrată pentru a menține glicemia și tensiunea la valori optime, pentru că cele două sprijină sănătatea rinichilor. Iată care sunt cele mai periculoase alimente pentru rinichi care, în timp, pot produce probleme serioase.

Băuturile carbogazoase de culoare neagră

Băuturile carbogazoase, în special cele de culoare neagră precum Cola, sunt bogate în fosfor artificial. Fosforul este un mineral necesar pentru oase puternice, iar rinichii sănătoși pot filtra cu ușurință excesul de fosfor din alimente. Cu toate acestea, fosforul artificial găsit în băuturile carbogazoase de culoare neagră poate fi solicitant pentru rinichi. În plus, medicii nutriționiști sfătuiesc adesea să se evite consumul de băuturi carbogazoase de culoare neagră, deoarece acestea sunt și o sursă semnificativă de zaharuri adăugate. Pe scurt, evită-le!

Mâncăruri congelate

Mâncărurile congelate sunt adesea ultra-procesate și, în timp ce sunt ușor de preparat și convenabile, au adesea conținut ridicat de sodiu. De cele mai multe ori, aceste tipuri de produse pot conține peste 1.000 de miligrame de sodiu per porție. Deoarece gestionarea aportului de sare este crucială pentru sănătatea rinichilor, ideal este să eviți alimentele procesate. Fundația Națională a Rinichilor recomandă ca majoritatea persoanelor să se limiteze la 2.300 mg de sodiu pe zi. Cei care au boală renală sau hipertensiune arterială ar trebui să limiteze aportul de sodiu la 1.500 mg pe zi.

Mâncare de tip fast-food

Mâncarea fast-food este adesea bogată în grăsimi saturate, zahăr și calorii, iar nivelul de nutrienți este scăzut. O dietă prietenoasă cu rinichii ar trebui să fie alcătuită dintr-o varietate de fructe și legume, carbohidrați complecși și proteine slabe. Mâncarea fast-food, bogată în sodiu, grăsimi saturate și fosfor, nu conține nutrienții benefici necesari pentru sănătatea rinichilor.

Brânzeturi ultra-procesate

Nu toate brânzeturile sunt create egal. Dacă privești cu atenție etichetele produselor, pe anumite tipuri de brânzeturi procesate vei descoperi că acestea nu sunt doar brânză simplă – sau chiar deloc brânză reală. Acestea sunt adesea etichetate drept „produs de brânză”. Chiar și porțiile mici din aceste brânzeturi pot introduce cantități semnificative de sodiu și fosfor inutil în corpul tău, ceea ce nu este ideal pentru menținerea rinichilor sănătoși. Alege în locul acestora brânzeturi naturale, precum cele de tip elvețian sau cheddar.

Prea multă carne

Proteina este vitală pentru creșterea și repararea celulară. Dar este posibil să consumi prea multă. Consumul excesiv de proteină animală poate fi solicitant pentru rinichi. Proteinele animale produc un nivel ridicat de acid în sânge, pe care rinichii trebuie să-l elimine. Asta nu înseamnă că nu poți consuma carne, deoarece rinichii sănătoși filtrează cu ușurință acidul. Carnea oferă numeroase beneficii pentru sănătate, dar dacă te preocupă starea rinichilor tăi, vorbește cu medicul tău despre câtă carne ar trebui să consumi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân