5 alimente bogate în calciu

Calciul este unul dintre cei mai importanţi nutrienţi de care organismul nostru are nevoie pentru a se menţine sănătos. Şi contrar crezului popular, se găseşte în multe alte alimente, nu doar în lapte!
  • Publicat:
5 alimente bogate în calciu
Cuprins
  1.  
  2.  

Calciul este unul dintre cei mai importanţi nutrienţi de care organismul nostru are nevoie pentru a se menţine sănătos. Şi contrar crezului popular, se găseşte în multe alte alimente, nu doar în lapte!

Mai bine de 99% din cantitatea totală de calciu de care dispune corpul nostru este stocată în oase (inclusiv dinţi), în vreme ce restul se găseşte în muşchi, sânge şi fluidul intracelular.

Pe lângă faptul că menţine sănătatea osoasă, calciul este esenţial pentru ca muşchii să se menţină în cea mai bună formă şi pentru ca sistemul nervos să funcţioneze corect. În pus, calciul are un rol important şi în producţia hormonilor şi a enzimelor din organism.

Aunci când cantitatea care se găseşte în sânge, muşchi sau intracelular nu este suficientă, organismul „sustrage” calciul de care are nevoie din oase, ceea ce este de evitat întruct în felul acesta suntem expuşi riscului de fracturi şi osteoporoză. Iată de ce este important ca alimentaţia noastră zilnică să fie bogată în calciu.

1. Iaurtul – este opţiunea ideală, mai ales pentru persoanele care privesc laptele ca pe un inamic (având în vedere controversele care planează în jurul lui şi care îl plasează în lista alimentelor cu potenţial cancerigen). Alegeţi variantele simple, naturale, fără grăsimi. Acestea au cea mai mare cantitate de calciu. În plus, persoanele care au intoleranţă la lactoză îl pot consuma liniştite pentru că este mult mai uşor de digerat.

2. Brânza – în funcţie de sortimentele care vă plac, puteţi alege între variante mai grase (puţin sănătoase) şi mai slabe (mai sănătoase), însă toate conţin o cantitate considerabilă de calciu.

3. Somonul – acesta este nu doar o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, însă este bogat şi în cacliu şi vitamina D, aceasta din urmă ajutând organismul să absoarbă mai bine calciul. Alegeţi somonul sălbatic pentru că este mai bogat în nutrienţi şi mai sărac în substanţe toxice precum mercurul.

4. Sardinele – cea mai ieftină şi mai sănătoasă sursă de proteine! Bogate în cacliu, 120 de grame de sardine conţin 440 mg de calciu, adică de două ori mai mult decât conţin 200 ml de lapte! Consumaţi sardinele cu tot cu oase pentru că aicieste stocat circa 50% din totalul de calciu.

5. Verdeţurile închise la culoare – spanacul fiind ambasadorul acestora, o ceaşcă, de exemplu, conţinând 240 de mmg de calciu! Atenţie, organismul absoarbe o cantitate mică de calciu din spanac pentru că acesta mai conţine şi acid oxalic care restricţionează abasorbţia nutrienţilor. Varza şi brocoli sunt şi ele bogate în calciu şi în plus au avantajul că deţin o cantitate mai mică de acid oxalic.

Citeşte şi: Dieta mediteraneană bogată în măsline şi ulei extra virgin ne protejează oasele

8 alimente pentru articulaţii flexibile şi sănătoase

Dietele sărace în calciu şi apă, un pericol

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”