Ciulama de ciuperci cu lapte și făină – rețetă rapidă

Descoperă o rețetă simplă și rapidă de ciulama de ciuperci cu lapte și făină. Un preparat sățios și delicios, servit neapărat cu mămăliguță!
22.02.2021 | Paula Rotaru
Ciulama de ciuperci cu lapte și făină – rețetă rapidă

Ciulama de ciuperci cu sos alb cremos – un preparat ușor de realizat, savuros și care ține de foame.

Dacă vrei să mai tai din porția săptămânală de carne, ciupercile sunt o variantă excelentă. Bogate în proteine, fibre, minerale și vitamine din complexul B, ciupercile pot înlocui oricând o friptură. Și sunt alimente prețioase în dietă, pentru că țin de foame mult timp, dar nu conțin grăsimi care să se adune pe abdomen.

Descoperă mai jos o rețetă super simplă de ciulama de ciuperci care se potrivește de minune cu o mămăliguță aurie și fierbinte.

Ciulama de ciuperci – ingrediente și mod de preparare

Următoarele ingrediente sunt suficiente pentru 4 porții generoase de ciulama de ciuperci. Dacă vrei să faci doar două porții, redu la jumătate tot ce vezi pe listă.

Ingrediente:

  • 1,5 kilograme de ciuperci champignon
  • 100 de grame de unt 82% grăsime
  • 5 fire de ceapă verde
  • O ceapă albă mare
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de pătrunjel
  • Sare și piper, după gust
  • 500 mililitri de lapte dulce 3,5% grăsime
  • 3 linguri de făină

Mod de preparare:

Se curăță ciupercile de coajă, se spală bine sub jet de apă și se taie în cuburi mari (eu am folosit și „piciorușele”, le-am tăiat rondele groase). Mie îmi plac ciupercile tăiate grosier, nu felii subțiri, pentru că oricum vor scădea la gătit.

Se taie rondele ceapa verde, respectiv cubulețe ceapa albă. Se pune untul într-un wok încăpător pe foc mediu.

Când aproape tot untul s-a topit, se adaugă ceapa tocată și un praf de sare. Se amestecă bine și se lasă 2-3 minute la călit.

Se adaugă ciupercile tăiate, se amestecă ușor și se pune un capac peste wok.

Se lasă focul mediu spre mare, până când se evaporă aproape în întregime apa pe care o lasă ciupercile. Cam o jumătate de oră.

Între timp, pune 3 linguri de făină într-un bol și toarnă laptele rece. Amestecă bine cu un tel ca să nu se formeze cocoloașe.

Toacă mărunt pătrunjelul și mărarul.

Când ciupercile sunt făcute și mai e doar puțină zeamă în wok, toarnă treptat amestecul de lapte cu făină. Potrivește de sare și piper, amestecă bine și mai lasă să dea un clocot.

Stinge focul, adaugă verdeața și amestecă. În ciulama nu se pune usturoi, îi strică tot gustul!

Servește această delicioasă ciulama de ciuperci cu mămăliguță fierbinte. Poftă bună!