Branza, pe harta lumii

Savuroase, mature, cu mucegai sau condimente, dense, bogate sau aerisite, cremoase ori sfaramicioase, in toata lumea exista sute de sortimente de branza. Daca esti la dieta, ar trebui sa stii insa ce alegi, unele abunda in calorii!
  • Publicat:
Branza, pe harta lumii
Branza, pe harta lumii

Savuroase, mature, cu mucegai sau condimente, dense, bogate sau aerisite, cremoase ori sfaramicioase, in toata lumea exista sute de sortimente de branza. Daca esti la dieta, ar trebui sa stii insa ce alegi, unele abunda in calorii!

Feta: Branza originara din Grecia, este facuta din lapte de oaie, are o textura faramicioasa, gust sarat si culoare alba. 100 de grame de branza feta au 264 calorii.

Camembert: Unul dintre cele mai faimoase soiuri de branzeturi frantuzesti, acesta are o consistenta cremoasa, moale, este galbuie, are o crusta alba, comestibila si un gust placut. 310 calorii la suta de grame.

Roquefort: cel mai cunoscut sortiment de branza albastra din lume vine tot din Franta. Are un gust specific, intepator, picant. Mucegaiul este obtinut cu ajutorul penicilinei, iar francezii se bucura de aceasta delicatesa la desert. 100 de grame au 369 calorii.

Gorgonzola: Iata alta branza cu mucegai, din Italia de aceasta data. Traditia prepararii ei se pastreaza din antichitate si negresit prezinta „vinisoare” albastre sau verzi, de mucegai. Cu cat e mai veche, cu atat gustul va fi mai puternic. 100 grame au 350 calorii.

Parmigiano: Nu exista familie de italieni care sa nu aiba pe masa un castronel cu parmezan. Paste, supe, carne, orez, parmezanul poate insoti orice. O branza de consistenta dura, cu un gust dulceag, usor picant, are 431 calorii la 100 de grame.

Cheddar: sortiment tipic englezesc, natural, din lapte de vaca si cu consistenta dura pe masura ce se matureaza. Roata de branza Cheddar este, adesea, acoperita cu o crusta de ceara. In mod normal, culoarea acesteia variaza de la galben pal la alb, insa unii producatori ii adauga colorant pentru a obtine o nuanta de galben-portocaliu. 403 calorii pentru 100 de grame.
 
Emmental: Iata un sortiment de branza tipic elvetian! Poate fi servita ca aperitiv, ca desert sau in sandvisuri, este obtinuta din lapte de vaca, are o culoare galben pal, o savoare dulceaga, iar roata prezinta gauri mari, caracteristice. 373 calorii se regasesc in 100 de grame. 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”