Cu cât transpiri mai mult cu atât arzi mai multe calorii: de ce e greșit să crezi asta?

Mulți dintre noi transpirăm după o sesiune de antrenament, dar înseamnă asta oare că ardem mai multe calorii decât de obicei?
  • Publicat:
Cu cât transpiri mai mult cu atât arzi mai multe calorii: de ce e greșit să crezi asta?
Foto: pexels

Mulți dintre noi transpirăm după o sesiune de antrenament, dar înseamnă asta oare că ardem mai multe calorii decât de obicei? Știm că atunci când facem sport transpirația poate indica arderea caloriilor, mai ales că pentru a ajunge să transpirăm, avem nevoie de mai multă energie.

În primul rând, corpul nu transpiră pentru a arde calorii, ci pentru a ne proteja de supraîncălzire. Transpirația este o modalitate prin care corpul se răcește în timpul unui exercițiu sau a altor factori de stres. Poate că este greu de crezut, mai ales atunci când faci un antrenament HIIT, dar nu exercițiile în sine stimulează transpirația, ci ele declanșează temperatura internă, care ulterior transmite corpului că este timpul să transpire pentru a se răci.

Cu cât transpiri mai mult, cu atât arzi mai multe calorii- GREȘIT

Transpirația nu are legătură cu numărul de calorii arse. Este adevărat însă că energia fizică face ca ionii să permită apei să treacă prin aceste glande pentru a fi secretată sub formă de transpirație, dar cu alte cuvinte este nevoie de energie pentru a procesa transpirația, dar nu pentru a indica numărul kilogramelor. Mai exact, transpirația indică doar faptul că organismul pierde apă, nu grăsime. În general, activitatea fizică duce la arderea caloriilor. Cu cât antrenezi mai intens o anumită grupă musculară, cu atât caloriile din corp vor fi utilizate, iar corpul va genera mai multă căldură, implicit mai multă transpirație.

Caloriile arse sunt specifice antrenamentelor de tip aerobic sau cu greutăți. Dacă nu transpiri în urma acestor antrenamente, nu înseamnă că nu ai ars calorii, ci pur și simplu că organismul nu a ajuns la o temperatură în care să fie nevoie să transpiri pentru a răci corpul.

Fiecare individ transpiră diferit

În timpul aceluiași antrenament, poate curg apele pe partenerul tău, iar tu nu ai transpirat deloc. Asta nu înseamnă că tu nu ai lucrat eficient. Dacă ești obișnuit cu temperaturile crescute, corpul știe cum să se adapteze eficient. Poți face un experiment: ieși vara la alegat undeva la ora prânzului, când soarele este destul de puternic și vei vedea că transpiri mult mai mult dacă ai ieși seara la alergat. Însă, numărul ars de calorii este același. Așadar, nu au nicio relevanță transpirația și numărul de calorii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân