Câte ouă trebuie să mănânci pe zi să nu faci osteoporoză? Cercetătorii au descoperit numărul magic!

În urma unui nou studiu publicat în luna ianuarie a acestui an, în Food and Function, s-a descoperit că în urma consumului de ouă crește densitatea mineralelor din oase.
  • Publicat:
Câte ouă trebuie să mănânci pe zi să nu faci osteoporoză? Cercetătorii au descoperit numărul magic!
Câte ouă trebuie să mănânci pe zi să nu faci osteoporoză? Cercetătorii au descoperit numărul magic!

Știai că ouăle pe care le mănânci la micul dejun fac mai mult decât să-ți țină de foame până la masa de prânz, ci și să-ți întărească oasele? În urma unui nou studiu publicat în luna ianuarie a acestui an, în Food and Function, s-a descoperit că în urma consumului de ouă crește densitatea mineralelor din oase.

Alimentele bogate în calciu, precum verdețurile și produsele lactate sunt cele mai sănătoase alegeri pentru oase puternice, dar nu sunt singurele care sprijină sănătatea oaselor. În această cercetare, ouăle au fost și ele integrate în topul alimentelor care ar putea reduce riscul de osteoporoză.

Nu este primul studiu care asociază consumul de ouă cu sănătatea oaselor. În octombrie 2023 cercetătorii au menționat că ouăle îmbunătățesc densitatea osoasă și reduc riscul de fracturi la vârstnici. Mai mult, un alt studiu publicat în 2021 în Journal of Midlife Health, arată o relație între consumul de ouă și oase puternice și sănătoase.

Mai mâncăm coji de ouă?

În trecut se spunea că pentru oase sănătoase este nevoie să consumi coajă de ou, aceasta fiind cea mai mare sursă de calciu. Un studiu realizat de Universitatea Massachussets a arătat că pudra din coajă de ou a creat un biomaterial care ajută oasele să se regenereze mai repede. În experimentul explicat pe larg în revista Biomedical Sciences, pudra din coajă de ou, amestecată cu hidrogel, ajută celulele să regenereze ţesutul osos mai rapid, intensificând şi întărirea acestuia.

Legătura dintre consumul de ouă și densitatea osoasă

Pentru a înțelege cum afectează o dietă bogată în ouă sănătatea oaselor, studiul a fost realizat cu 19.000 participanți, fiind unul dintre cele mai longevive studii, iar asta pentru că datele au fost colectate în perioadele 2005-2010, 2013-2015 și 2017-2018.

Cercetătorii au avut acces la date privind densitatea osoasă a participanților, dar și la date privind consumul de ouă. Ulterior, echipa de cercetători a descoperit că participanții care consumau cel puțin două ouă pe zi, aveau o densitate osoasă mai sănătoasă, în special în femur și coloana vertebrală.

Densitatea minerală măsoară calciul și alte minerale prezente în oase. Cu cât cantitatea e mai mică, cu atât riscul de a te confrunta cu osteoporoză este mai mare.

Vârstnicii sunt mai predispuși să se confrunte cu osteoporoza, la fel și femeile după menopauză, din cauza nivelului redus de estrogen.

Bineînțeles, vârsta și sexul nu sunt singurii factori care joacă un rol esențial în riscul de a dezvolta osteoporoza. O nutriție inadecvată, lipsa mișcării, fumatul, consumul de alcool în exces și folosirea pe termen lung a medicamentelor care conțin corticosteroizi pot afecta calitatea oaselor.

Cum mențin ouăle sănătatea oaselor?

Ouăle sunt cunoscute ca fiind un superaliment, iar asta pentru că sunt o opțiune excelentă pentru micul dejun, redusă în calorii. Un ou conține 6 grame de proteină și, mai mult, este bogat în calciu. Conține 24mg de calciu, adică 2% din necesarul zilnic recomandat la adulți. Potrivit noului studiu publicat de Food and Function, ouăle activează în organism un grup de enzime prezente în ficat, oase și rinichi care întăresc oasele.

Pe lângă acest efect enzimatic, ouăle conțin și numeroși nutrienți care sprijină sănătatea oaselor: vitamina D, care ajută la absorbția calciului, proteine, zinc și alte minerale esențiale. De asemenea, ouăle conțin și secvențe de aminoacizi numiți peptide bioactive, extraordinari pentru oase.

Foto: shutterstock

Surse:

  • https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2024/fo/d3fo04248k
  • https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2023.10.04.23296570v1
  • https://journals.lww.com/jomh/fulltext/2021/12040/relationship_between_osteoporosis,_multiple.8.aspx
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/748967/nutrients
  • https://www.mdpi.com/1422-0067/23/3/1376
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân