Cele mai bune diete din 2024, la nivel global. Experții au dat verdictul!

Iată un clasament al celor mai bune diete, dar și un clasament al dietelor pe care ar trebui să le eviți. TOP cele mai bune diete din 2024.
  • Publicat:
Cele mai bune diete din 2024, la nivel global. Experții au dat verdictul!
Foto: shutterstock

Sintagma „New Year, New Me” pare să aibă puteri magice pentru multe persoane. Odată cu începutul anului, milioane de oameni simt o hotărâre nebună de a-și îmbunătăți viața într-un fel sau altul, fie că este vorba de aspectul financiar, fizic, emoțional sau de orice fel. Pentru mulți dintre noi, rezoluțiile din noul an sunt legate de sănătate, dar să fim serioși, nu este nevoie să așteptăm data de 1 ianuarie ca să avem grijă de modul în care ne hrănim și îngrijim corpul. Să ții o dietă este o reală provocare, indiferent de obiectivul pe care-l ai, dar o provocare și mai mare este alegerea unei diete potrivite. Din fericire, U.S. News & World Report tocmai a făcut un clasament al celor mai bune diete, dar și un clasament al dietelor pe care ar trebui să le eviți și care ți-ar putea pune sănătatea în pericol. Așadar, iată care sunt cele mai bune diete din 2024.

Cele mai bune diete din 2024, la nivel global

De șapte ani la rând, dieta mediteraneană pleacă din nou acasă cu trofeul pentru cea mai bună dietă la nivel global datorită calității sale, lipsei de restricții și sustenabilității pe termen lung.

Dieta mediteraneană a ocupat locul 1 în mai multe alte categorii, inclusiv cea mai bună dietă pentru diabet, cea mai bună dietă pentru inimă, cea mai ușoară dietă de urmat, cea mai bună dietă pentru sănătatea oaselor și articulațiilor, cea mai bună dietă pentru familie și cea mai bună dietă pentru o alimentație sănătoasă.

Încarcă-ți farfuria cu fructe, legume, cereale integrale, fructe de mare și grăsimi sănătoase. Dacă bei alcool, bea din când în când un pahar de vin roșu. Limitează alimentele procesate și zahărul adăugat. Obiceiurile de viață precum împărțirea mesei cu alții (sharing is caring, corect?) și incorporarea activității fizice în viața ta de zi cu zi sunt, de asemenea, o parte importantă a dietei mediteraneene.

Dieta DASH, orientată către tensiunea arterială, ocupă locul doi pentru cea mai bună dietă în acest an, iar dieta MIND, benefică pentru creier, se situează pe locul 3.

Cele mai proaste diete din 2024

La polul opus, Dieta cu Alimente crude, Herbalife Nutrition și Dukan au fost selectate ca fiind cele mai proaste diete ale anului, iar asta din cauza naturii restrictive sau dependenței de shake-uri și batoane procesate (care, pe lângă faptul că sunt scumpe, nu reprezintă o modalitate de a învăța obiceiuri sănătoase de alimentație pe termen lung).

Există câteva diete care se clasează pe locurile codașe, dar încă obțin note maxime în anumite categorii. Un exemplu în acest sens este dieta Keto, care se află pe locul 25 din 30 în categoria generală, dar duce la schimbări rapide pe termen scurt în greutate. Ca rezultat, se află în fruntea clasamentelor pentru cea mai bună dietă pentru pierderea rapidă în greutate.

Cele mai bune diete în 2024, în funcție de obiectiv

  • Cea mai bună dietă pentru o alimentație sănătoasă: dieta mediteraneană
  • Cea mai ușoară dietă de urmat: dieta mediteraneană
  • Cea mai bună dietă pentru inimă: dieta mediteraneană
  • Cea mai bună dietă pentru pierdere în greutate: WeightWatchers (WW)
  • Cel mai bun program de dietă: WeightWatchers (WW)
  • Cea mai bună dietă pentru pierdere rapidă în greutate: dieta Keto
  • Cea mai bună dietă pentru familie: dieta mediteraneană
  • Cea mai bună dietă pentru diabet: dieta mediteraneană
  • Cea mai bună dietă pe bază de plante: dieta Flexitarian
  • Cea mai bună dietă pentru sănătatea oaselor și a articulațiilor: dieta mediteraneană

Citește aici cum funcționează dieta mediteraneană și cum arată meniul pe 1 săptămână.

Cum descoperi care este cea mai bună dietă pentru tine?

Indiferent de obiectivul final dorit – reducerea riscului de diabet sau boli cardiovasculare, oase mai puternice, pierdere în greutate – cele mai bune diete din 2024 au câteva caracteristici comune:

  • Nu includ o listă lungă de alimente considerate interzise
  • Promovează alimente bogate în nutrienți, inclusiv fructe și legume
  • Sugerează reducerea consumului de zaharuri adăugate și alimente ultra-procesate

Dieta mediteraneană a fost aleasă din nou ca cea mai bună opțiune în acest an, dar nu este necesar să o urmezi cu strictețe pentru a obține beneficii semnificative pentru sănătate și longevitate. Adăugarea unei porții suplimentare de legume bogate în antioxidanți la meniul tău obișnuit de la cină sau alegerea frecventă a somonului conservat pentru sănătatea inimii în loc de mezeluri pentru sandvișul tău zilnic nu trebuie să facă parte dintr-o „dietă” specifică. Sunt doar ajustări smart (și gustoase!) ale stilului de viață.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Top 15 alimente bogate în calciu
Top 15 alimente bogate în calciu
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân