Cozonac însiropat cu rom (babka îmbătată) – rețeta pas cu pas

29.04.2021 | Redactia CSID
Cozonac însiropat cu rom (babka îmbătată) – rețeta pas cu pas
Sursa foto: Shutterstock

Acest cozonac însiropat cu rom sau cu vinars (chiar și cu vișinată) va fi vedeta la masa de Paște! Este foarte aromat și are un aspect deosebit. Durează aproximativ 5 ore tot procesul, dar rezultatul va merita pe deplin efortul.

Rețeta de cozonac însiropat sau babka „îmbătată” este ușor de realizat, dar trebuie să recunoaștem că necesită un pic de antrenament înainte. Cu siguranță toate rețetele pe care le găsiți la marii bucătari au avut parte de un început cu stângul, nu a ieșit totul perfect din prima.

Să faci un cozonac este o adevărată artă. Trebuie să nimerești cantitățile de ingrediente, să frămânți atât cât trebuie aluatul și să îl lași la dospit la căldură. Un singur pas greșit poate transforma acest desert într-un eșec.

Dar orice are un început! Așa că hai să vedem ce ingrediente sunt necesare și care sunt pașii pentru a realiza acest cozonac însiropat delicios.

Rețetă de cozonac însiropat – ingrediente și mod de preparare

Ingrediente pentru aluat:

  • 180 mililitri de apă
  • 2 lingurițe de drojdie uscată
  • 500 de grame de făină
  • 70 de grame de zahăr
  • o jumătate de linguriță de sare
  • 3 ouă mari
  • 85 de grame de unt nesărat moale (sau ulei de rapiță)

Ingrediente pentru umplutură:

  • 60 de grame de unt nesărat moale (sau margarină)
  • 70 de grame de zahăr alb
  • 70 de grame de zahăr brun
  • 80 de grame de ciocolată amăruie (sau fulgi de ciocolată)
  • 25 de grame de cacao
  • 1 lingură de scorțișoară
  • 100 de grame de stafide aurii
  • 1 lingură de miere
  • 2 linguri de rom negru sau maro

Ingrediente pentru sirop:

  • 150 de grame de zahăr
  • 120 de mililitri de apă
  • 80 de mililitri de rom
  • câteva semințe de vanilie (opțional)

Cum se face aluatul de cozonac însiropat:

Pune apa și drojdia într-un castron mic, amestecă ușor și lasă 5-10 minute ca să se activeze drojdia.

Într-un vas încăpător sau direct în bolul malaxorului planetar pentru aluat, pune făina, zahărul și sarea. Adaugă drojdia activată și amestecă bine cu o lingură de lemn sau cu ajutorul mixerului special pentru aluat, la viteză medie.

Adaugă ouăle pe rând și amestecă bine de fiecare dată, ca să se incorporeze bine în compoziție.

Adaugă untul moale sau uleiul și frământă cu mâinile (pune puțină făină pe masa de lucru) sau mixează până obții un aluat elastic și catifelat (nu lipicios – mai poți adăuga făină, câte o lingură, până obții rezultatul dorit).

Procesul de frământare poate dura mai mult sau mai puțin, în funcție de modul de frământare. Mixerul este de mare ajutor în acest sens.

Lasă aluatul în bolul mixerului sau într-un vas mare acoperit cu o cârpă curată, la căldură, o oră și jumătate.

Cum se face umplutura de cozonac însiropat:

Cât timp dospește aluatul, ocupă-te de umplutură. Pune o tigaie cu fundul gros pe foc mediu.

Pune în tigaie untul, zahărul și ciocolata. Lasă pe foc și amestecă încontinuu până obții o cremă fluidă, omogenă.

Trage deoparte tigaia și adaugă cacaua, scorțișoara și mierea. Amestecă bine și lasă deoparte.

Într-un castron, pune stafidele în rom ca să se înmoaie și să capete aromă.

Cum se asamblează cozonacul:

Pregătește tăvile de cozonac (2 tăvi de 23 x 12 centimetri). Unge-le cu puțin ulei sau unt.

Scoate aluatul dospit din vas, lovește-l ușor și apoi împarte-l în două bile.

Presară puțină făină pe masa de lucru și întinde prima foaie de aluat cu ajutorul unui sucitor, în forma unui dreptunghi cu dimensiunea 28 x 38 de centimetri și o grosime de 3 milimetri, deci destul de subțire.

Pune pe suprafața întregii foi de aluat crema de ciocolată și scorțișoară – dar lasă margini de 2,5 centimetri fără umplutură.

Presară pe deasupra jumătate din cantitatea de stafide înmuiate în rom.

Rulează aluatul umplut și sigilează capetele cu ajutorul degetelor sau al unei furculițe.

Cu un cuțit ascuțit, taie rulada pe lungimea sa. Nu-ți face probleme că umplutura iese din aluat, e un pic cam „murdară” asamblarea, dar e perfect normal să fie așa.

Pune cele două bucăți de ruladă tăiată una lângă alta. Începe să le împletești din mijloc, cu atenție să nu iasă toată umplutura în acest proces.

Sigilează capetele ruladelor împletite cu ajutorul unei furculițe sau cu degetele.

Procedează la fel cu cealaltă foaie de aluat și restul de umplutură și stafide.

Cu atenție, transferă ruladele împletite în cele două tăvi. Dacă rulada este mai lungă, o poți îndesa ușor să încapă în tavă.

Acoperă tăvile cu aluat umplut cu o cârpă curată sau cu o folie de plastic și lasă la dospit, la căldură, încă 1,5-2 ore.

Coacerea cozonacului:

Preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius.

Pune tăvile de cozonac pe grătarul din mijlocul cuptorului. Pe tava de dedesubt poți pune o foaie de copt sau de aluminiu, ca să „prindă” din umplutura care ar putea să se scurgă și să se ardă.

Lasă la copt 30-35 de minute sau până când cozonacul trece testul cu scobitoarea.

Pregătirea siropului:

Cât timp se coace cozonacul, pregătește siropul cu care îl vei „îmbăta”.

Pune o tigaie pe foc și adaugă zahărul, romul, apa și semințele de vanilie.

Lasă focul mediu și adu la fierbere amestecul. După ce atinge punctul de fierbere, redu focul la minimum și amestecă încontinuu până se dizolvă complet zahărul și obții un lichid cu textura unui sirop.

După ce cozonacul s-a copt, scoate-l din cuptor și lasă-l 5 minute la temperatura camerei.

Unge cozonacul din tavă cu siropul de rom pe toată suprafața, cu ajutorul unei pensule. Nu te grăbi, pune treptat sirop pe cozonac, astfel încât să aibă timp să îl absoarbă.

Scoate cozonacul din tavă și taie-l felii abia după ce se răcește complet.

Mai jos, varianta video pentru rețeta de cozonac (babka) cu glazură de ciocolată.