Drob de miel – rețetă, condimente, calorii, curiozități

22.04.2021 | Redactia CSID
Drob de miel – rețetă, condimente, calorii, curiozități
Sursa foto: Shutterstock

Deliciosul drob de miel este un preparat culinar tradiţional românesc, fiind una dintre mâncărurile din miel specifice sărbătorilor pascale. Drobul de miel are un conţinut caloric redus şi poate constitui aperitivul perfect. O porţie de drob de miel are 80 de kilocalorii.

Ingredientele principale pentru drobul de miel sunt măruntaiele de miel (ficat, plămâni, inimă şi rinichi), verdeţurile (ceapă verde, mărar, pătrunjel, usturoi) și ouăle (crude şi fierte). Măruntaiele fierte şi tocate sunt amestecate cu celelalte ingrediente şi condimente (sare, piper). Prapurul mielului este aşezat într-o tavă, peste care se pune amestecul de carne şi verdeţuri.

Drobul de miel este una dintre cele mai apreciate mâncăruri tradiţionale, existând o serie de variaţii ale reţetei. Una dintre acestea este utilizarea unei foi de aluat în locul prapurului. În majoritatea variantelor se aşază ouă fierte în centrul acestuia.

Cum alegem carnea de miel

Carnea de miel este apreciată pentru că nu are foarte mult colesterol în comparaţie cu alte tipuri de carne şi este o sursă bună de proteine, fier, seleniu, zinc şi vitamina B12.

Când mergi la cumpărături alege bucăţi de carne slabă, fără prea multă grăsime din care îţi va fi uşor să pregăteşti tot ce îţi doreşti pentru masa de Paşte.

Carnea trebuie să fie fermă la atingere, să aibă un miros specific de oaie, o culoare rozalie şi să nu fie lipicioasă.

Atenţie la organele de miel pentru drob – să nu aibă pete sau noduli!

Rețetă de drob de miel

Ingrediente:

  • 3 kg măruntaie de miel
  • prapure de miel
  • 2 cepe albe
  • 3-4 fire de  ceapă verde
  • 3-4 fire de usturoi verde
  • 4-5 ouă fierte
  • 4 ouă crude
  • verdeaţă (2 legături de pătrunjel, 2 legături de mărar – aici puteţi varia în funcţie de preferinţe)
  • pâine înmuiată în lapte
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • semințe de muștar
  • cimbru
  • rozmarin
  • ulei de floarea-soarelui

În rețeta video de mai jos poți vedea cum prepari drob vegetarian din ciuperci.

Mod de preparare:

Intestinele de miel se spală foarte bine în mai multe ape şi se freacă cu sare grunjoasă, astfel: se freacă cu sare, se clătesc cu apă caldă, iar se freacă cu sare, apoi se clătesc, şi tot aşa, de 3-4 ori.

Apoi, cu ajutorul unui băţ rotund din lemn se întorc intestinele pe dos şi se repetă tot procesul cu sarea grunjoasă şi apă. Se adună toate intestinele într-un mănunchi sau două şi se înnoadă la mijloc, apoi se pun la fiert într-o cratiţă cu apă, până când se înmoaie.

Măruntaiele de miel se spală bine şi se pun şi ele la fiert într-o cratiţă cu apă şi cu o linguriţă de sare. Se spumează din când în când şi se lasă să fiarbă până când s-au înmuiat.

Când sunt gata, se dau prin maşina de tocat carne (sau se toacă mărunt cu ajutorul unui cuţit). Între timp, se căleşte ceapa albă şi se toacă verdeaţa, inclusiv ceapa verde.

După ce măruntaiele au fost date prin maşina de tocat obţinându-se astfel o pastă, se amestecă cu verdeaţa, ceapa verde, ceapa călită, ouăle crude şi pâinea înmuiată în lapte (aceasta va face drobul mai pufos).

Prapurele se unge cu unt și se așază în tavă, apoi se adaugă compoziţia cu măruntaie. La mijlocul acesteia, înfigeţi ouăle fierte sau, dacă preferaţi, tăiaţi-le pe lung şi aşezaţi-le decorativ deasupra drobului. Apoi acoperiţi totul cu prapurele, ungeţi cu grăsime şi puneţi-l la cuptor.

În 30 de minute ar trebui să fie gata. Poftă bună!

Câte calorii are drobul de miel

Drobul de miel are un conţinut caloric redus şi poate constitui aperitivul perfect. O porţie de drob de miel are 80 de kilocalorii.

  • 100 de grame de ficat de miel – 101 kcal
  • 100 de grame plămâni de miel – 104 kcal
  • 100 de grame rinichi de miel – 136 de kcal
  • 100 de grame de inima de miel – 185 de kcal
  • 100 de grame de măruntaie de miel – 174 de kcal

Drobul în alte țări

Scoţia

Haggis este un fel de drob din măruntaie de oaie, dar mai condimentat decât drobul românesc şi fiert în stomac de oaie (şi nu copt). Se serveşte cu cartofi şi/sau alte rădăcinoase făcute piure.

Italia

Drobul se găteste şi în Italia, unde are denumirea de „polpettone” şi poate fi gătit în orice zi a anului. Reteţa este cu carne tocată de vită şi porc plus ricotta (sau brânza de vaci), toate puse în aluat foietaj. Timpul de preparare este de 60 de minute.