Sumac: condimentul ideal

Condimentele sunt nelipsite din multe preparate, fie că vorbim de rozmarin, pudră de usturoi sau boia, mai există un condiment care nu ar trebui să-ţi lipsească din bucătărie, mai ales că are numeroase beneficii pentru sănătate. Este vorba de sumac.
  • Publicat:
Sumac: condimentul ideal
FOTO: shutterstock / Sumac: condimentul care te menţine sănătos şi te ajută să obţii cea mai delicioasă limonadă
Când vorbim despre sumac, vorbim despre un condiment versatil, care are o aromă similară amestecului de lămâi şi fructe dulci şi de multe ori se regăseşte sub formă de pudră.

Sumac: beneficii pentru sănătate

Prezenţa antioxidanţilor este unul dintre cele mai mari beneficii ale sumacului, deoarece are capacitatea de a neutraliza radicalii liberi, vinovaţi de apariţia cancerului, a bolilor de inimă şi semne ale îmbătrânirii. De asemenea, aceşti antioxidanţi fac ca sumacul să fie un antiinflamator ideal în dietă, mai ales că te poate ţine la distanţă de boala coronariană. Totodată, s-a demonstrat că sumacul are efecte pozitive şi asupra pacienţilor care suferă de diabet. În urma unui studiu s-a demonstrat că persoanele care au consumat zilnic acest superaliment, pe o perioadă de trei luni, aveau un risc scăzut de apariţie a bolilor cardiovasculare în rândul participanţilor cu diabet de tip 2.

Cum să consumi sumacul

Sumacul poate fi folosit în marinade sau dressing sau pur şi simplu presărat peste humus. De asemenea, mai poate fi consumat şi în iaurt sau pentru a asezona cartofii prăjiţi sau chips-urile de cartofi. Nici când vine vorba de băuturi delicioase nu trebuie exclus. De exemplu, limonada sau siropurile naturale pot fi ideale pentru zilele toride de vară.

Limonada de sumac

INGREDIENTE PENTRU SIROPUL DE SUMAC
  • 250ml de apă
  • 340g de miere
  • 2 linguriţe de sumac măcinat
INGREDIENTE PENTRU LIMONADA DE SUMAC
  • 250ml de apă
  • siropul de sumac
  • suc de lămâie
  • gheaţă
MOD DE PREPARARE
Amestecă apa şi mierea într-o oală de mici dimensiuni şi lasă-l la foc mediu timp de 5 minute. Amestecă sumacul şi lasă-l la infuzat timp de 10 minute. Amestecă apa şi siropul de sumac şi adaugă sucul de lămâie. Adaugă gheaţă şi amestecă.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”