Ce este bine să mănânci în timpul menstruației. 5 tipuri de alimente recomandate de specialiști

  • Publicat:
Ce este bine să mănânci în timpul menstruației. 5 tipuri de alimente recomandate de specialiști

Menstruația este perioada firească din viața oricărei femei, însă poate fi însoțită cel mai adesea de crampe, oboseală sau schimbări de dispoziție. O alimentație adaptată acestei perioade poate aduce beneficii semnificative, reducând astfel simptomele.

Iată ce ar trebui să consumi în special atunci când ești la ciclu și te confrunți cu stări neplăcute.

Alege alimente antiinflamatorii

Crampele din timpul menstruației pot apărea atunci când mușchii sau vasele de sânge ale uterului se contractă.

Consumul unei diete bogate în alimente antiinflamatorii poate ajuta la reducerea producției de prostaglandine, reducând astfel inflamația și durerea”, spune medicul ginecolog dr. Azieb Lofton.

Cele mai bune alimente inflamatorii sunt: nucile, ghimbirul, ciocolata neagră, semințele și uleiul de măsline.

Optează pentru carbohidrați complecși

Atunci când consumăm carbohidrați simpli sau alimente zaharoase, nivelul zahărului din sânge crește rapid, oferind o explozie temporară de energie și plăcere – și o cădere a nivelului de energie ce duce la o poftă de mai mult zahăr. În schimb, carbohidrații cu absorbție lentă sunt descompuși mai încet de către organism, oferind o sursă de energie de durată mai lungă și ajutând la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge”, spune Lofton.

Principalele surse de carbohidrați complecși se regăsesc în: fasole, linte, cereale integrale, prune, mere sau piersici.

Nu exclude nici alimentele bogate în antioxidanți

Antioxidanții, pe de altă parte, pot neutraliza acești radicali liberi, pot gestiona crampele menstruale și pot diminua stresul oxidativ”, exlica dr. Lofton.

Legumele cu frunze vezi, nucile, cerealele integrale, cartofii dulci, varza roșie sau ceaiul verde – toate acestea sunt bogate în antioxidanți, dar și în vitaminele A, C și E, în seleniu, zinc și beta-caroten.

Alege alimentele bogate în acizi de tip Omega3

Peștele gras, precum somonul, macroul sau sardinele este bogat în acizi Omega3. Acești acizi au proprietăți antiinflamatorii și reduc disconfortul perioadei delicate sau durerile asociate menstruației.

Citește și: Cele mai eficiente remedii pentru durerile la menstruație. Ceaiurile care te scapă de crampe

Nu face rabat de la fructe

În special de la cele bogate în vitamina C, precum kiwi, portocale sau căpșune. Alege și ananasul proaspăt, este o sursă excelentă de bromelaină, o enzima despre care se spune că are un efect pozitiv asupra estrogenului și a altor hormoni.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân