Bacteria periculoasă din orez. Cum trebuie gătit orezul ca să nu faci toxiinfecție

  • Publicat:
Bacteria periculoasă din orez. Cum trebuie gătit orezul ca să nu faci toxiinfecție
Foto: Profimediaimages.ro

Orezul este un aliment ieftin, sățios și ușor de preparat, dar nu întotdeauna corect gătit. Multe persoane se confruntă cu toxiinfecție alimentară după ce consumă orez, din cauza unei bacterii foarte rezistente la căldură, Bacillus cereus. Aceasta este distrusă doar dacă preparatul a fost gătit la temperaturi corespunzătoare și respectând timpul minim de fierbere indicat pe ambalaj. Atenție și la răcirea orezului, după preparare! Acesta nu trebuie lăsat cu orele pe aragaz, ci răcit cât mai rapid și pus la frigider pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.

Iată cum trebuie gătit, răcit și reîncălzit corect orezul ca să nu faci toxiinfecție.

Cum te poți îmbolnăvi dacă mănânci orez reîncălzit

Dacă orezul nu este gătit și depozitat corect, riști să te confrunți cu toxiinfecție alimentară cauzată de bacteria Balillus cereus.

Simptome comune ale infecției cu această bacterie sunt:

Nu doar orezul conține această bacterie, ci și cartofii, fasolea, pastele sau diverse condimente uscate. Din acest motiv este foarte important ca alimentele de acest tip să fie gătite corect.

Orezul, de exemplu, trebuie adus la fierbere, după care focul se reduce și se continuă gătirea la foc mediu spre mic, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Dar mai important este ce faci după ce gătești orezul. Acesta nu trebuie lăsat pe aragaz, la temperatura camerei, mai mult de 3-4 ore. În caz contrar, sporii bacterieni se multiplică și produc toxine care te îmbolnăvesc. Lucru valabil și în cazul ciorbei și al altor preparate. 

Așadar, dacă ai ținut orezul gătit mai mult de 4 ore pe aragaz, ar fi bine să îl arunci, pentru a evita o toxiinfecție alimentară.

Cum se răcește corect orezul înainte să îl pui la frigider

Pentru a evita multiplicarea sporilor și a reduce riscul de toxiinfecție, orezul gătit trebuie răcit cât mai rapid după preparare şi, dacă vrem să-l păstrăm pentru mai târziu, sub nicio formă nu trebuie să-l lăsăm pe masă, blat sau pe aragaz, ci să-l punem la frigider în cel mai scurt timp posibil.

„Bineînțeles că nu trebuie pus la rece imediat ce l-am luat de pe foc, cât timp este fierbinte”, spune Bob Martin, specialist în cadrul Agenției pentru Siguranţa Alimentelor din Marea Britanie.

Pentru o răcire mai rapidă, el ne sfătuiește să punem oala cu orez în chiuveta umplută cu apă rece. Orezul trebuie să ajungă la o temperatură de circa 20 de grade Celsius în cele maximum 4 ore după gătire și apoi transferat în frigider.

O altă variantă este să întindem orezul gătit într-un vas cât mai plat, cum ar fi o tavă întinsă de cuptor. Orezul este foarte dens și poate reține căldura pentru mult timp, așa că această opțiune ajută la răcirea mai rapidă a acestuia înainte de a fi pus la frigider.

Cât rezistă la frigider orezul gătit

Dacă este gătit la temperatura potrivită – respectând timpul de fierbere -, răcit corect și depozitat într-un recipient închis ermetic, orezul poate rezista la frigider aproximativ 3 zile.

În cazul în care ai gătit o cantitate prea mare de orez pe care nu intenționezi să o consumi curând, poți depozita orezul și în congelator, unde va rezista aproximativ 3 luni.

Cum îți dai seama că orezul s-a stricat

Orezul gătit stricat poate fi recunoscut prin mirosul de acru, fermentat. De asemenea, poate avea o textură apoasă sau lipicioasă.

Atenție și la culoarea acestuia – dacă observi pete albe, verzui sau negre, categoric trebuie să îl arunci, sunt semne că orezul e contaminat cu bacterii și mucegai.

Ține cont că riscul de contaminare este cu atât mai crescut cu cât orezul gătit este lăsat mai mult timp la temperatura camerei – deci nu lăsa peste noapte la răcit oala cu orez gătit seara, pe aragaz.

Cum se reîncălzește corect orezul gătit

Orezul gătit și depozitat corect poate fi reîncălzit și consumat în siguranță, fără a te expune riscului de toxiinfecție. Cu toate acestea, este important să reîncălzești orezul la cel puțin 75 de grade Celsius pentru a reduce la minimum pericolul.

Orezul poate fi încălzit la cuptorul cu microunde, la cuptorul electric sau pe gaz sau pe aragaz. Pentru a evita lipirea orezului de vas și uscarea acestuia, poți adăuga 2 linguri de apă.

Se recomandă acoperirea recipientului în care reîncălzești orezul, pentru a menține umiditatea și textura preparatului.

Orezul gătit păstrat la congelator se decongelează la frigider sau la cuptorul electric ori cel cu microunde, pe funcția defrost, înainte de a fi reîncălzit.

Ce poți face cu orezul fiert: idei de preparate

Dacă ai fiert prea mult orez și nu știi ce să faci cu el, iată câteva sugestii de preparate în care îl poți include:

Surse: eatingwell.com, tastingtable.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: