Ce să bei ca să scazi rapid glicemia. Are efect instant și îți dă și energie!

  • Publicat:

Cine are probleme cu glicemia cu siguranță știe că trebuie să se „înarmeze” cu ouă, avocado și fasole, alimente bogate în fibre, proteine și carbohidrați complecși care echilibrează nivelul de zahăr în sânge. Dar la fel de important este și ce bei dacă te confrunți cu episoade de hiperglicemie!

La fel ca în cazul alimentelor, unele băuturi pot stabiliza glicemia, în vreme ce altele o cresc semnificativ.

Află mai jos ce trebuie să bei ca să aduci glicemia la normal în cel mai scurt timp, dar și ce trebuie să eviți!

Cea mai rea băutură pentru glicemie

Dacă vrei să menții nivelul zahărului din sânge în echilibru, ferește-te de orice băutură care conține alcool, indiferent că e bere, vin, tărie sau cocktail.

Alcoolul are un impact negativ asupra hormonilor, împiedicând insulina să își exercite funcția de bază, respectiv să echilibreze glicemia, arată un studiu.

În special consumatorii de cantități mari de bere și cei de cocktailuri alcoolice trebuie să fie atenți, deoarece astfel de băuturi au foarte mulți carbohidrați care afectează glicemia.

În cazul în care sunteți deja sub tratament diabetic, medicii insistă să nu consumați alcool, mai ales pe stomacul gol sau când glicemia e scăzută, deoarece medicamentele nu își mai fac efectul.

Atenție și la sucurile sau ceaiurile îndulcite, băuturi energizante sau pentru sportivi, cafele cu tot felul de adaosuri dulci (frișcă, siropuri)! Acestea cresc mult glicemia și trebuie consumate foarte rar – sau chiar deloc – și în cantitate extrem de mică.

Citește și: Ți-e sete mereu? S-ar putea să ai prea mult zahăr în sânge. 15 semne că glicemia e ridicată

Cea mai bună băutură pentru glicemie

Sunt două băuturi pe care trebuie să le consumi zilnic pentru a te asigura că nu ai probleme cu glicemia.

Prima – și cea mai importantă – este apa, care nici nu crește, nici nu scade glicemia, dar poate preveni episoadele de hiperglicemie prin reglarea hormonilor care au rol de stabilizare a glicemiei, arată un studiu.

De asemenea, apa ține la distanță deshidratarea, fenomen care poate crește glicemia. Mai puțină apă în organism înseamnă că zahărul din sânge este mai concentrat.

Citește și:  10 factori neobișnuiți care declanșează un exces de zahăr în sânge. Știai că arsurile solare cresc glicemia?

O băutură care poate să scadă rapid glicemia este ceaiul verde neîndulcit. Studiile arată că persoanele care consumă zilnic ceai verde prezintă o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește metabolismul glucidic, în comparație cu cele care beau cafea fără cofeină, ceai negru sau ceai oolong.

Efectul benefic al ceaiului verde se datorează polifenolilor din compoziție, mai precis galatul de epigalocatechină (EGCG, Epigallocatechin gallate). Potrivit studiilor, acesta are capacitatea de a reduce glicemia în cazul pacienților diagnosticați cu diabet, dar este important și pentru a reduce riscul de instalare a acestei boli.

De asemenea, ceaiul verde conține o cantitate moderată de cofeină, care îți va oferi energia de care ai nevoie atunci când te simți fără vlagă. Acest lucru se datorează parțial unui compus unic prezent în ceaiul verde numit L-teanină.

Totuși, este foarte important să iei în calcul faptul că nu există o singură băutură sau un singur aliment menit să scadă glicemia. Cel mai indicat este să ceri sfatul medicului diabetolog și al dieteticianului pentru întocmirea unui meniu personalizat astfel încât să nu ai probleme cu glicemia.

Citește și: Diabet: alimente şi reguli de dietă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân