Rețete sănătoase pentru masa de Paște. Ce nu trebuie să pui în mâncare!

  • Publicat:
  • Actualizat:
Rețete sănătoase pentru masa de Paște. Ce nu trebuie să pui în mâncare!
Sursa foto: Shutterstock

Masa de Paşte este a doua mare încercare culinară, după festinul sărbătorilor de iarnă. E o încercare atât a abilităţilor în ale gătitului, cât şi a sistemului digestiv. Iată cum puteţi face faţă cu brio acestei perioade!

Multe persoane au ţinut Postul Paştelui,  o perioadă restrictivă din punctul de vedere al produselor care se pot consuma. A fost un post cu foarte puţine dezlegări la peşte, aşa că e normal ca organismul să aibă nevoie de alimente cu o densitate calorică crescută. Cu toate acestea, câteva precauţii nu strică.

Borşul de miel este un preparat care, teoretic, nu are de ce să conţină multe calorii. Asta cu condiţia ca la pregătirea sa să alegi carne slabă, iar grăsimea care se strânge după ce s-a răcit să fie adunată şi aruncată. Nu vă zgârciţi la legume şi verdeaţă şi nu uitaţi de ardeiul iute la servire.

Drobul este un preparat complex, dar poate fi un aliment greu, mai ales dacă îl preparaţi din organe de miel şi învelit în prapur. Reduceţi numărul de ouă şi îndepărtaţi grăsimea de pe organe înainte de a-l prepara.

Reţetă de drob – varianta light

Pentru o variantă mai light, drobul se poate pregăti din pipote, inimi şi ficat de pui sau de curcan. Ideal, ficatul se ţine 24 de ore în lapte înainte de preparare şi se rumeneşte puţin în tigaie înainte de a-l da prin maşina de tocat. Pipotele şi inimile trebuie spălate foarte bine înainte de a fi puse la fiert – cel mai bine fierb la oala cu presiune. Nu uitaţi să îndepărtaţi grăsimea de pe ele.

Ingrediente

  • 500 g pipote şi inimi de curcan (sau de pui)
  • 500 g ficat de curcan (pui)
  • 3 legături de ceapă verde
  • 1 legătura pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • 4 ouă
  • sare, piper

Mod de preparare

  • Pipotele şi inimile se opăresc şi se îndepărtează spuma. Se pun apoi la fiert, în apă proaspătă.
  • Ficatul se rumeneşte în tigaie 2-3 minute, stropind uşor cu coniac sau un vin licoros.
  • Organele se dau prin maşina de tocat, se amestecă apoi cu ceapa şi verdeţurile tocate fin şi cu cele 4 ouă bătute cu sare şi piper.
  • Se aşază compoziţia în tavă şi se dă la cuptor timp de 30-40 de minute, la foc mic.

Friptura de miel poate deveni o încântare, cu condiţia să aveţi răbdare!

Asta înseamnă să curăţaţi toate urmele de grăsime de pe pulpa de miel – singura parte a mielului care se pretează la friptură şi de pregătirea cărnii înainte de a ajunge la cuptor.

Pregătirea cărnii

Faceţi o marinadă din puţin usturoi frecat în mojar cu două boabe de ienibahar, coriandru, sare, piper, o jumătate de linguriţă de muştar, o jumătate de linguriţă de miere, un sfert de pahar de vin alb sec şi câteva frunze de oregano.

Masaţi bine pulpa de miel cu această marinadă, apoi înveliţi-o în folie şi lăsaţi la frigider câteva ore (de preferat până a doua zi).

Friptura propriu-zisă:

  • Scoateţi carnea din frigider cu cel puţin 30 de minute înainte de preparare.
  • O rumeniţi în tigaie, la foc iute, 2 minute pe fiecare parte.
  • Grăsimea din tigaie se pune în vasul de friptură, împreună cu pulpa, împănată cu 2-3 căţei de usturoi.
  • Acoperiţi vasul şi daţi la cutorul încins, la foc mic, timp de 1 h 30 min.
  • Verificaţi din când în când să nu se usuce şi turnaţi un pahar de vin alb sec.
  • În ultimele 10 minute, descoperiţi pulpa, ca să prindă o crustă frumoasă şi rumenă.

Neapărat trebuie servită cu o salată cu verdeţuri din belşug.

Stufatul gătit corect este cel înăbuşit în suc propriu, nu înecat în ulei

Pentru stufat se folosesc coastele şi capul mielului, foarte puţină apă, sare, ceapă şi usturoi verde. Se fierbe totul la foc mic, acoperit până se desprinde carnea de pe os.

Dulciurile

Singurul produs despre care nu se poate spune că nu îngraşă este cozonacul. La prepararea sa evitaţi totuşi umpluturile grele şi limitaţi consumul la o felie pe zi, la micul dejun.

Oul

Îmi place să-l numesc alimentul-minune. După perioada restrictivă a Postului, oul consumat rezonabil, 3-4 pe săptămână, aduce doar beneficii. Nu-l asociaţi cu maioneză, ci cu piper proaspăt râşnit sau muştar.

Alimente nerecomandate

Renunţaţi la piureuri de cartofi sau cartofi prăjiţi, garnituri grele cu orez, paste. Alegeţi să consumaţi salate cu rucola, urzici, spanac, ceapă verde, leurdă, untişor şi reduceţi cantitatea de ulei. Sporiţi în schimb adaosul de zeamă de lămâie, pătrunjel, mărar, seminţe de cânepă sau pulbere din seminţe de in.Se pot face salate de brocoli, conopidă, sparanghel rumenit în puţin unt.

Trucuri pentru a fierbe ouăle de Paşti

După ce aţi spălat bine coaja ouălor, cu detergent degresant, înţepaţi uşor coaja oului în partea de jos, care este mai aplatizată, înainte de a le pune la fiert, în apă rece, la foc mic, cu un praf de sare şi o lingură de oţet. După un minut de fierbere, stingeţi focul, acoperiţi vasul şi lăsaţi ouăle 15 minute înainte de a le scoate.

Redacţia „Ce se întâmplă, Doctore?” vă urează spor la pregătiri şi vă îndeamnă să fiţi cumpătaţi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”