Adevărul despre pasta de tomate din supermarket. Greșeala pe care mulți români o fac

  • Publicat:
Adevărul despre pasta de tomate din supermarket. Greșeala pe care mulți români o fac

Există câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când cumperi pastă de tomate, în special nivelul de zaharuri. Potrivit datelor Asociației Spaniole a Producătorilor de Sosuri și Condimente Preparate, sosul de roșii prăjit și pasat este cel mai consumat sos ambalat în gospodăriile spaniole, reprezentând 44% din vânzările acestor produse.

De fapt, este un ingredient esențial în numeroase feluri de mâncare din dieta mediteraneană, scrie elespanol.com.

La ce să ai grijă când cumperi pastă de tomate din supermarket

Popularitatea sa a făcut ca aceasta să fie tot mai prezentă în supermarketuri; totuși, nu toate mărcile disponibile sunt de aceeași calitate, iar acest aspect trebuie luat în calcul, mai ales dacă este un produs pe care îl consumi frecvent. De aceea, nutriționiști precum Boticaria García au subliniat importanța analizării tabelului de ingrediente înainte de a adăuga orice borcan în coș, spunând că secretul constă în procentele de zahăr (aproximativ 3%) și sare (niciodată mai mult de 1%).

Pentru a determina dacă un aliment este natural și sănătos, trebuie să te uiți la tabelul de ingrediente. Deși acest proces poate părea plictisitor și dificil de înțeles, Boticaria García a simplificat foarte mult lucrurile. Roșiile naturale, cele pe care le cumpărăm proaspete, conțin aproximativ 3% zaharuri intrinseci. De aceea, dacă dorești un produs de calitate, procentele de zahăr ar trebui să fie în jur de 3%.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să găsești exact 3%, ci că sunt acceptabile procentele apropiate de această valoare. 

Ce se regăsește pe lista de ingrediente din pasta de tomate

Cu toate acestea, roșiile nu sunt singurul ingredient din roșiile pasate. „Dacă te uiți la lista de ingrediente, vei vedea că poate include și altele”, astfel încât este normal să nu găsești un borcan care conține 100% roșii, și sare. Totuși, sarea este un ingredient pe care mulți încearcă să-l limiteze în dietă, așa că un procentaj ușor mai mare poate fi îngrijorător. 

Conform OMS, un exces de sare în alimentație crește tensiunea arterială, cauzând aproximativ 30% din cazurile de hipertensiune și fiind asociat cu alte afecțiuni. De aceea, este recomandat ca roșiile pasate de calitate să nu conțină mai mult de 1% sare.

În afară de zaharuri și sare, este obișnuit ca borcanele de roșii să includă un regulator de aciditate. Aciditatea este prezentă în multe alimente, cum ar fi citricele sau preparatele cu oțet; totuși, dacă nu este reglată, poate cauza disconfort stomacal și alte probleme de sănătate.

Conform expertei, pentru a fi sigur că vei cumpăra pastă de tomate de calitate, aceasta trebuie să conțină în jur de 3% zahăr, mai puțin de 1% sare și mai mult de 99% roșii.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: De ce trebuie să bei zilnic un pahar cu suc de roşii

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc