Ce trebuie să mănânci și ce să eviți dacă ai apnee în somn

  • Publicat:
Ce trebuie să mănânci și ce să eviți dacă ai apnee în somn
Foto: Shutterstock

Multe persoane care se confruntă cu sindrom de apnee în somn sunt supraponderale, motiv pentru care una dintre primele măsuri indicate de medic este scăderea în greutate.

Alimentația pacientului cu apnee în somn joacă un rol foarte important în gestionarea simptomelor acestei afecțiuni. Spre exemplu, alimentele care conțin triptofan sunt indicate spre consum deoarece sporesc producția de melatonină, hormonul somnului. Pe de altă parte, alimentele foarte grase sau dulciurile pot agrava starea de sănătate din cauza inflamațiilor pe care le produc în organism.

Iată care sunt recomandările nutriționale ale specialiștilor pentru pacienții cu apnee în somn.

Alimente recomandate în sindromul de apnee în somn

Alimentele cu un conținut ridicat de melatonină sau cele care cresc producția endogenă de melatonină sunt indicate la pacientul cu sindrom de apnee în somn deoarece ajută la o creștere naturală a calității somnului și implicit și la o creștere a calității vieții pacientului.

Alimentele care au un conținut ridicat de melatonină (hormon al somnului) sunt: sparanghel, porumb, broccoli, castravete, struguri, cireșe.

De asemenea, sunt indicate alimentele bogate în triptofan (un aminoacid care se transformă în melatonină) și acizi grași esențiali Omega-3. Exemple de astfel de alimente sunt: pește, pui, curcan, alune, fasole boabe, ton, somon, creveți, alune, nuci.

Alimente contraindicate celor cu boli pulmonare cronice

Lista alimentelor de mai jos nu presupune neapărat excluderea acestor alimente din meniul pacienților cu apnee în somn, însă trebuie să reținem că acestea nu aduc beneficii organismului și trebuie consumate cât mai rar.

De exemplu, nu este indicat consumul excesiv de carne grasă, pentru că grăsimea crește inflamația în organism și secundar riscul cardiovascular global și riscul de boală inflamatorie sistemică.

Exemple de produse cu conținut ridicat de grăsime sunt: slănină, cârnați, salamuri, parizer, carnea împănată.

De asemenea, este contraindicat consumul alimentelor de tip fast-food supraprocesate, semi-preparate.

Atenție și la produsele cu multă sare! Consumate în exces, acestea determină creșterea valorilor tensiunii arteriale, cu impact implicit asupra tensiunii intracardiace și a sistemului respirator.

Nu în ultimul rând, evitați consumul sau reduceți cantitatea de cofeină, băuturi carbogazoase cu conținut ridicat de zahăr, alcool și dulciuri concentrate. Dulciurile cresc aportul caloric, iar secundar are loc creșterea în greutate. Dacă sunt consumate seara, dulciurile stimulează sistemul nervos și pot cauza insomnie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân