De ce nu e bine să lași oala cu ciorbă fierbinte să se răcească pe aragaz înainte să o bagi în frigider

  • Publicat:

Ai făcut o oală de ciorbă și acum aștepți ore întregi să se răcească pe aragaz ca să o poți pune la rece? Ar fi bine să nu mai faci această greșeală, pentru că acest timp de așteptare poate favoriza apariția bacteriilor în mâncare.

Cea mai bună metodă de a răci rapid oala cu ciorbă este să o pui în chiuveta curată în care ai lăsat să curgă apă rece. Eventual poți adăuga și câteva cuburi de gheață, ca să se răcească mai repede. Amestecă în oală cu o lingură sau un polonic și timpul de răcire se va reduce considerabil.

O altă variantă este să pui mâncarea caldă (fie că e ciorbă sau felul doi) în mai multe recipiente mai mici închise etanș la frigider. În acest fel se va răci mai repede, fără să crească temperatura din frigider și să pui în pericol celelalte alimente.

Potrivit experților de Michigan State University, mâncarea trebuie să ajungă de la 60 la 20 de grade Celsius în cel mult 2 ore. În caz contrar, se pot dezvolta bacterii periculoase (stafilococi, Bacillus cereus etc.) care pot provoca toxiinfecții alimentare.

Iar dacă în bucătărie sunt peste 32 de grade, mâncarea gătită nu trebuie să stea la răcit mai mult de o oră, potrivit U.S. Department of Agriculture.

În majoritatea cazurilor, toxiinfecția alimentară provoacă simptome care durează 1-2 zile și constau în dureri de stomac, diaree, vărsături, deshidratare, febră. Totuși, în cazul persoanelor vulnerabile, aceste simptome pot fi severe și ar putea necesita atenție medicală.

Așadar, nu lăsa oala cu ciorbă sau altă mâncare făcută seara să se răcească pe aragaz până a doua zi dimineața.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: