Cea mai simplă dietă care te ține departe de bolile cardiovasculare

O dietă potrivită te poate ajuta să previi bolile cardiovasculare, dar pe care să o alegi în acest sens? Află din articol.
  • Publicat:
Cea mai simplă dietă care te ține departe de bolile cardiovasculare
Foto: shutterstock

O dietă potrivită te poate ajuta să previi bolile cardiovasculare, dar pe care să o alegi în acest sens? O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume carne slabă și fibre reduce riscul de boli cardiovasculare, arată un studiu.

Fie că este vorba de o dietă bogată în grăsimi nesaturate, bogată în proteine sau bogată în carbohidrați, puțin contează câtă vreme are la bază un echilibru sănătos. De asemenea, calitatea alimentelor cântărește mai mult decât dacă te-ai concentra pe anumiți macronutrienți.

În urma studiului s-a examinat impactul bolilor cardiovasculare a trei componente din dietă: grăsimi, carbohidrați și proteine, care poartă numele de macronutrienți. Rezultatele studiului arată că toate cele trei diete, cu grăsimi nesaturate, carbohidrați și proteine, au efecte similare în reducerea inflamațiilor de la nivelul mușchilor inimii și îmbunătățirea sănătății inimii.

„Descoperirile noastre sprijină flexibilitatea selectării alimentelor în rândul persoanelor care aleg să mănânce sănătos și să le ușureze acest lucru”, a spus Dr Stephen Juraschek, co-autor al studiului.

Pentru acest studiu s-au folosit teste specifice asupra participanților și analize ale mostrelor de sânge.

Subiecții aveau hipertensiune, dar nu luau tratament pentru reducerea colesterolului sau a tensiunii arteriale. Participanții au fost hrăniți cu o dietă bogată fie în grăsimi nesaturate, carbohidrați sau proteine pe o perioadă de șase săptămâni.

Este vorba de următoarele diete:

  • Dieta bogată în carbohidrați: similară dietei DASH, care conține cereale, rădăcinoase și zahăr, cu un total de 60% calorii.
  • Dieta bogată în grăsimi: 10% din caloriile provenite din carbohidrați erau înlocuite de grăsimi nesaturate din pește, nuci și avocado.
  • Dieta bogată în proteine: 10% din calorii provenite din carbohidrați erau înlocuite cu proteine.

„Există numeroase dezbateri privind dietele carbs și grase, dar mesajele datelor noastre sunt clare: o dietă echilibrată bogată în fructe și legume, carne slabă și bogată în fibre, care restricționează carnea roșie, băuturile carbogazoase și dulciurile, vor îmbunătăți nu doar riscurile bolilor cardiovasculare, ci și leziunile care pot apărea la nivelul inimii”, a spus co-autorul studiului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân